7.500 de angajați ai CFR Marfă ar putea să nu-şi mai ia salariile

0
86

„La ora actuală, o consider o bombă socială pe care nu văd cum o va gestiona Guvernul României, în situaţia în care pe 30 (martie – n. r.) este posibil ca 7.500 de salariaţi să nu îşi mai poată lua salariile din cauza acţiunilor iresponsabile care au fost întreprinse în ultima perioadă. Vă daţi seama că vin sărbătorile, iar salariaţii ceferişti nu au alte venituri decât salariul de ceferist şi gândiţi-vă: e Vinerea Floriilor Mari şi după aia urmează Paştele, fără salariu, pentru 7.500 de familii. Eu vreau să atrag atenţia şi să solicit ca toţi factorii de decizie şi toate instituţiile statului să intervină în această mizerie – pentru că până la urmă eu o consider o mizerie. Pentru mai mult de jumătate dintre cei 7.500 (de salariaţi – n. r.) e probabil singurul venit în familie. E o tragedie”, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele FML, Iulică Măntescu. 

Printre nemulţumirile ceferiştilor se numără situaţia căii ferate, salarizarea personalului, dar şi Legea statutului personalului feroviar. 

Potrivit lui Măntescu, joi se va decide un plan de acţiuni care vizează pichetarea Ministerului Transporturilor şi organizarea unui marş către Guvern. 

„Voi prezenta situaţia delicată în care se află CFR Marfă, după care va fi urmat de un comunicat privitor la programul de acţiuni; va urma un program de acţiuni pe care îl vom desfăşura, urmând ca de mâine, la prânz, să stabilim o acţiune comună şi cu colegii din celelalte federaţii care vor să vină alături de noi. Acţiunile vor fi de la pichetarea Ministerului Transporturilor, miting cu marş la Palatul Victoria, depuneri de memorii”, a precizat sindicalistul. 

CFR Marfă datorează CFR SA 835,852 milioane de lei, soldul restant fiind de 819,953 milioane de lei. Din datoria totală, CFR SA deţine titluri executorii în cuantum de 650,555 milioane de lei, din care 371,564 milioane de lei se află deja în procedură de executare silită. 

„Trebuie subliniat şi faptul că acumularea datoriei către CFR SA este în mare parte consecinţa neplăţii de către o serie de societăţi cu capital de stat a serviciilor prestate de CFR Marfă, nivelul actual al creanţelor operatorului naţional fiind de circa 350.000.000 de lei. Deşi au avut loc o întâlniri între conducerile celor două societăţi începând cu data de 5 martie 2018, până la ora actuală nu s-a reuşit să se găsească o soluţie agreată de comun acord, opiniile expuse fiind chiar divergente şi neconstructive pentru ambele părţi”, se arată într-o scrisoare adresată de FML Preşedinţiei. 

În acest context, spun sindicaliştii, în data de 22 martie, CFR SA a blocat toate conturile bancare ale CFR Marfă şi a instituit popriri şi asupra conturilor clienţilor 

acesteia, „punând în acest mod societatea într-o situaţie deosebit de dificilă în relaţiile cu clienţii” şi făcând imposibilă participarea acesteia la licitaţii importante pentru contracte de transport, licitaţii care urmează a se desfăşura în zilele următoare. 

„Blocarea conturilor societăţii chiar înaintea acestor licitaţii creează suspiciuni cu privire la corectitudinea acestei măsuri dispuse de gestionarul infrastructurii. În acelaşi timp, s-au blocat şi drepturile salariale ale celor 7.500 de salariaţi ai CFR Marfă scadente în data de 30 martie. Privarea salariaţilor, în pragul sărbătorilor pascale, de drepturile cuvenite pentru munca depusă va genera grave convulsii sociale cu urmări greu de apreciat. Nu ştim care sunt interesele obscure ale încercării de îngenunchiere a CFR Marfă prin neimplicarea factorilor cu putere de decizie, dar solicitarea noastră fermă este să nu se joace la ruletă soarta unei societăţi a statului român, de interes strategic, precum şi cu soarta şi viitorul celor 7.500 de salariaţi ai acesteia şi ai filialei de reparaţii locomotive”, se mai spune în documentul trimis preşedintelui Klaus Iohannis. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here