Connect with us

Stiri economice

Scandal Microsoft lângă o țară vecină cu România. Americanii riscă o amendă uriașă

Publicat

pe

Primele informaţii despre această afacere au apărut încă în decembrie anul trecut, când portalul de ştiri 24.hu a scris că la filiala din Ungaria a companiei americane s-a declanşat un control intern în urma căruia Microsoft a reziliat contractul cu cele mai importante firme de distribuţie ale produselor sale din Ungaria şi i-a concediat pe doi dintre conducătorii firmei. Politico scrie că deşi scandalul din România reprezinta cea mai mare afacere de corupţie din istoria ţării şi au început controale şi în alte ţări, auditorii Microsoft declară că dosarul din Ungaria conţine de departe cele mai grave fapte şi care ridică cele mai mari riscuri.

În urmă cu două săptămâni un alt portal de ştiri maghiar, napi.hu a făcut noi dezvăluiri şi a scris că în efectuarea controlului la Microsoft s-a implicat şi Ministerul Justiţiei american, FBI şi Comisia de Schimb şi de Valori Mobiliare (Securities and Exchange Comission – SEC). Potrivit informaţiilor portalului, în afacere sunt vizate şi instituţii ale statului maghiar, cum ar fi Oficiul Naţional de Impozite şi Taxe Vamale (NAV) (corespondentul ANAF-ului din România) şi Comandamentul Naţional al Poliţiei (ORFK) (corespondentul Inspectoratului General al Poliţiei). Cu toate acestea la întrebarea cotidianului Népszava Ministerul Cabinetului Primului Ministru a răspuns că nu au cunăştinţă despre faptul că ar exista vreo verificare a firmei Microsoft privind achiziţionarea de licenţe de software-e a instituţiilor guvernamentale şi cabinetul primului ministru nu se ocupă cu problemele internă a firmei respective. Cu toate acestea sursele ziarului au dezvăluit că se fac cercetări la mai mult de zece instituţii de stat. În afară de NAV şi ORFK şi la SC. HMEI firma subordonată Ministerului Apărării şi la o firmă care derulează achiziţii pentru Ministerul Sănătăţii. Centrul Microsoft din America pentru a clarifica situaţia a angajat o firmă de avocatură internaţională care acum zece ani a investigat o afacere de corupţie a firmei Telekom Hungary în Muntenegru.

Achiziţiile maghiare de licenţe de software Microsoft au urmat acelaşi scenariu pentru fiecare caz în parte. Sursele citate de Népszava afirmă că după alegerile parlamentare din anul 2014, în cazul dezvoltării informatice la instituţii de stat şi finanţat din bani europeni, în mod informal Tiborcz István (ginerele lui Orbán Viktor) şi fratele lui Tiborcz Péter, au devenit figuri cheie în privinţa influenţării cui trebuie să câştige licitaţiile. Beneficiarii guvernamentali investigaţi au cumpărat licenţe Microsoft la preţuri iraţionale, câteodată plătind pentru firmele intermediare de 200 de ori mai mult decât preţul la care au fost achiziţionate aceste software-e de la Microsoft. Din acest profit extra a ajuns şi în apropierea primului ministru – scrie Népszava. Tiborcz István în 2015 a apărut ca proprietar al firmei HCS Experts şi în acel an HCS trimiţând facturi regulate distribuitorilor produselor Microsoft şi-a dublat profitul, obţinând aproape un miliard de forinţi (3 milioane 100.000 de euro), astfel că Tiborcz în 2016 a obţinut din firmă dividende în cuantum de 389 milioane de forinţi (1.208.500 euro). Cumpărătorii guvernamentali nu numai că au achiziţionat în mod nejustificabil de scump produsele Microsoft, dar de multe ori au cumpărat software-e inutile. Sunt beneficiari care şi-au achiziţionat programe informatice pe care niciodată nu le-au folosit, deşi de la cumpărarea lor au trecut deja mai mult de doi ani. Nu se ştie ce a făcut firma HCS pentru a obţine acest profit şi cu ce titlu a emis facturile către distribuitori, dar cert este că personalul firmei HCS a fost minim, practic acolo au lucrat doar secretare.

 

Microsoft – ca să evite amenda uriaşă de care este pasibilă – colaborează cu instituţiile care investighează cazul. Astfel cercetările din Ungaria vor continua.

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

CĂLIN GEORGESCU, PREȘEDINTELE ALES, O NOUĂ EDIȚIE EXPLOZIVĂ CULISELE STATULUI PARALEL – ASTĂZI, LA ORA 21:00

Publicat

pe

Președintele ales, Călin Georgescu, vine, în această seară, la Realitatea PLUS, într-o nouă ediție incendiară Culisele Statului Paralel, alături de Anca Alexandrescu, și va răspunde la întrebările românilor. 

Călin Georgescu, candidatul care a ieșit pe locul întâi în preferințele românilor, vine la Realitatea PLUS. Într-o ediție explozivă Culisele Statului Paralel, Georgescu va răspunde întrebărilor cetățenilor români de pretutindeni.

Nu ratați, începând cu ora 21:00, o nouă ediție de colecție a emisiunii Culisele Statului Paralel. 

Citeste in continuare

Evenimente

Bomba anului pentru seniori: NU se vor indexa pensiile în 2025. Cum justifică ministrul de Finanțe această decizie

Publicat

pe

Ministrul de Finanțe a anunțat că, în 2025, pensiile nu vor fi indexate, o decizie care va afecta profund puterea de cumpărare a celor care depind de aceste venituri fixe. În contextul inflației crescute și al costurilor de trai în continuă expansiune, această măsură ridică semne de întrebare asupra sustenabilității economice a celor mai vulnerabile categorii sociale.

În cadrul ședinței de coaliție de azi, Ministrul de Finanțe, Tanczos Barna, a făcut o declarație menităsă stârnească îngrijorare în rândul seniorilor din România. În ciuda speculațiilor anterioare privind o posibilă indexare a pensiilor, Barna a precizat că, în anul 2025, nu va exista nicio indexare a acestora.

Decizia vine într-un moment în care, înainte de ședința coaliției, existau informații conform cărora liderii coaliției analizau posibilitatea indexării pensiilor începând din luna septembrie, în funcție de rata inflației. Aceasta ar fi reprezentat o majorare estimată de 12%, foarte necesară având în vedere inflația galopantă cu care se confruntă România. Cu toate acestea, răspunsul Ministrului de Finanțe a fost categoric: Nu există bani la buget pentru a susține această majorare.

Indexarea pensiilor a fost un subiect fierbinte pe agenda publică, având în vedere creșterile continue ale costului vieții și impactul economic asupra seniorilor, care depind de aceste venituri pentru a-și acoperi cheltuielile zilnice.  

Ilie Bolojan, despre indexarea pensiilor: „În prima jumătate a anului cred că acest lucru nu e posibil”

Noul ministru de Finanțe, Barna Tanczos, anunță reformă fiscală după aprobarea bugetului pentru 2025, care ar putea include și impozitarea progresivă a marilor averi. Cu toate acestea, ministrul susține că momentan este doar o idee, într-o fază incipientă și nu o promisiune reală. 

Astfel, având în vedere lipsa de asumare a guvernului față de această măsură, este posibil ca aceste discuții să aibă ca scop mulțumirea și liniștirea oamenilor într-un moment tensionat, fără a avea intenția reală de a implementa măsura. Ministerul Finanțelor a stabilit o țintă de deficit de 7% din PIB, în conformitate cu angajamentele față de Comisia Europeană. Barna Tanczos mizează pe venituri suplimentare de aproximativ 26 miliarde lei din colectări mai ambițioase din partea ANAF și pe noi reduceri de cheltuieli. 

Ședință crucială pentru banii românilor: Coaliția decide cum se împart fondurile până la finalul anului

Citeste in continuare

Evenimente

MINISTRUL FINANȚELOR: ÎN CONSTRUCŢIA BUGETULUI PENTRU 2025 NU PUNEM NICIO MODIFICARE, NICI DE TVA, NICI A IMPOZITULUI PE MUNCĂ

Publicat

pe

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a precizat, luni, că în construcția bugetului pe acest an nu se ia în calcul modificarea TVA, nici a impozitării muncii.

„În construcţia pentru 2025 nu punem nicio modificare, nici pe TVA, nici pe impozitul pe muncă„, a spus ministrul la Digi 24.

El a subliniat că anul trecut Banca Mondială a prezentat mai multe scenarii pentru România, a pus mai multe variante pe masă, însă Guvernul nu va majora TVA.

„Nu se majorează TVA. Nu s-a discutat majorarea TVA. Nu se calculează bugetul în funcţie de majorarea TVA. Nu discutăm în momentul de faţă altceva decât de aprobarea bugetului, care se face fără majorarea TVA”, a punctat Tanczos Barna.

Acesta a mai precizat că nu se ia în calcul nici modificarea impozității muncii, iar în construcția bugetului nu este uată în calcul nicio modificare a structurii actuale.

Ministrul a mai semnalat că „obiectivul pentru 2025, primordial” este să poată fi plătite pensiile şi salariile la nivelul anului 2024.

„Acesta a fost obiectivul şi în momentul în care s-a luat decizia neindexării acestor pensii şi salarii în 2025, pentru a pune în siguranţă plata la nivelul actual”, a precizat Tanczos Barna.

Sursa: Newsinn

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE