Despăgubiri record: Google acceptă să plătească 392 de milioane de dolari către 40 de state americane

0
100

Google a ajuns la o înțelegere cu 40 de state americane, acceptând să le plătească 391,5 milioane de dolari pentru a pune capăt investigațiilor privind modul în care motorul de căutare colectează datele utilizatorilor, scrie AFP.

Google, în topul celor mai valoroase branduri din lume, în 2022Foto: © Nadeesha Gamage | Dreamstime.com

Acesta este cel mai mare acord multilateral încheiat vreodată în Statele Unite în materie de confidențialitate, potrivit unui comunicat de presă al Procurorului General din New Jersey.

Potrivit lui Ken Paxton, procurorul statului Texas, Google a colectat milioane de amprente biometrice, precum cea vocală sau structura geometrică a feţei, prin intermediul unor servicii de stocare şi de editare de fotografii sau al unor aparate cu comandă vocală.

Statele americane reproşează Google că utilizează aceste informaţii în scopuri comerciale, în special pentru a-şi perfecţiona tehnologiile de inteligenţă artificială, care au nevoie de o cantitate imensă de date pentru a funcţiona bine.

‘De fiecare dată când algoritmii Google procesează fotografii şi imagini video pentru a detecta anumite feţe şi obiecte (…), inteligenţa artificială a Google devine mai bună, mai bine informată, mai eficace şi mai dominantă’, scriu juriştii în document.

În februarie, Meta a acceptat să plătească 90 milioane de dolari pentru închiderea unui dosar în California în legătură cu urmărirea utilizatorilor, chiar şi după deconectarea lor de la platformă, în scopuri de ţintire publicitară, potrivit Agerpres.

În 2021, Facebook acceptase deja să plătească 650 milioane de dolari pentru a pune capăt unui litigiu referitor la protecţia datelor personale, după o plângere depusă de 1,6 milioane de utilizatori din Illinois.

foto: Dreamstime

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here