Facebook a concediat și sancționat angajați care au preluat în mod fraudulos controlul asupra conturilor unor utilizatori – presă

0
84

Meta (Facebook) a concediat și sancționat aproximativ 20 de angajați care au avut acces la conturile unor useri printr-un sistem intern conceput pentru situații rare. Au fost cazuri în care acești angajați au preluat controlul asupra unor conturi Facebook și uneori au primit bani pentru a le accesa și prelua în mod neautorizat, arată o anchetă Wall Street Journal.

Facebook – MetaFoto: Sergei Elagin, Dreamstime.com

Conturile au fost accesate printr-un mecanism intern denumit „Oops” care a existat încă de la începuturile Facebook, fiind un mijloc prin care angajații pot să-și ajute familia sau cunoscuții să aibă din nou acces la conturi, dacă și-au uitat parola sau dacă cineva le-a spart contul și nu mai pot intra.

Acest sistem, gândit doar pentru situații rare, a fost abuzat de diverși angajați, unii primind și bani pentru a accesa anumite conturi.

Oops, o prescurtare de la Online Operations, a fost gândit pentru utilizare limitată, practic pentru cazuri speciale când nu mai au acces la conturile de Facebook prieteni ai angajaților, membri ai familiei, parteneri de business sau oameni cu notorietate mare. Numărul de utilizări a Oops a crescut de la 22.000 de ori în 2019, la 50.000 anul următor.

Uneori conturile au fost accesate de agenții de securitate care au avut acces la acest mecanism Oops.

Meta a demarat o anchetă internă pentru a vedea cine este de vină și ce s-a întâmplat. Investigația a arătat că au fost și cazuri în care angajații au primit de la hackeri mită de mii de dolari pentru a accesa anumit conturi.

Există și companii care, contra cost, promit că au relații influente la Facebook și îi pot ajuta pe userii care nu mai au acces la propriile conturi să-și recupereze acest drept.

Facebook spune foarte clar că niciodată un user nu trebuie să apeleze sau să aibă încredere la o firmă sau o persoană care-i promite recuperarea accesului la contul personal.

Incidentul scoate încă o dată la iveală faptul că Meta greu poate să gestioneze platformele sale care, împreună, au peste 3 miliarde de useri.

Este o mare problemă când un om obișnuit își pierde accesul la propriul cont și vrea să dea de cineva de la Facebook. În 99% dintre cazuri este imposibil să vorbești cu angajat, chiar dacă ai completat toate formularele și ai trimis dovezile și explicațiile pe care acestea le solicită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here