Efect neașteptat al Cupei Mondiale din Qatar: Exporturile de ceasuri elvețiene au ajuns la un record istoric

0
98

Exporturile de ceasuri elveţiene au atins în noiembrie un nivel ridicat record, majorarea cererii în SUA şi Qatar compensând declinul din China, transmite agenția Bloomberg, citată de Agerpres.

Ceasuri elvetieneFoto: Vova Pomortzeff / Alamy / Profimedia Images

Datele statistice publicate de Federaţia Industriei Elveţiene de Orologerie arată că exporturile de ceasuri au crescut cu 10,9% în noiembrie, la nivelul record lunar de 2,4 miliarde franci elveţieni (2,6 miliarde de dolari).

În primele 11 luni din acest an, exporturile au totalizat 22,9 miliarde franci elveţieni, un avans de 11,9% faţă de perioada similară din 2021, şi în grafic pentru a atinge cel mai bun an înregistrat vreodată de acest sector.

Cele mai căutate în noiembrie au fost ceasurile cu preţuri mai mari de 3.000 de franci elveţieni, cu o creştere de 15,7%, în timp ce livrările de ceasuri cu preţuri sub 200 de franci elveţieni au urcat cu 155,6%, deşi exporturile de ceasuri cu preţuri între 200 şi 500 de franci elveţieni au scăzut cu 30%.

Magazinele din Qatar s-au pregătit cu ceasuri de lux pentru Cupa Mondială

Retailerii din Qatar şi-au majorat stocurile de ceasuri scumpe înaintea Cupei Mondiale la fotbal, exporturile înregistrând o expansiune de 112% în noiembrie, la 36 milioane de franci elveţieni, faţă de perioada similară din 2021.

Cererea pentru ceasuri de lux a înregistrat o creştere fără precedent, din ce în ce mai mulţi consumatori bogaţi, în special americani, descoperind în timpul pandemiei brandurile elveţiene, de la Rolex şi Omega la Patek Philippe.

Exporturile în SUA au urcat cu 33% în noiembrie, faţă de perioada similară din 2021, în timp ce importurile Chinei de ceasuri elveţiene au scăzut cu 11,5%, în contextul restricţiilor impuse de autorităţile de la Beijing, în urma cazurilor de Covid.

Anul trecut, Statele Unite au depăşit China, devenind principala piaţă pentru ceasurile elveţiene. Industria de orologerie reprezintă aproximativ 10% din exporturile totale ale Elveţiei şi asigură aproximativ 57.000 de locuri de muncă.

Recordul înregistrat de Elveția în ceea ce privește exportarea ceasurilor sale vine în contextul unei perioade generale de vânzări record ale marilor branduri de lux după pandemia de COVID-19.

Situația, combinată cu prăbușirea spectaculoasă a prețului acțiunilor Tesla în ultimele 12 luni, l-a propulsat pe Bernard Arnault, președintele conglomeratului de produse de lux LVMH, pe prima poziție în clasamentul celor mai bogați oameni din lume.

Arnault l-a depășit pe Elon Musk în clasament pentru scurt timp la începutul lui decembrie și apoi din nou în data de 10 a acestei luni, ocupând prima poziție de atunci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here