Autorităţile SUA au revizuit în sus datele privind creşterea economică pe 2017

0
106

Potrivit celei de-a treia estimări publicate miercuri de Departamentul Comerţului, în perioada octombrie – decembrie 2017, Produsul Intern Brut al SUA a consemnat o creştere de 2,9% în ritm anual, faţă de un avans de 2,5% conform aşteptărilor anterioare estimărilor preliminare. Datele revizuite sunt peste estimările analiştilor, care mizau pe o creştere de 2,6%. 

Departamentul Comerţului a precizat că avansul economiei reflectă contribuţiile cheltuielilor de consum, precum şi investiţiile companiilor. Cheltuielile de consum, responsabile pentru mai mult de două treimi din activitatea economică, au înregistrat o creştere de 4% în trimestrul al patrulea, faţă de un avans de 3,8% cât s-a anunţat iniţial. Este vorba de cel mai puternic ritm de creştere al cheltuielilor de consum după trimestrul patru 2014. Datele arată că achiziţiile de bunuri de folosinţă îndelungată au crescut cu 13,7%, cel mai puternic avans din ultimii nouă ani. 

De asemenea, investiţiile companiilor, în special în stocuri, au fost mai mari decât se estima anterior, de 15,6 miliarde dolari faţă de 8 miliarde de dolari cât s-a raportat. Piaţa imobiliară a revenit pe creştere, după două trimestre consecutive de declin, cu un avans de 12,8%. În sfârşit, cheltuielile publice au avut şi ele o contribuţie la creşterea economică, afişând o creştere de 3%, în loc de 2,9% cât s-a estimat iniţial. 

Revizuirea cifrelor privind evoluţia PIB în ultimul trimestru al anului trecut nu schimbă datele privind ritmul de creştere înregistrat de economia americană pe ansamblul anului 2017, când prima economie a lumii a înregistrat un salt de 2,3%, mai bine decât avansul de 1,5% din 2016, dar sub creşterea de 2,9% din 2015. 

Analiştii estimează că în cursul acestui an economia americană va atinge ţinta de creştere de 3% propusă de administraţia Trump, graţie relaxării fiscale şi planurilor de majorare a cheltuielilor guvernamentale. Îmbunătăţirea ritmului de creştere ar putea deschide calea pentru noi majorări de dobândă din partea Rezervei Federale. Săptămâna trecută, Fed a majorat dobânda de politică monetară şi a prognozat că până la finele acestui an va mai creşte costul creditului de cel puţin două ori. 

AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here