Rusia și-a redus producția de petrol pentru că este incapabilă să-l vândă, spune un oficial american

0
82

Decizia Rusiei de a-și reduce producția de țiței cu 500.000 de barili pe zi reflectă incapacitatea acesteia de a vinde tot petrolul, a declarat joi Ben Harris, un secretar adjunct al Departamentului Trezoreriei SUA, citat de Reuters.

Petrol rusescFoto: Ink Drop / Alamy / Alamy / Profimedia

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat săptămâna trecută că Rusia va reduce voluntar producția începând de luna viitoare, ca urmare a începerii plafonării prețurilor occidentale la petrolul și produsele petroliere rusești la 5 februarie. Măsura de a reduce aproximativ 5% din producție a împins temporar în sus prețurile globale.

„Au redus producția pentru că pur și simplu nu au putut să o vândă (petrolul), nu pentru că au vrut să potențeze petrolul și produsele rafinate”, a declarat Harris.

Reducerea vine în urma embargourilor și sancțiunilor, inclusiv a unui plafon fără precedent de 60 de dolari pe baril pentru țițeiul său, impuse de țările occidentale pentru a pedepsi Moscova pentru invazia sa în Ucraina. Polonia, Letonia, Lituania și Estonia au făcut presiuni pentru reducerea plafonului de țiței.

Veniturile bugetare lunare ale Rusiei din petrol și gaze au scăzut cu 46% în ianuarie, ajungând la cel mai scăzut nivel din august 2020, sub impactul sancțiunilor occidentale asupra celui mai profitabil export al său, potrivit datelor Ministerului de Finanțe.

Plafonul a urmărit să mențină stabilitatea pieței și să determine scăderea veniturilor rusești, ambele obiective fiind atinse, a declarat Harris.

Nu au existat companii americane implicate în tranzacționarea petrolului rusesc peste plafonul de preț, a adăugat el.

Nu este clar dacă Rusia va închide producția de țiței din cauza dificultăților logistice de plasare a țițeiului la nivelul plafonului sau dacă reducerea producției va dura, a declarat Michael Cohen, economist șef al BP în SUA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here