Connect with us

Stiri economice

Producția industrială va crește cu 5,7% în primul trimestru din 2018

Publicat

pe

Potrivit estimării evoluţiei industriei în trimetrul I 2018, pe baza anchetei de conjunctură, pentru cifra de afaceri pe piaţa internă se aşteaptă o creştere de 8,9%, comparativ cu perioada ianuarie – martie a anului trecut. În aceste condiţii, cifra de afaceri totală poate înregistra o creştere de 11%. 

Conform Agerpres, în intervalul ianuarie – martie anul curent faţă de perioada similară a anului 2017 numărul mediu de salariaţi se apreciază că va creşte cu 1,3%, în timp ce productivitatea muncii în industrie se va majora cu 4,4%. 

Stocurile de produse finite se aşteaptă să scadă cu 4,8% în această perioadă, comparativ cu nivelul înregistrat în trimestrul I 2017. 

În urma prelucrărilor datelor din sondajul de conjunctură efectuat în rândul agenţilor economici, comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, se estimează scăderi pentru majoritatea indicatorilor analizaţi, excepţie făcând cifra de afaceri pe piaţa externă, numărul de salariaţi, precum şi stocul de produse finite. 

„Pentru cifra de afaceri pe total industrie se anticipează o reducere de 2,4%, comparativ cu trimestrul anterior, influenţată de scăderea semnificativă a cifrei de afaceri pe piaţa internă (-11,5%), în timp ce pentru cifra de afaceri pe piaţa externă se aşteaptă o creştere de 9,9%. În condiţiile scăderii producţiei industriale, cu 1,2%, se apreciază că volumul stocurilor de produse finite va creşte cu 1,8%, în primul trimestru din 2018, comparativ cu trimestrul anterior. Numărul mediu al salariaţilor se estimează că va creşte cu 0,9% în acest trimestru, similar cu creşterea înregistrată în primul trimestru din 2017. În contextul scăderii producţiei industriale se aşteaptă să se înregistreze o reducere a productivităţii muncii de circa 2%”, precizează documentul citat. 

Comisia Naţională de Prognoză realizează trimestrial o anchetă economică de conjunctură în sectorul industrial, prin care, pe baza răspunsurilor agenţilor economici intervievaţi referitor la nivelul producţiei industriale, a comenzilor, stocurilor şi preţurilor, pot fi elaborate prognoze pe termen scurt. Ancheta se bazează pe un eşantion de agenţi economici (selectaţi din bilanţurile contabile MFP) şi pe un chestionar, ambele fiind elaborate în cadrul Comisiei Naţionale de Prognoză. 

Pentru anchetele de conjunctură realizate în anul 2018 s-a stabilit un eşantion de 497 agenţi economici din sectorul industrial, fiind rezultatul unei rate de sondaj de 12,91% şi furnizând o rată de acoperire de circa 72%.

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

COTAȚIA AURULUI ATINGE UN NOU MAXIM ISTORIC

Publicat

pe

În contextul creșterii tensiunilor din Orientul Mijlociu și a incertitudinilor comerciale globale, cotația aurului a atins miercuri un nou record istoric. La aproximativ 05:40 am GMT, prețul aurului pe piața spot a urcat la 3.041,37 dolari pe uncie, după ce a înregistrat un maxim de 3.042,95 dolari. Această performanță reflectă atracția tot mai mare a metalului galben ca activ sigur în fața riscurilor economice.

Traderii sunt îngrijorați de impactul tarifelor vamale impuse de administrația Trump, care ar putea alimenta inflația și ar contribui la o încetinire economică globală. În acest context, investitorii văd aurul ca un refugiu sigur, mai ales într-o perioadă de dobânzi scăzute. Analistul Tim Waterer de la KCM Trade consideră că metalul prețios este bine poziționat pentru a face față incertitudinilor economice și geopolitice.

În aceeași zi, piețele așteaptă cu interes decizia de politică monetară a Rezervei Federale americane, care este prevăzută să rămână neschimbată, cu o dobândă de referință între 4,25% și 4,50%. Discursul președintelui Fed, Jerome Powell, va fi urmărit îndeaproape pentru posibile semnale privind viitoarele direcții ale politicii monetare. Dacă Fed va adopta o abordare mai relaxată, prețul aurului ar putea depăși pragul de 3.050 dolari pe uncie.

Sursa: Realitatea Financiara

Citeste in continuare

Evenimente

ANAF a pus tunurile pe cei care-și închiriază locuințele în scop turistic pe platforme online. Val de notificări și pe venituri din urmă cu 5 ani

Publicat

pe

In this photo illustration, an Airbnb logo seen displayed on a smartphone.,Image: 907376480, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights *** Strictly for editorial news purposes only ***, Model Release: no

ANAF va începe o verificare de mare amploare care-i vizează pe cei care își închiriază locuințele personale în scop turistic pe platforme online precum Booking și Airbnb. Inspectorii au trimis deja notificări către persoane care au realizat astfel de venituri, pentru a le anunța că figurează cu datorii din perioada 2019-2024.

Direcția Generală Antifraudă Fiscala transmite, atât prin SPV cât și prin poștă, persoanelor fizice, care obțin venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, o „Scrisoare de informare/notificare – închiriere spatii cazare regim hotelier”.

„Online-ul este în vizorul ANAF și Antifraudă. Directiva care obligă la completarea declarațiilor cu privire la vânzări ne ajută și pe noi și ANAF a început deja, cu echipe specializate, să identifice nu doar vânzările de pe platformele clasice, ci și platforme de anunțuri simple online, iar acolo sunt din ce în ce mai multe companii și persoane fizice identificate.

A început analiza vânzărilor de servicii turistice prin Booking și prin Airbnb, acolo fiind identificate între 22.000 și 23.000 de persoane fizice care au realizat venituri mai mici sau mai mari, printre care și câteva sute de persoane care au realizat venituri de peste 100.000 de lei”, a declarat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.

Citeste in continuare

Evenimente

Rezerva Federală a SUA menține nemodificată dobânda de referință

Publicat

pe

Rezerva Federală a SUA (Fed) a menţinut dobânda de referinţă la un interval cuprins între 4,25% şi 4,50%, în linie cu estimările.

Luând în considerare taxele vamale introduse de administraţia Trump, oficialii Fed şi-au revizuit în creştere previziunile privind inflaţia, care ar urma să se situeze la finalul anului la 2,7%, faţă de un nivel de 2,5% anticipat în decembrie. Până la finalul lui 2027, inflaţia în SUA ar urma să revină la 2%, obiectivul Fed, iar dobânda la 3,10%.

În plus, prognoza privind evoluţia economiei SUA a fost revizuită în scădere. Fed se aşteaptă acum la un avans al PIB-ului SUA de 1,7% în 2025, de la un nivel de 2,1% estimat anterior. În 2026 şi 2027, creşterea economiei SUA ar urma să se situeze la 1,8%.

Rata şomajului în SUA ar urma să se situeze la 4,4% în 2025 şi 4,3% în 2026 şi 2027. În februarie, rata şomajului a fost de 4,1%.

Oficialii Fed avertizează că au sporit riscurile şi perspectivele în acest an sunt confuze.

„Incertitudinile privind perspectivele au crescut”, se arată în comunicatul Fed. Fără a menţiona în comunicat numele lui Donald Trump sau taxele vamale, proiecţiile privind o inflaţie mai ridicată în acest an arată efectul politicilor comerciale ale Washingtonului.

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE