Ministerul Fondurilor Europene neagă existența unui control al Oficiului European de Luptă Antifraudă

0
96

„Cu privire la informaţiile apărute în spaţiul public referitoare la un presupus control al inspectorilor OLAF în instituţia noastră, Ministerul Fondurilor Europene precizează că nicio delegaţie a Oficiului European de Luptă Antifraudă (…) nu s-a aflat recent şi nu se află în MFE pentru controale. Orice misiune a instituţiilor europene în România este întotdeauna comunicată public de MFE, în acord cu principiul transparenţei”, menţionează Ministerul Fondurilor Europene citat de Agerpres.

În data de 30 martie 2018, fostul ministru al Fondurilor Europene, deputatul Uniunii Salvaţi România (USR), Cristian Ghinea, scria pe pagina sa de Facebook că „OLAF e la Bucureşti, ni se suspendă programe, Rovana e pe făraş”. 

„Suntem pe cale să mai pierdem câteva sute de milioane de euro, fonduri europene. Anul acesta, din cauza incompetenţei în formă continuată a miniştrilor PSD, România va pierde aproape un miliard de euro din fondurile europene alocate, prin procedura de decommitment. Adică UE ne va lua banii de proiecte pe care n-am fost în stare să-i cheltuim în patru ani. Şi acesta este doar începutul dezastrului. Sunt semnale clare dinspre Bruxelles că ni se vor suspendă în curând câteva Programe Operaţionale. Alte sute de milioane. Am avertizat asupra acestui lucru la începutul anului, în raportul meu privind situaţia fondurilor europene în 2017 sub conducerea PSD (…) La MFE lumea e agitată zilele acestea de cu totul altceva – o vizită a inspectorilor Oficiului European de Lupta Antifraudă (…) Viorica Dăncilă e nervoasă, pentru că toate astea i se vor sparge ei în cap şi ar vrea să scape de Rovana Plumb. Cele două preferate ale lui Dragnea sunt la cuţite şi se pregătesc să dea vina una pe alta. Aş zice să luăm popcorn pentru că va fi spectaculos, dar adevărul este că ratăm şansa de dezvoltare cu bani europeni. Păcat!”, a răspuns Ghinea unei solictări Agerpres.

Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF) este o instituţie care se ocupă de protejarea intereselor Uniunii Europene (UE), luptă împotriva fraudei, corupţiei sau a oricărei alte activităţi ilegale, inclusiv împotriva celor apărute în cadrul instituţiilor europene. 

În România, Corpul de Control al guvernului este instituţia care se ocupă de lupta anti-fraudă şi protejarea intereselor financiare ale UE, fiind punctul unic de contact cu OLAF.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here