Connect with us

Stiri economice

Statul e primul care stimulează tranzacțiile cu numerar

Publicat

pe

În patru ani s-au debancarizat peste trei procente din masa monetară. Degeaba a făcut ANAF prăpăd printre comercianţi ca să elibereze bon fiscal, s-au organizat tombole pentru cei care-l cer şi s-au limitat plăţile cash, fiindcă s-a acţionat prea puţin asupra cauzei: supraîndatorarea populaţiei. Adică, după ce românii – suprafiscalizaţi în plină criză – au epuizat descoperitul de cont oferit de bancă ca să cumpere de la hipermarket, s-au adresat economiei subterane ce le oferea discounturi mai mari. Iată de ce se majorează numerarul în afara băncilor. Timp în care, la seminarii, se face legătura dintre banii gheaţă şi economia nefiscalizată, dar nu se pomeneşte nimic de supraîndatorare sau de instrumentele ce lipsesc băncilor ca să încurajeze plăţile fără numerar, ci doar de lipsa educaţiei financiare şi de conformarea voluntară. Sigur că e firesc ca statul să arate către economia necontabilizată ca fiind elementul pentru care birocraţii săi nu au mai mulţi bani pe mână, din păcate insă, el e primul care stimulează plăţile cash până când se ajunge la unul dintre cele mai mari grade de debancarizare a banilor din UE. Ca să luăm nişte exemple la întâmplare, cei ce vor să plătească taxe locale sau amenzi la Poştă nu au POS-uri, acestea abia ce s-au pus la ANAF. Şi, de asemenea, trebuie să achite cu bani cash taxa pentru talon şi numere dacă vor să-şi înmatriculeze maşina.

În cel mai mare oraş din România, Bucureşti, cel care adună o zecime din populaţia României nu e posibil să-ţi plăteşti călătoria direct cu cardul contactless în autobuz, ceea ce ar fi permis să fie mai uşor administrată RATB. În Sibiu, de pildă, acest lucru se poate, ceea l-a făcut pe primarul Klaus Iohannis să declare la momentul implementării sistemului: „Cetăţenii vor beneficia de o modalitate mult mai simplă de plată a biletului, direct în mijloacele de transport. Felicit cu această ocazie societatea de transport public şi în egală măsură BRD şi Mastercard pentru proiectul pe care astăzi îl înaugurăm.” Cam la acel moment se putea plăti şi la metroul bucureştean cu cardul contactless, fiindcă Mastercard lansase sloganul: “Cu cardul contacless ai câte câte călătorii cu metroul vrei tu!”

Reiterez, deşi se confruntă cu o mărire fără precedent a numerarului în afara sistemului bancar, până la 18% din masa monetară, când în zona euro la care vrem să aderăm în 6 ani acesta se plasează la jumătate, instituţiile statului sunt primele care-l încurajează.

 

IONUȚ BĂLAN

analist economic

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

Premieră în piața financiară. Cea mai mare emisiune de obligațiuni de la o companie de stat

Publicat

pe

 Romgaz a anunțat prima emisiune de obligațiuni demarată de o companie cu capital majoritar de stat și că acesta este, probabil, cel mai mare program de acest fel pentru mediul corporativ românesc.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă vineri, pe pagina sa de socializare, că Romgaz a anunțat prima emisiune de obligațiuni demarată de o companie cu capital majoritar de stat și că acesta este, probabil, cel mai mare program de acest fel pentru mediul corporativ românesc, conform Mediafax.

„Programul record de 1,5 miliarde euro vizează ridicarea finanțării necesare pentru susținerea planului de investiții, inclusiv marele proiect Neptun Deep. Se lansează astfel cea mai mare emisiune de obligațiuni din partea unei companii cu capital majoritar de stat. Acest demers vine după ce compania a obținut anterior un rating excelent din partea Fitch (BBB- investment grade), un demers pe care l-am susținut personal în mai multe discuții cu agenția de rating”, arată Sebastian Burduja într-o postare pe Facebook.

El a caracterizat Romgaz într-un singur cuvânt – curaj – și a dat trei argumente în acest sens.

„Investiția de 2 miliarde de euro în Neptun Deep. Proiectul e în grafic și ne va asigura locul I în UE la producția de gaz, dublând producția de gaz românesc. Rămâne să îi dăm valoare adăugată cât mai mare în economie, prin investiții în fabrici de medicamente, îngrășăminte și producția de energie electrică în grupuri pe gaz. Și da, avem peste 3500MW în lucru, de la Mintia la Ișalnița, Turceni, Iernut și Midia, plus modernizarea CET-urilor care încă utilizează cărbune și vor trece pe gaz (Craiova). Și da, nu ne vom lăsa și vom duce la bun sfârșit acest proiect, chiar dacă deranjăm multe interese, dovadă fiind sabotajul constant al unor organizații”, spune ministrul.

Un al doilea argument este reluarea explorărilor la Caragele, cel mai mare zăcământ de gaz pe uscat din România: „Program de investiții de 1 miliard de lei. Așteptăm vești bune până la finalul anului”.

De asemenea, el susține că un alt argument este deblocarea proiectului de la Iernut, după ani de zile: „Suntem în șantier, lucrăm cu antreprenorul spaniol pentru a pune in funcțiune măcar jumătate din capacitate pana la finalul anului”.

Citeste in continuare

Evenimente

Criză în industria auto. Volkswagen apelează la ajutoarele din partea guvernului Germaniei

Publicat

pe

Industria auto trece prin clipe destul de dificile, iar ultimii 3 ani au fost presărați numai cu crize majore. Mai nou, Volkswagen anunță că va concedia cel puțin 3.000 de angajați de a fabricile sale din Germania.

Constructorul german se înfruntă acum cu una din cele mai dificile perioade din existența sa. Mai devreme în luna septembrie, directorul financiar al mărcii de la Wolfsburg, Arno Antlitz, a declarat că Volkswagen mai are doar 2 ani pentru a se salva pe plan financiar. Din această cauză, Volkswagen a anunțat că va reduce numărul său de angajați la cel puțin 6 uzine germane. Mai mult, marca germană ia în considerare inclusiv închiderea unor fabrici pentru a reduce costurile.

Acum, guvernul german ia în calcul să sprijine Volkswagen în viitorul apropiat. Anunțul a fost făcut de către Robert Habeck, vicecancelarul și ministrul economiei din Germania. Habeck a declarat foarte scurt că „Volkswagen are o importanță esențială pentru Germania.”

Alături de acest anunț, a mai apărut în presa germană o informație conform căreia Volkswagen se pregătește să concedieze 30.000 de angajați la uzinele sale din Germania. Asta ar însemna o reducere de 10% a forței de muncă.

Aceste informații au fost, însă, negate de un purtător de cuvânt al sindicatului, care a precizat că aceste cifre „nu au nicio bază și sunt pur și simplu un nonsens.”

Săptămâna viitoare vor începe negocieri între Volkswagen și sindicatul muncitorilor pentru viitorul angajaților. Constructorul de la Wolfsburg a anulat un acord semnat în 1994 care prevedea garantarea locurilor de muncă ale angajaților săi până în 2029.

Citeste in continuare

Evenimente

Ciolacu, după previziunile Fitch privind DEFICITUL excesiv: „Suntem primul stat european care avem un deficit bazat pe investiții” – VIDEO

Publicat

pe

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, vineri, că rectificarea bugetară din acest an este pozitivă. De asemenea, șeful guvernului a anunțat că deficitul bugetar este „sustenabil”, în ciuda unor estimări pesimiste lansate cu doar o zi înainte de către agenția de rating financiar Fitch.

Este pozitivă și pe venituri, plus că se crește deficitul. E normal că este un surplus. (…) Deficitul bugetar la 6.9% sustenabil, ținând cont că 84% din deficit merge în zona de investiții. Suntem primul stat european care avem un deficit bazat pe investiții. La fel a făcut și Germania, și Italia, și Franța. Nu a fost un capăt de țară. (…) În schimb, când a fost un filosof prim-ministru și am avut 9,2 deficit investițiile erau undeva la 1,75%. Vă dați seama cât era pe consum? Acum marja de consum este foarte limitată și asta este important să menținem”, a afirmat Ciolacu.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FCiolacuMarcel%2Fvideos%2F1057607059706592%2F&show_text=false&width=560&t=0

România ar putea fi nevoită să îngheţe cheltuielile pentru a-şi reduce deficitul, au avertizat zilele trecute analiștii de la agenţia de evaluare financiară Fitch. 

România ar putea fi nevoită să înghețe cheltuielile, din cauza deficitului. Ce se întâmplă cu măririle de pensii și salarii?

Citeste in continuare

Trending