UE vrea o nouă taxă pentru giganţii Internetului

0
52

Propunerile prezentate răspund eforturilor depuse de statele membre pentru a găsi soluţii permanente şi durabile care să asigure o contribuţie corectă la veniturile fiscale din partea companiilor care îşi desfăşoară activitatea în mediul online.

Prima iniţiativă urmăreşte să facă o reformă a normelor în materie de impozit pe profit, astfel încât profiturile să fie înregistrate şi impozitate acolo unde companiile au o interacţiune semnificativă cu utilizatorii prin canalele digitale. Cea de-a doua propunere răspunde apelurilor primite din partea mai multor state membre în ceea ce priveşte instituirea unui impozit intermediar care să acopere principalele activităţi digitale care, în prezent, nu sunt deloc impozitate în UE.

„Normele noastre care datează de dinainte de apariţia internetului nu permit statelor membre să impoziteze companiile din domeniul digital care îşi desfăşoară activitatea în Europa atunci când acestea nu sunt prezente fizic aici sau când prezenţa lor fizică este neglijabilă. Această situaţie este ca o gaură neagră tot mai mare pentru statele membre, întrucât baza fiscală se deteriorează. Toate acestea sunt motivele pentru care propunem astăzi un nou standard juridic, dar şi un impozit intermediar pe activităţile digitale”, a declarat comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, Pierre Moscovici. 

Se va considera că o platformă digitală are o „prezenţă digitală” impozabilă sau un sediu permanent virtual într-un stat membru dacă îndeplineşte unul dintre următoarele criterii: veniturile anuale ale companiei într-un stat membru depăşesc pragul de 7 milioane de euro; compania are peste 100.000 de utilizatori într-un stat membru într-un an fiscal; de asemenea, într-un an fiscal, se încheie peste 3.000 de contracte comerciale de servicii digitale între compania respectivă şi utilizatorii comerciali. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here