Prețurile RCA vor fi plafonate pentru 6 luni la nivelul din 28 februarie 2023 / Cum motivează ASF noul proiect de HG – DOCUMENT

0
85

Prețurile RCA vor fi plafonate la nivelul tarifelor de primă proprii practicate de fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, tarife care în medie sunt mai mici decât tarifele de referință publicate de ASF în data de 7 martie 2023 pentru majoritatea categoriilor de vehicule, se arată în noul proiect ASF privind înghețarea prețurilor la RCA. În proiectul inițial, care urma să fie discutat de guvern în ședința de vineri și care a fost retras, era propusă plafonara la nivelul lunii martie 2022.

Accident în BucureștiFoto: Inquam Photos / Eduard Vînătoru

Altfel spus, asigurătorii vor fi obligați să practice pentru fiecare categorie de client în parte prețurile la care au vândut RCA în data de 28 februarie 2023, pe motiv că în medie prețurile la RCA au fost mai mici decât din data de 7 martie 2023 până în prezent.

Cum motivează ASF înghețarea prețurilor la data de 28 februarie 2023

„Prima medie RCA subscrisă de societățile de asigurare autorizate și supravegheate de A.S.F. în luna februarie 2023, ultima lună încheiată la data propunerii proiectului de act normativ, pentru polițele cu valabilitate de 12 luni, convertită în clasa de Bonus-Malus B0, este mai mică decât tariful de referință RCA publicat de A.S.F. în data 07 martie 2023, pentru majoritatea categoriilor de vehicule.

În cazul asiguraților persoane juridice, tariful de referință RCA actual este mai mare decât prima medie RCA la nivelul pieței din luna februarie 2023 pentru majoritatea categoriilor tarifare.

Pentru categoria de autoturisme deținute de persoanele juridice, tariful de referință este mai mare decât prima medie RCA subscrisă în luna februarie 2023 pentru toate segmentele tarifare corespunzătoare acestei categorii (în funcție de capacitatea cilindrică a motorului).

Variația medie (tarif de referință 2023 versus prime medii februarie 2023) pe total categorie este de aproximativ +16%, în funcție de capacitatea cilindrică a motorului, iar cea mai mare variație, de aproximativ +27%, fiind înregistrată în cazul autoturismelor cu capacitate cilindrică <= 1200 cmc.

În cazul autoturismelor deținute de persoane fizice, categorie cu ponderea cea mai mare din totalul vehiculelor, tariful de referință actual este mai mare decât prima medie RCA la nivelul pieței din luna februarie 2023 pentru majoritatea categoriilor tarifare.

Variația medie (tarif de referință 2023 versus prime medii februarie 2023) pe total categorie este de aproximativ +12%, în funcție de capacitatea cilindrică a motorului și vârsta asiguratului, iar cea mai mare variație, de aproximativ +64%, fiind înregistrată în cazul autoturismelor cu capacitate cilindrică >2500 cmc, pentru asigurații cu vârsta sub 30 de ani (inclusiv).

Pentru subcategoriile de autoturisme cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 2001 și 2500 cmc, respectiv >2500 cmc, tariful de referință RCA este mai mare decât prima medie din luna februarie 2023 în cazul tuturor segmentelor tarifare, în funcție de vârsta asiguratului, variația medie totală (tarif de referință 2023 versus prime medii februarie 2023) pentru aceste două subcategorii de autoturisme fiind de aproximativ +27%.”, se arată în nota de fundamentare.

se actualizeaza

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here