Câte mașini mai sunt în trafic cu asigurare RCA la Euroins: Doar în jur de 20.000 de români și-au reziliat polițele / Când își vor primi banii

0
101

​Românii asigurați RCA la Euroins nu s-au îngrămădit să-și rezilieze polițele la mașini, care, potrivit legii, sunt în vigoare, în ciuda retragerii licenței de funcționare și a declarării insolvenței acestui asigurător. Motivele țin de prețul mai mare pe care l-ar plăti pentru o nouă asigurare RCA, dar și de faptul că ar mai avea de așteptat până să-și primească înapoi banii de la FGA dacă ar rezilia polița.

Trafic BucurestiFoto: Grosescu Alberto Mihai / Shutterstock Editorial / Profimedia

În ziua când ASF i-a declarat insolvența, Euroins avea peste 2,76 milioane de polițe RCA în vigoare

În data de 17 martie 2023, ziua în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a declarat insolvența Euroins și a înlăturat conducerea acestui asigurător, numind în loc ca administrator interimar Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), erau în vigoare 2.769.770 de polițe RCA la această societate.

Euroins era liderul RCA și avea în multe cazuri cele mai mici prețuri din piața de asigurări, fără a fi respectat însă obligațiile legale de a avea și rezervele tehnice și resursele financiare necesare plății obligațiilor asumate prin contractele de asigurare, conform analizelor ASF.

Începând din data de 17 martie 2023, când decizia ASF a fost publicată în Monitorul Oficial, toți păgubiții, dar și românii cu polițe RCA la Euroins pot depune cereri de plată fie pentru plata daunelor, fie pentru restituirea de bani din prima rămasă în cazul în care vor să-și rezilieze polița RCA la acest asigurător.

Toate aceste cereri se depun la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), doar că plățile nu pot fi făcute mai devreme de 60 de zile de la data publicării deciziei ASF în Monitorul Oficial, termen care este 17 mai 2023.

Asta înseamnă că oamenii mai au de așteptat. În plus, ar trebui să-și facă o nouă asigurare RCA la mașină, iar prețurile s-au majorat semnificativ față de anul trecut, motiv pentru care Guvernul a impus o plafonare timp de 6 luni.

Peste 2,4 milioane de mașini circulă în prezent cu asigurare RCA la Euroins

Câți români au ales totuși să-și rezilieze asigurările RCA în vigoare la Euroins?

  • „Potrivit datelor transmise de asigurător, până la 27 aprilie 2023, Euroins a primit 19.794 de solicitări de reziliere a contractelor de asigurare.”, potrivit datelor transmise la solicitarea HotNews.ro de FGA.

Potrivit legii, FGA le va putea restitui diferența de primă rămasă din contract, pentru perioada în care riscul nu a fost acoperit de Euroins, ca urmare a încetării contractului, abia începând din data de 17 mai 2023. Cererile sunt soluționate în ordinea primirii și înregistrării.

Câte polițe RCA emise de Euroins mai sunt în prezent în vigoare?

  • „Potrivit datelor transmise de asigurător, la 28 aprilie 2023, mai erau în vigoare 2.409.669 de polițe RCA”, au comunicat vineri pentru HotNews.ro oficialii FGA.

Efecte în piață: Sunt service-uri care nu mai primesc mașini în reparație pe asigurarea Euroins

Falimentul demarat la Euroins îi afectează deja pe românii care vor avea ghinionul să fie loviți în trafic de unul din cei 2,4 milioane de asigurați la fostul lider RCA. Mai multe service-uri care au contracte cu acest asigurător, contactate luna trecută de HotNews.ro, au început să refuze astfel de reparații, de teamă că își vor recupera banii și mai greu decât până acum. Sunt însă și service-uri care lucrează în continuare pe polițe Euroins.

Câți bani mai sunt în pușculița FGA pentru plata despăgubirilor asigurătorilor în faliment

FGA nu se ocupă însă doar de falimentul demarat la Euroins, având de achitat despăgubiri mari și pentru alte falimente răsunătoare și recente din RCA – City Insurance, Carpatica și Astra, foști lideri RCA care sub slaba supraveghere a ASF s-au prăbușit creând crize și creșteri de prețuri.

FGA a anunțat vineri, 28 aprilie, că a achitat până acum peste 1,86 miliarde de lei păgubiților asigurătorilor RCA intrați în faliment, dintre care aproape 190 milioane de lei numai în primele trei luni din acest an.

  • Câți bani mai are FGA în conturi și cât de repede se realimentează din contribuțiile celorlalți asigurători RCA și indirect din banii noștri?

„La 26 Aprilie 2023, soldul FGA era în sumă de circa 167,53 milioane de lei. Contribuția medie lunară încasată de FGA în primele trei luni ale anului curent este de 46,5 milioane de lei.”, spune FGA.

Există riscul ca pușculița FGA să se golească?

La această întrebare, oficialii FGA susțin că „legislația în vigoare permite suficiente soluții pentru acoperirea disponibilului necesar continuării plății cererilor de plată înregistrate.”

Potrivit legii, Fondul își poate suplimenta necesarul de lichiditate din următoarele resurse:

  • contribuţii ale asigurătorilor la Fond;
  • dobânzi şi penalităţi de întârziere din plata cu întârziere a contribuțiilor de către asigurători;
  • sume din fructificarea disponibilităţilor Fondului;
  • sume din recuperarea creanţelor Fondului;
  • sume provenite din dobânzile legale aferente împrumuturilor acordate Fondului de rezoluţie pentru asigurători, administrat de Fond;
  • sume provenite din alte surse, stabilite conform legii;
  • împrumuturi de la instituţiile de credit sau împrumuturi obligatare, prin emisiune de titluri de valoare ale Fondului;
  • dobânzi sau taxe în legătură cu orice împrumuturi sau garanţii furnizate asigurătorului supus rezoluţiei, conform prevederilor art. 59 lit. b) din Legea nr. 246/2015.

FGA spune că „încasează lunar contribuțiile datorate de către asigurători, soldul modificându-se astfel, lunar. Totodată pentru acoperirea obligaţiilor FGA, Autoritatea de Supraveghere Financiară poate majora în cursul anului cota procentuală luată în calcul la stabilirea contribuţiei.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here