SUA: Fed a împrumutat 12 miliarde de dolari băncilor americane începând de duminică

0
43

Banca centrală americană (Fed) a anunțat joi că a împrumutat aproape 12 miliarde de dolari băncilor americane începând de duminică, când a anunțat că le va pune la dispoziție fondurile necesare pentru a satisface cererile de retragere ale clienților lor, potrivit AFP.

Presedintele Rezervei Federale, Jerome PowellFoto: Jess Rapfogel / AP / Profimedia

Într-un comunicat comun cu Departamentul Trezoreriei și cu autoritatea de reglementare bancară FDIC, autoritățile financiare au prezentat o serie de măsuri menite să liniștească persoanele fizice și companiile după falimentul băncii californiene Silicon Valley Bank (SVB).

Mai întâi a venit informația că banca americană Silicon Valley Bank a dat faliment. La câteva ore, o mult mai mare bancă- Credit Suisse- dă semne că nu-i e bine.

Banca Națională Elvețiană a anunțat miercuri seara că este dispusă să ofere un sprijin Credit Suisse constând în lichidități după ce acțiunile creditorului în dificultate au scăzut cu până la 30%.

Problemele băncii au apărut după ce președintele Saudi National Bank, un acționar major al Credit Suisse, a exclus orice investiție ulterioară în capitalul băncii.

Într-o declarație de joi, Credit Suisse a declarat că a luat decizia „de a-și consolida lichiditatea”, împrumutând fondurile de la banca centrală elvețiană în cadrul unei facilitati de împrumut

Directorul executiv Ulrich Körner a spus că măsurile „demonstrează acțiuni decisive pentru consolidarea Credit Suisse pe măsură ce ne continuăm transformarea strategică”. Restructurarea lui Körner a inclus vânzarea unei părți a diviziei de investiții a Credit Suisse și eliminarea a mii de locuri de muncă.

Mișcarea este cea mai recentă încercare a Credit Suisse de a recâștiga încrederea investitorilor după ce o serie de scandaluri și eșecuri au zguduit banca elvețiană și au dus prețul acțiunilor la minime istorice.

Acțiunile Credit Suisse au scăzut miercuri cu 24,2%, făcând ca banca să valoreze sub 7 miliarde de franci. Acțiunile băncii au scăzut cu 39% în acest an și cu 85% în ultimii doi ani.

Căderea acțiunilor Credit Suisse de miercuri a afectat acțiunile băncilor din Europa și SUA, care resimt prăbușirea SVB, cel mai mare faliment bancar din SUA din 2008.

Investitorii mai spun că problemele Credit Suisse nu fac decât să amintească celorlalte bănci europene că și acestea dețin portofolii mari de obligațiuni, a căror valoare a fost afectată de creșterea ratelor dobânzilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here