Chestorul Florin Mihăilă, inspectorul general al Inspectoratului General pentru Imigrări s-a calificat în finala Campionatului Internațional de Solitaire

0
60

Infecţia cu Salmonella în fermele de animale poate conduce la îmbolnăvirea animalelor, probleme economice în domeniul bunăstării animalelor precum şi probleme de sănătate pentru lucrătorii din ferme, vizitatorii şi consumatorii produselor provenite de la acestea.

Salmonella este o bacterie cu localizare intestinală ce poate fi transmisă de toate animalele, putând fi transmisă şi de oameni. În cazul păsărilor, există posibilitatea transmiterii verticale a infecţiilor în ouă. Există aproximativ 2 500 tipuri diferite (serotipuri) de Salmonella. Majoritatea nu cauzează în mod obişnuit manifestări clinice în rândul păsărilor.

Totuşi, serotipuri virulente precum Salmonella typhimurium DT 104 şi Salmonella enteritidis, au fost asociate cu îmbolnăviri şi mortalitate la pui de o zi precum şi la broileri.

În mod frecvent numai aproximativ 200 serotipuri sunt asociate cu toxiinfecţii umane în fiecare an. Transmiterea verticală de la fermele de reproducţie la fermele comerciale a două din cele mai semnificative serotipuri, Salmonella enteritidis şi Salmonella Typhimurium a fost substanţial redusă. Transmiterea orizontală, ce constituie introducerea infecţiei din ambient, inclusiv furaje, echipament de incubaţie, mişcarea personalului şi a echipamentelor de fermă contaminate, rămâne totuşi calea principală de infecţie. Dacă Salmonella este prezentă la broileri creşte riscul de toxiinfecţii în rândul consumatorilor sau de infecţii cu Salmonella, unele dintre acestea putând fi tulpini rezistente la antibiotice. Este foarte importantă reducerea acestui risc în toate etapele producerii şi preparării alimentelor. Un număr redus de Salmonelle este larg răspândit, iar eliminarea completă din mediu şi mai ales în sectorul primar de creştere este aproape nerealizabilă din punct de vedere economic.Cu toate acestea, un bun management poate reduce riscul introducerii şi persistenţei la nivel minim, în special după îmbunătăţirea controlului Salmonellelor în sectorul de creştere şi în producerea furajelor au redus substanţial riscul privind aceste surse.

Caracteristica de bază a contaminării cu Salmonella este aceea că nu apar modificări organoleptice care să atragă atenţia asupra posibilei prezenţe a germenilor, alimentele având nemodificate aspectul, culoarea, mirosul şi gustul.

În ceea ce priveşte condiţiile de prelucrare şi depozitare a produselor alimentare, trebuie avut în vedere faptul că temperatura minimă de dezvoltare a salmonelelor este de 7°C, temperaturile de refrigerare împiedicând multiplicarea acestora, dar nerealizând distrugerea lor.

În condiţii necorespunzătoare de depozitare timpul necesar înmulţirii de zece ori a unei populaţii de Salmonella este de 24 de ore la 15,6°C şi doar de nouă ore la 21°C. Din aceste considerente, controlul bacteriologic al produselor alimentare, condiţiile igienice în unităţile de comercializare, abatoare şi fabrici de preparare, stocarea refrigerată a tuturor produselor alimentare potenţial contaminate, transportul ambalat etanş, procesarea tehnologică atent controlată pentru evitarea încrucişării materiilor prime cu produsele finite şi consumul imediat al alimentelor preparate prin căldură sunt măsuri de bază în profilaxia toxiinfecţiilor alimentare cu Salmonella spp.

Prezența păsărilor contaminate cu bacterii din genul Salmonella spp. crește și riscul de transmitere a acestor bacterii, în special a serotipurilor patogene, prin produsele avicole, precum carnea și ouăle de consum curent, facilitând astfel contaminarea consumatorilor și apariția riscului de toxiinfecții cu Salmonella spp. la oameni.

La nivelul Grupului de presă INCISIV  au fost obtinute date certe care relevau indicii rezonabile conform carora in localitatea Albești-Paleologu  din judetul Prahova a izbucnit un  focar de salmonella ce a fost descoperit la o fermă (printre care si la S.C. SEREDINAVI S.R.L.).

In acest sens, avand in vedere cele de mai sus mentionate, am rugat prin adresa 193/13.12.2022, pentru o transparenta decizionala, ca DSVA Prahova sa ne precizeze urmatroarele:

  1. Daca la nivelul DSVSA Prahova se cunosc aceste aspecte;
  2. Daca DSVA Prahova a recoltat probe din zona si/sau de la ferma societatii indicate.
  3. Masurile intreprinse in caz pentru a impiedica raspandirea acestui focar.

Raspunsul DSVA Prahova a fost halucinant.

Fara a putea sa ii acuzam de ceva „necurat” (deocamdata), trebuie sa recunostem ca acest raspuns a fost cel putin – EVAZIV (chiar daca a confirmat INVESTIGATIA noastra):

“La o ferma de pasari din localitatea Albesti Paleologu, au fost recoltate probe de fecale in cadrul acestui program, rezultatul analizei de laborator fiind identificarea unei tulpini de Salmonella Infantis…..

Conform prevederilor legale, nu se DECLARA focar de boala pentru acest tip de Salmonella iar ferma unde a fost identificata tulpina de Salmonella Infantis, dupa depopularea seriei respective, se vor efectua operatiuni de curatenie mecanica, deratizare, dezinfectie riguroasa, urmata de prelevarea testelor de sanitatie, pentru verificarea eficientei dezinfectiei. Popularea urmatoare, se va realiza numai dupa emiterea buletinului de analiza cu rezultate negative la testele de dezinfectie”.

Totusi, intrebari publice – persista:

  • ferma in cauza a fost inchisa?
  • depopularea se efectueaza prin vanzarea pasarilor (in caz ca nu a fost inchisa)?
  • Vom reveni. (Cristina T.).

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here