Connect with us

Stiri economice

Analizăm toate variantele de dezvoltare, inclusiv exportul

Publicat

pe

Odată cu exploatarea zăcământului de gaze din zona Caragele, cea mai mare descoperire realizată în ultimii 30 de ani, şi dezvoltarea proiectelor din Marea Neagră, Romgaz analizează toate oportunităţile de valorificare a producţiei atât pe plan intern, cât şi extern. În acest sens, preşedintele Consiliului de Administrare al companiei de stat, Liviu Nistoran, spune, într-un interviu acordat Capital, că în acest an Romgaz va realiza pentru prima data export de gaze, în cantităţi minore, pregătind “terenul“ pentru perioada următoare atunci când Transgaz va realiza conexiunile cu vecinii.

Totodată, compania doreşte să-şi mărească semnificativ capacitatea de înmagazinare, aşa încât la începutul deceniului următor România să nu mai fie nevoită să apeleze la importuri de gaze pentru acoperirea consumului. În ceea ce priveşte proiectele din Marea Neagră în care compania este implicată, Liviu Nistoran spune că Romgaz analizează oportunitatea majorării participaţiei pe care o deţine în consorţiul cu Lukoil, care are în concesiune perimetrul Trident, unde primele foraje au indicat resurse de 30 miliarde de metri cubi.

Mai mult, odată cu intrarea în funcţiune a centralei de la Iernut (cu o putere instalată de 400 MW), Romgaz va deveni un jucător important şi în producţia de energie electrică şi ia în calcul achiziţia unor parcuri de energie regenerabilă. Mai mult, Romgaz caută parteneri pentru dezvoltarea unei reţele de distribuţie a gazelor naturale comprimate.

Capital: Mai întâi aş dori să vă întreb despre rezultatele financiare record obţinute anul trecut de Romgaz. Care au fost principalii factori care au condus la obţinerea celei mai mari cifre de afaceri şi cel mai bun rezultat din istoria companiei? Și ce estimări aveţi pentru 2018?

Liviu Nistoran: Rezultate foarte bune de anul trecut se datorează în primul rând unei politici coerente de comercializare şi gestionării corecte a costurilor companiei. Sigur, am avut şi piaţă favorabilă anul trecut cu un preţ bun al gazelor. Trebuie să menţionez faptul că au fost unele minusuri în anii trecuţi din punct de vedere al realizării investiţiilor.

Pentru acest an, estimăm o cifră de afaceri similară cu cea de anul trecut. Avem prevăzut în buget venituri cu 1,6% mai mari din activitatea de producţie, dar per total vom avea o uşoară scădere întrucât partea de înmagazinare va aparţine de noua societate Depogaz Ploieşti.

Am luat o decizie în Consiliul de Administraţie de a separa activitatea că înmagazinare, ceea ce înseamnă că vânzările obţinute din activitatea de înmagazinare nu se vor regăsi în bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei, pe care va trebui să-l revizuim.

Întrucât anticipez următoarea întrebare, Depogaz Ploieşti este deţinută integral de Romgaz, practic va fi o filială a companiei.


 

Capital: Spuneaţi de nerealizarea unor investiţii. La ce vă referiţi?

Liviu Nistoran: Când am venit eu în această companie m-am uitat peste cifre şi am văzut că sume foarte mari de bani stăteau în depozite cu dobânzi de sub 1%. Mi s-au dat fel de fel de explicaţii, însă concluzia mea este că nu există destul curaj în a aborda proiecte de investiţii majore, dar foarte necesare companiei. Dorinţa mea, ca preşedinte al Consiliului de Administraţie, este ca Romgaz să devină un reper investiţional în cadrul companiilor de energie româneşti. Astfel, urmărim atent toate oportunităţile de dezvoltare interne şi internaţionale.

Capital: Care sunt principale investiţii pe care le aveţi în vedere pe termen mediu şi lung?

Liviu Nistoran: Proiectele pe care dorim să le dezvoltăm sunt în primul rând explorarea şi explotarea uriaşului zăcământ din zona Caragele. Aici am înfiinţat deja un punct de lucru la Buzău pentru a coordona urgentarea acestor operaţiuni. Acest proiect are o valenţă strategică uriaşă întrucât poate contribui decisiv la asigurarea independenţei energetice a României pe termen mediu.

Pe zona de dezvoltare, pe lângă punerea în funcţiune în 2020 a centralei de Iernut, avem în vedere eventuale achiziţii a unor parcuri de energie regenerabilă.

Capital: Parcuri eoliene…

Liviu Nistoran: Da. În prezent avem nişte capacităţi de producţie de energie electrică, iar odată cu punerea în funcţiune a centralei de la Iernut vom ajunge la 1000 MW instalaţi, capacităţi care nu sunt eficiente pentru a livra curent în bandă. De ce? Ele sunt eficiente atunci când preţul este foarte mare pe diversele pieţe ale OPCOM- PZU, intra-day, piaţa de echilibrare. Atunci noi suntem foarte eficienţi şi avem marja semnificativă de profit. Când însă preţul este foarte scăzut în piaţă, noi nu suntem eficienţi cu aceste grupuri. De aceea, în opinia mea este benefică o sinergie cu facilităţi de producţie de energie regenerabilă, care pe de-o parte vor optimiza costurile, iar pe altă parte este vorba de sinergiile cu certificatele verzi.

 

Capital: Care este capacitatea de care aveţi nevoie?

Liviu Nistoran: Experţii vor calcula şi ne vor spune exact ce capacităţi ar trebui să aibă parcurile de energie regenerabilă.

Capital: Anul acesta se aşteaptă decizia privind proiectele din Marea Neagră. Romgaz a mai purtat discuţii cu Lukoil?

Liviu Nistoran: În Marea Neagră există perimetre cu rezerve descoperite relativ mari, noi însă, pe perimetrele pe care suntem în parteneriat cu Lukoil, am avut un eşec la Rapsodia, iar în Trident ne-am crescut natural cota de participare fără să plătim niciun leu. Acum analizăm în ce măsură acest zăcământ are potenţialul economic care justifica o marire a participatiunii noastre. 

Capital: Asta înseamnă că nu veţi lua o decizie prea curând?

Liviu Nistoran: Ba da. Eu am cerut conducerii executive un studiu independent cu privire la rezervele de acolo, pentru că doar aşa putem să luăm o decizie corectă.

Capital: Acest studiu va fi realizat în acest an?

Liviu Nistoran: Cu siguranţă, da.


 

Capital: Rolul Romgaz va creşte semnificativ în ceea ce priveşte independenţa energetică…

Liviu Nistoran: Romgaz va avea un cuvânt de spus în ceea ce priveşte strategia energetică. Noi suntem cel mai mare furnizor de servicii de înmagazinare şi prin filialala pe care tocmai am înfiinţat-o vom extinde semnificativ capacităţile de înmagazinare în următorii patru ani. Vom apela si la fonduri europene pentru acest proiect. Avem în vedere extinderea capacităţii de înmagazinare la Bilciureşti, la Sărmăşel şi analizăm construcţia unor depozite mai mici.

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

Premieră în piața financiară. Cea mai mare emisiune de obligațiuni de la o companie de stat

Publicat

pe

 Romgaz a anunțat prima emisiune de obligațiuni demarată de o companie cu capital majoritar de stat și că acesta este, probabil, cel mai mare program de acest fel pentru mediul corporativ românesc.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă vineri, pe pagina sa de socializare, că Romgaz a anunțat prima emisiune de obligațiuni demarată de o companie cu capital majoritar de stat și că acesta este, probabil, cel mai mare program de acest fel pentru mediul corporativ românesc, conform Mediafax.

„Programul record de 1,5 miliarde euro vizează ridicarea finanțării necesare pentru susținerea planului de investiții, inclusiv marele proiect Neptun Deep. Se lansează astfel cea mai mare emisiune de obligațiuni din partea unei companii cu capital majoritar de stat. Acest demers vine după ce compania a obținut anterior un rating excelent din partea Fitch (BBB- investment grade), un demers pe care l-am susținut personal în mai multe discuții cu agenția de rating”, arată Sebastian Burduja într-o postare pe Facebook.

El a caracterizat Romgaz într-un singur cuvânt – curaj – și a dat trei argumente în acest sens.

„Investiția de 2 miliarde de euro în Neptun Deep. Proiectul e în grafic și ne va asigura locul I în UE la producția de gaz, dublând producția de gaz românesc. Rămâne să îi dăm valoare adăugată cât mai mare în economie, prin investiții în fabrici de medicamente, îngrășăminte și producția de energie electrică în grupuri pe gaz. Și da, avem peste 3500MW în lucru, de la Mintia la Ișalnița, Turceni, Iernut și Midia, plus modernizarea CET-urilor care încă utilizează cărbune și vor trece pe gaz (Craiova). Și da, nu ne vom lăsa și vom duce la bun sfârșit acest proiect, chiar dacă deranjăm multe interese, dovadă fiind sabotajul constant al unor organizații”, spune ministrul.

Un al doilea argument este reluarea explorărilor la Caragele, cel mai mare zăcământ de gaz pe uscat din România: „Program de investiții de 1 miliard de lei. Așteptăm vești bune până la finalul anului”.

De asemenea, el susține că un alt argument este deblocarea proiectului de la Iernut, după ani de zile: „Suntem în șantier, lucrăm cu antreprenorul spaniol pentru a pune in funcțiune măcar jumătate din capacitate pana la finalul anului”.

Citeste in continuare

Evenimente

Criză în industria auto. Volkswagen apelează la ajutoarele din partea guvernului Germaniei

Publicat

pe

Industria auto trece prin clipe destul de dificile, iar ultimii 3 ani au fost presărați numai cu crize majore. Mai nou, Volkswagen anunță că va concedia cel puțin 3.000 de angajați de a fabricile sale din Germania.

Constructorul german se înfruntă acum cu una din cele mai dificile perioade din existența sa. Mai devreme în luna septembrie, directorul financiar al mărcii de la Wolfsburg, Arno Antlitz, a declarat că Volkswagen mai are doar 2 ani pentru a se salva pe plan financiar. Din această cauză, Volkswagen a anunțat că va reduce numărul său de angajați la cel puțin 6 uzine germane. Mai mult, marca germană ia în considerare inclusiv închiderea unor fabrici pentru a reduce costurile.

Acum, guvernul german ia în calcul să sprijine Volkswagen în viitorul apropiat. Anunțul a fost făcut de către Robert Habeck, vicecancelarul și ministrul economiei din Germania. Habeck a declarat foarte scurt că „Volkswagen are o importanță esențială pentru Germania.”

Alături de acest anunț, a mai apărut în presa germană o informație conform căreia Volkswagen se pregătește să concedieze 30.000 de angajați la uzinele sale din Germania. Asta ar însemna o reducere de 10% a forței de muncă.

Aceste informații au fost, însă, negate de un purtător de cuvânt al sindicatului, care a precizat că aceste cifre „nu au nicio bază și sunt pur și simplu un nonsens.”

Săptămâna viitoare vor începe negocieri între Volkswagen și sindicatul muncitorilor pentru viitorul angajaților. Constructorul de la Wolfsburg a anulat un acord semnat în 1994 care prevedea garantarea locurilor de muncă ale angajaților săi până în 2029.

Citeste in continuare

Evenimente

Ciolacu, după previziunile Fitch privind DEFICITUL excesiv: „Suntem primul stat european care avem un deficit bazat pe investiții” – VIDEO

Publicat

pe

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, vineri, că rectificarea bugetară din acest an este pozitivă. De asemenea, șeful guvernului a anunțat că deficitul bugetar este „sustenabil”, în ciuda unor estimări pesimiste lansate cu doar o zi înainte de către agenția de rating financiar Fitch.

Este pozitivă și pe venituri, plus că se crește deficitul. E normal că este un surplus. (…) Deficitul bugetar la 6.9% sustenabil, ținând cont că 84% din deficit merge în zona de investiții. Suntem primul stat european care avem un deficit bazat pe investiții. La fel a făcut și Germania, și Italia, și Franța. Nu a fost un capăt de țară. (…) În schimb, când a fost un filosof prim-ministru și am avut 9,2 deficit investițiile erau undeva la 1,75%. Vă dați seama cât era pe consum? Acum marja de consum este foarte limitată și asta este important să menținem”, a afirmat Ciolacu.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FCiolacuMarcel%2Fvideos%2F1057607059706592%2F&show_text=false&width=560&t=0

România ar putea fi nevoită să îngheţe cheltuielile pentru a-şi reduce deficitul, au avertizat zilele trecute analiștii de la agenţia de evaluare financiară Fitch. 

România ar putea fi nevoită să înghețe cheltuielile, din cauza deficitului. Ce se întâmplă cu măririle de pensii și salarii?

Citeste in continuare

Trending