Connect with us

Stiri economice

O lună de miere cu split TVA. Urmează scandalul?

Publicat

pe

Toate firmele care au înregistrat datorii care au depăşit cu 60 de zile termenul de scadenţă şi sunt mai mari de 15.000 de lei (firme mari), 10.000 de lei (firme medii) sau 5.000 de lei (firme mici şi persoane fizice) au intrat automat în sistemul de split TVA.

Concret, să luăm exemplul TVA-ului aferent lunii martie 2018, care va avea scadenţa la 25 aprilie 2018. Dacă acesta nu va fi achitat până cel târziu la 23 iulie 2018, atunci când s-ar împlini termenul de 60 de zile lucrătoare de la scadenţă, iar  suma datorată va depăşi plafoanele stabilit prin actul normativ, contribuabilul va aplica sistemul split TVA începând cu 1 septembrie 2018, adică la data de întâi a celei de-a doua luni următoare celei în care termenul de 60 de zile lucrătoare de la scadenţă s-a împlinit.

Pentru operatorii economici ce au înregistrat datorii mai mari decât respectivele plafoane la 31 decembrie 2017 şi nu au achitat TVA scadentă până la 31 ianuarie 2018, aplică sistemul split TVA de la 1 martie 2018. În cazul firmelor aflate în insolvenţă, la final de 2017, acestea au intrat în sfera de aplicare a mecanismului plăţii defalcate a TVA la 1 martie 2018. Totodată, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA ce vor intra în sfera legislaţiei privind insolvenţa pe parcursul lui 2018 au obligaţia să notifice ANAF până pe data de 1 a lunii următoare intrării în insolvenţă, urmând să aplice sistemul în cel mult trei zile de la depunerea notificării.

În cazul nedepunerii unei notificări în acest sens, Fiscul va înscrie din oficiu respectiva persoana impozabilă în Registrul persoanelor care aplică plata defalcată a TVA, când va constanta că respectiva este în insolvenţă. Firmele care optează benevol pentru aplicarea sistemului, fără a avea o asemenea obligaţie, vor aplica sistemul în trei zile de la data depunerii la ANAF a notificării.

Atenţie la plăţi

Toate companiile care aplică split TVA sunt obligate să îşi notifice toţi colaboratorii şi furnizorii cu privire la plăţile pe care le au de făcut către aceste companii. Daca sunteţi plătitor de TVA şi colaboraţi cu firme care aplică plata defalcată,  e important să ştiţi că sunteţi obligat, la plata unei facturi, să achitaţi separat TVA, într-un cont special.  Companiile sunt obligate, astfel, să îşi verifice fiecare furnizor înainte să facă un virament bancar, altfel, sunt pasibili de amendă.


 

„Constituie contravenţii plata TVA de către persoanele impozabile şi instituţiile publice în alt cont decât contul de TVA al furnizorului/prestatorului, dacă nu se corectează plata eronată prin plata TVA în contul de TVA al furnizorului/prestatorului în termen de 7 zile lucrătoare de la data efectuării plăţii eronate, fără a depăşi 30 de zile lucrătoare de la data plăţii eronate“, se regăseşte în lege. Verificarea se face pe site-ul ANAF, în Registrul persoanelor care aplică plata defalcată a TVA.

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

Rezerva Federală a SUA menține nemodificată dobânda de referință

Publicat

pe

Rezerva Federală a SUA (Fed) a menţinut dobânda de referinţă la un interval cuprins între 4,25% şi 4,50%, în linie cu estimările.

Luând în considerare taxele vamale introduse de administraţia Trump, oficialii Fed şi-au revizuit în creştere previziunile privind inflaţia, care ar urma să se situeze la finalul anului la 2,7%, faţă de un nivel de 2,5% anticipat în decembrie. Până la finalul lui 2027, inflaţia în SUA ar urma să revină la 2%, obiectivul Fed, iar dobânda la 3,10%.

În plus, prognoza privind evoluţia economiei SUA a fost revizuită în scădere. Fed se aşteaptă acum la un avans al PIB-ului SUA de 1,7% în 2025, de la un nivel de 2,1% estimat anterior. În 2026 şi 2027, creşterea economiei SUA ar urma să se situeze la 1,8%.

Rata şomajului în SUA ar urma să se situeze la 4,4% în 2025 şi 4,3% în 2026 şi 2027. În februarie, rata şomajului a fost de 4,1%.

Oficialii Fed avertizează că au sporit riscurile şi perspectivele în acest an sunt confuze.

„Incertitudinile privind perspectivele au crescut”, se arată în comunicatul Fed. Fără a menţiona în comunicat numele lui Donald Trump sau taxele vamale, proiecţiile privind o inflaţie mai ridicată în acest an arată efectul politicilor comerciale ale Washingtonului.

Citeste in continuare

Evenimente

Rabla 2025. De ce scoate Ministerul Mediului mașinile diesel din programul de reînnoire a parcului auto național

Publicat

pe

Programul Rabla pentru autoturisme va veni cu mai multe modificări în 2025. În primul rând, Ministerul Mediului a decis ca, de anul acesta, să fie eliminate din program mașinile cu motoare diesel.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că printre schimbări se numără eliminarea din program a mașinilor diesel, dar și cuantumul voucherelor. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că principala modificare este legată de modul de înscriere. “Înscrierea nu se va mai face așa cum se întâmpla până acum, printr-un dealer.

Românii vor putea pur și simplu să intre în aplicația informatică și să-și genereze singuri voucherul, indiferent dacă discutăm despre motoare convenționale, mașini plug-in hybrid sau electrice”, a mai explicat ministrul. De asemenea, din program s-ar putea elimina mașinile diesel.

O altă propunere pe care am să o fac, și săptămâna aceasta vom demara procesul de aprobare a ghidului, este legată de finanțarea autoturismelor diesel. Consider că va trebui să finanțăm autoturisme din ce în ce mai prietenoase cu mediul, lucru pe care l-am făcut constant în ultimii ani.

Din acest motiv propunerea mea va fi în sensul eliminării acestei categorii de motor termic, de altfel nici nu prea mai există multe modele noi care să folosească o astfel de tehnologie”, a mai afirmat Fechet. Potrivit ministrului, programul ar putea începe înainte de luna mai.

O altă schimbare este legată de finanțarea unei sesiuni continue. “O altă chestiune pe care am discutat-o cu producătorii și importatorii de autoturisme din România este legată de finanțarea unei sesiuni continue. Nu o să mai avem sesiune de primăvară și toamnă. Practic, odată deschis programul, el va funcționa continuu până la epuizarea sumelor alocate, ceea ce generează o anumită predictibilitate de care au nevoie atât românii, cât și producătorii și dealerii de autoturisme”, a conchis Mircea Fechet.

Citeste in continuare

Evenimente

UNGARIA ȘI ROMÂNIA, STATELE CU CEA MAI MARE INFLAȚIE DIN UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN FEBRUARIE

Publicat

pe

În comparație cu ianuarie 2025, inflația scăzut în 14 state membre, inclusiv în România (de la 5,3% la 5,2%), a rămas stabilă în șase țări și a crescut în alte șapte.

România se afla, în luna februarie, printre statele UE cu cea mai ridicată inflație (5,2%), în condițiile în care rata anuală a inflației a scăzut în spațiul european până la 2,7%, arată datele Eurostat.

În februarie, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Franţa (0,9%), Irlanda (1,4%) şi Finlanda (1,5%).

La polul opus, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost Ungaria (5,7%), România (5,2%) şi Estonia (5,1%).

În comparație cu ianuarie 2025, inflația scăzut în 14 state membre, inclusiv în România (de la 5,3% la 5,2%), a rămas stabilă în șase țări și a crescut în alte șapte.

„Indicele preţurilor de consum în luna februarie 2025, comparativ cu luna ianuarie 2025, a fost 100,88%. Rata inflaţiei de la începutul anului (februarie 2025 comparativ cu decembrie 2024) a fost 1,8%. Rata anuală a inflaţiei în luna februarie 2025 comparativ cu luna februarie 2024 a fost 5,0%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2024 – februarie 2025) faţă de precedentele 12 luni (martie 2023 – februarie 2024) a fost 5,2%”, se arată în comunicatul INS.

Sursa: Realitatea Financiara

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE