Nu este un context politic foarte propice pentru abordarea acestei chestiuni

0
29

Ambasadorul român a vorbit despre creşterea record a nivelului schimburilor comerciale dintre România şi Statele Unite ale Americii şi a exemplificat ca proiecte semnificative ce se vor materializa în viitorul apropiat decizia pe care o va lua Exxon cu privire la exploatarea gazului în zona Mării Negre, activitatea Ford, interesul crescut al firmelor americane pentru zona cibernetică şi de IT, dar şi pentru turism, sectorul energetic şi cel agricol.

În ceea ce priveşte includerea României în programul Visa Waiver, George Cristian Maior a spus în interviul acordat prin email că, din păcate, nu este un context politic foarte propice pentru abordarea acestei chestiuni, având în vedere dezbaterile extrem de intense din SUA pe problema migraţiei, dar subiectul rămâne permanent pe agenda misiunii diplomatice române.

 

AGERPRES: Domnule ambasador, anul trecut, în 2017, s-au împlinit 20 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic dintre România şi SUA, considerat un reper esenţial al politicii externe a ţării noastre. Pe fondul evoluţiilor ulterioare de pe plan mondial, acest parteneriat s-a dezvoltat în mod special în domeniul securităţii şi apărării, având în vedere de exemplu contribuţia României la campaniile din Irak şi Afganistan sau instalarea facilităţii antirachetă la Deveselu. Cum este prevăzută de dincolo de ocean întărirea parteneriatului în această direcţie, în contextul tensionării relaţiilor dintre SUA şi Rusia şi a evoluţiilor eforturilor de combatere a terorismului?

George Cristian Maior: Într-adevăr, în 2017 s-au împlinit 20 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, şi aş putea spune că în acest an Parteneriatul a atins un punct culminant din perspectiva substanţei sale. Aş remarca excepţionala cooperare din domeniul securităţii pe care aţi menţionat-o de altfel, faptul că dialogul politic s-a desfăşurat la cel mai înalt nivel prin vizita preşedintelui României în SUA, dar şi celelalte dimensiuni ale Parteneriatului au cunoscut evoluţii remarcabile. Mă refer la dimensiunea economică, prin organizarea celei mai mari misiuni economice în România de către Departamentul Comerţului, la dimensiunea culturală, prin organizarea la Washington a celui mai mare festival de film românesc din SUA, legată de prezentarea culturii şi civilizaţiei româneşti în SUA prin diverse alte manifestări, şi nu în ultimul rând prin extraordinara implicare a diasporei în dinamica relaţiei bilaterale.


 

Referitor la ceea ce menţionaţi, în contextul tensionării relaţiilor dintre SUA şi Rusia, aş vrea să subliniez că Parteneriatul Strategic constituie şi o platformă pentru a contracara inteligent în regiune elemente agresive ale Rusiei, în Europa Centrală şi de Est şi pe flancul estic al NATO. Există o permanentă cooperare manifestată în schimb de analize şi poziţionări în raport de aceste evoluţii, iar Parteneriatul are şi un rol constructiv în extinderea de stabilitate într-o regiune destul de incertă din acest punct de vedere, ţinând cont de evoluţiile din Ucraina, din Balcani, din arealul extins al Mării Negre.

AGERPRES: Potrivit statisticilor româneşti, schimburile comerciale bilaterale dintre România şi SUA au înregistrat anul trecut o creştere de 39,8% faţă de anul 2016, ajungându-se în final la un excedent comercial în favoarea României de 18 milioane de dolari. Aceasta în contextul în care apreciaţi la sfârşitul lui 2016, după alegerea noului lider republican de la Casa Albă, Donald Trump, că relaţiile cu SUA vor lua o turnură pragmatică din punct de vedere economic şi comercial, domenii care au un potenţial ridicat să se dezvolte. Din contactele pe care le aveţi cu comunitatea de afaceri, ce proiecte semnificative au în acest moment investitorii americani în privinţa României? Şi ce nemulţumiri, care nu sunt legate de sfera diplomaţiei – cum sunt cadrul legal, situaţia infrastructurii?

George Cristian Maior: Am estimat că, odată cu venirea noii administraţii americane, componenta relaţiilor economice cu SUA va căpăta o dimensiune mai pragmatică, având în vedere abordările tradiţionale ale republicanilor pe care le cunoaştem din istoria relaţiilor româno-americane din perioadele unor asemenea administraţii. Şi aş vrea să reiterez importanţa acordată cooperării economice în discuţiile de la cel mai înalt nivel, acele acţiuni pe care le-am menţionat, ale Departamentului Comerţului în România, când peste o sută de firme americane au participat la discuţii cu firme româneşti în contextul organizării misiunii economice ‘Trade Winds’. Estimez că acest trend se va menţine şi că proiecte semnificative se vor materializa în viitorul apropiat în ceea ce priveşte investiţiile americane în România şi relaţiile economice. Mă refer la decizia pe care o va lua în viitorul apropiat Exxon cu privire la exploatarea gazului în zona Mării Negre, de extinderile deja realizate de marele investitor Ford, de interesul crescut pe zona cibernetică şi de IT al firmelor americane. Aş merge şi mai departe, spunând că există un interes pentru turism, sectorul energetic, chiar şi pentru sectorul agricol, interes extrem de crescut în Statele Unite în raport de dinamica economică pozitivă a României.

 

Conform informaţiilor oficiale publicate de Departamentul Comerţului al SUA, schimburile comerciale dintre România şi SUA au crescut (un trend în istoria relaţiei bilaterale) în anul 2017 cu 18,5% faţă de 2016, ajungând în prezent la 3.149,4 milioane USD. Balanţa comercială arată că România a exportat în SUA bunuri în valoare de 2.201,3 milioane USD şi a importat bunuri în valoare de 948,1 milioane de USD. Deci, excedentul comercial în favoarea României a fost de 1.253,21 milioane USD. Creşterea record a nivelului schimburilor comerciale dintre România şi Statele Unite ale Americii arată clar, fără echivoc, consolidarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări.

AGERPRES: Un număr semnificativ de români şi-au îndeplinit visul american în Silicon Valley, fostul premier Dacian Cioloş afirmând chiar, în septembrie 2016, că româna a ajuns să fie a doua limbă vorbită, după engleză, în acest fief al industriei IT. În ce alte zone şi domenii se concentrează comunitatea românească din Statele Unite şi în ce măsură păstrează legăturile cu ţara de origine? Cum este întâmpinat, în acest context, Centenarul Unirii de românii din SUA?


 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here