Angajații vor beneficia de noi zile de concediu, de îngrijire a unei rude bolnave sau pentru urgențe familiale. Ce modificări au fost aduse Codului Muncii?

0
269

Introducerea de noi zile de concediu, noi interdicții la concediere, informarea candidaților / salariaților cu privire la anumite aspecte suplimentare, precum formarea profesională oferită de angajator, și includerea acestora în contractul de muncă, precum și asigurarea salariaților pe perioada în care beneficiază de concediul de îngrijitor în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuției se numără printre principalele modificări aduse Codului Muncii prin Legea nr. 283/2022.

Dan Dascălu, Ioana Cercel, Sonia BălănescuFoto: PwC România

Astfel, angajații pot beneficia într-un an de 5 zile de concediu pentru îngrijirea unei rude care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave și 10 zile pentru urgențe familiale cauzate de boală sau de accident, ei neputând fi concediați în aceste situații. Problemele medicale grave, precum și condițiile pentru acordarea concediului de îngrijitor se vor stabili prin ordin comun al ministrului muncii și solidarității sociale și al ministrului sănătății. Neacordarea concediului de îngrijitor salariaților care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege, cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei.

Citește continuarea articolului pe blogul PwC România

Articol semnat de Dan Dascălu, Partener D&B David și Baias, Ioana Cercel, Avocat senior coordonator și Sonia Bălănescu, Avocat senior

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here