HARTĂ INTERACTIVĂ ​Cele mai bătrâne și cele mai tinere județe din România / Locurile unde seniorii români sunt mai mulți decât în orice alt stat european

0
193

​Cel mai ”tânăr” județ din România este Iași, unde vârsta medie a locuitorilor este de 39 de ani, iar cel mai ”bătrân” este Teleorman, unde vârsta medie se apropie de 47 de ani, arată datele Institutului Național de Statistică, prelucrate de HotNews.ro.

Romania imbatranesteFoto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Dacă ne uităm la ponderea celor de 65+ ani în total populație, cel mai ”tânăr” este Ilfovul (seniorii reprezentând 13% din populație) iar cel mai bătrân rămâne Teleorman (peste un sfert din locuitori au peste 65 de ani).

Cu o speranță de viață tot mai mare, cu o natalitate în recul și o migrație netă negativă (emigrează mai mulți români decât intră imigranții, pe fondul pensionării apropiate a generației baby boomer, presiunile pe cheltuielile cu sănătatea, îngrijirea socială și pensii vor crește într-un ritm consistent.

Există deja un decalaj de vârstă imens între județe.

În Europa, Italia este țara cea mai îmbătrânită, seniorii reprezentând puțin peste 23% din totalul populației. Teleormanul are peste 25% seniori.

Toate județele îmbătrânesc, fără excepție: atât cele cu un PIB/capita ridicat cât și cele mai sărace. Asistăm de asemenea la un fenomen interesant: deși intuiția îți spune că zonele mai bogate au o rată a decesului mai mică și tind să atragă lucrătorii mai tineri din alte județe iar zonele sărace au o natalitate mai mare și ar trebui să aibă o vârstă medie mai redusă, realitatea contrazice această prezumție.

În Brăila și Teleorman ponderea seniorilor este mai mare decât în orice stat european

Vezi aici ponderea seniorilor în statele europene.

Județele în care un locuitor din 5 are peste 65 de ani sunt: Teleorman (vârsta medie e de 46,5 ani, pondere seniori 25,88%) , Valcea (45,5 ani, pondere seniori 22,3%), Braila (45,1 ani, cu 23,1% seniori), Hunedoara (45 ani, pondere seniori 22,65%), Olt (44,7 ani vârsta medie și o pondere a seniorilor de 21,65%), Caras-Severin (44,4 ani și ponderea seniorilor de aproape 23%)

Cele mai tinere județe: Iași, Ilfov și Suceava, cu vârsta medie a locuitorilor de sub 40 de ani..

De asemenea, îmbătrânirea populației împinge autoritățile locale, ale căror venituri depind de încasările din taxele și impozitele locale, să gestioneze cu dificultate presiunea fiscală asupra contribuabililor. Într-un județ foarte îmbătrânit cum e Teleormanul de pildă, nu poți crește taxele aplicate populației (majoritar pensionară) și ești nevoit să taxezi suplimentar puținele afaceri care au mai rezistat în zonă.

Iar de când vârsta a devenit un criteriu al opțiunilor politice (se știe că în majoritate, seniorii preferă soluții de stânga iar tinerii pe cele de dreapta), această divergență demografică devine esențială în alegerile care se apropie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here