Norvegia va menține livrările de gaze către UE pentru 4-5 ani

0
71

Norvegia, care a devenit cel mai mare furnizor de gaze al Europei în urma războiului din Ucraina, își va menține livrările la nivelul actual „pentru următorii patru sau cinci ani”, a promis vineri premierul norvegian Jonas Gahr Støre, potrivit AFP.

Unitate de stocare și transfer de gazeFoto: DreamsTime / Viktord50

Jonas Gahr Støre i-a primit pe președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pe o platformă offshore de pe câmpul Troll din largul Norvegiei.

Pentru a compensa, cel puțin parțial, reducerea livrărilor rusești, Norvegia și-a crescut producția de gaze anul trecut și acoperă în prezent între 30 și 40% din necesarul continentului.

„Putin a încercat să șantajeze UE privându-ne de 80% din livrările de gaze rusești”, a precizat von der Leyen.

Stoltenberg a subliniat importanța „securizării acestui tip de infrastructură (precum câmpul Troll), care este extrem de importantă pentru economiile noastre, pentru viața noastră de zi cu zi și, de asemenea, pentru securitatea noastră”.

Situat la aproximativ 65 km vest de Bergen, al doilea oraș ca mărime al țării, Troll este cel mai mare câmp de gaze și unul dintre cele mai mari câmpuri petroliere din Norvegia: singur furnizează echivalentul a 10% din consumul de gaze al Europei.

Infrastructura este vulnerabilă, după cum a demonstrat sabotajul din septembrie 2022 al gazoductului Nord Stream din Marea Baltică.

Pornind de la lecțiile acestui episod îngrijorător, NATO și UE au înființat un grup de lucru pentru a consolida protecția infrastructurilor lor critice. Prima sa reuniune a avut loc joi.

În urma unei solicitări germano-norvegiene, Alianța Atlantică a convenit, de asemenea, să înființeze un organism de coordonare pentru protecția infrastructurii maritime.

Ca semn al acestei vigilențe sporite, două nave norvegiene și germane au navigat vineri în largul platformei, precum și un avion de supraveghere maritimă și un elicopter. (foto: Dreamstime)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here