Connect with us

Stiri economice

Jaguar i-PACE, Jeep Wrangler, Kia Ceed, Lamborghini Huracan Performante Spyder, Lexus UX, Mazda6 Combi

Publicat

pe

Jaguar i-PACE

„Când alte companii vorbesc despre viitor, noi îl construim” a anunţat mândru Ralf Speth, CEO al Jaguar Land Rover. Iar datele tehnice al noului i-PACE susţin pe deplin afirmaţia oficialului. Micul SUV britanic este echipat cu un pachet de baterii litiu-ion care asigură o autonomie maximă de 480 km şi cu două motoare electrice dezvoltate „in house” care asigură împreună 400 CP şi o acceleraţie 0 – 100 km/h în doar 4,8 secunde. În afara informaţiilor caracteristice maşinilor electrice, noul i-PACE pune la dispoziţia posesorilor o întreaga pleiadă de echipamente şi sisteme aferente SUV-urilor cu tracţiune integrală.

 

Jeep Wrangler

A patra generaţie a legendarului Jeep Wrangler a debutat cu surle şi trâmbiţe la Geneva mizând tot pe designul exterior unic şi pe capacităţile off-road impresionante. În funcţie de variantă, vehiculul poate fi dotat cu unul dintre cele două sisteme de tracţiune integrală Command-Trac 4×4 sau Rock-Trac 4×4. Pentru a fi în pas cu vremurile, noul Wrangler oferă sistemul de conectivitate, divertisment şi navigaţie Uconnect cu diferite dimensiuni ale ecranului, dar şi echipamente de siguranţă precum Blind-Spot Monitoring, Rear Cross Path Detection, Park Assist sau Park View.

 

Kia Ceed

Aflat la cea de a treia generaţie, noul Ceed – proiectat, dezvoltat şi construit în Europa – are un design nou, mai atletic şi mai matur. Noul model dispune în dotarea standard de lumini de zi cu tehnologie LED, iar în interior se evidenţiază planşa de bord divizată într-o zonă superioară – care conţine sistemul de infotainment „plutitor” cu touchscreen – şi o zonă inferioară care adăposteşte panoul de control pentru sistemul audio şi ventilaţie. Cu o gamă performantă de motoare, noul Ceed dispune de o transmisie manuală în şase trepte. Pentru propulsoarele de 1.4 litri T-GDi şi 1.6 litri CRDi va fi disponibilă şi o transmisie automata cu şapte trepte şi dublu ambreiaj.

 

Lamborghini Huracan Performante Spyder

Cu un aspect radical inconfundabil, la standul Lamborghini a strălucit în lumina reflectoarelor noul Huracan Performante Spyder. În afara motorului V10 „complet redesenat şi modernizat”, bolidul uimeşte prin greutatea redusă generată de realizarea caroseriei din faimosul material compozit aluminiu – fibră de carbon. Pachetul aerodinamic şi trenul de rulare asigură rezultate impresionante spectaculosului Performante Spyder: 640 CP, acceleraţie 0 – 100 km//h în 3,1 secunde şi o viteză maximă de 325 km/h.

 

Lexus UX

 

Oficialii Lexus consideră noul UX „un nou tip de crossover, un Urban Explorer”. Cu un design exterior devenit caracteristic mărcii, noul vehicul are o lungime de 4.495 mm şi un ampatament de 2.640 mm care asigură un spaţiu interior de invidiat. Și, dacă tot vorbim de habitaclu, trebuie spus că UX este primul Lexus care oferă un finisaj nou, inspirat din textura hârtiei japoneze cunoscută sub numele „washi”. Asamblat pe noua platformă GA-C, noul Lexus UX poate fi comandat în varianta hibridă 250h sau cu motor termic de 2.0 litri.

Mazda6 Combi

Japonezii de la Mazda au prezentat la Geneva International Motor Show (GIMS) un facelift al variantei break a modelului Mazda6. Noua Mazda6 Combi are un design exterior mai rafinat şi modificări importante în interior. Modelul oferă performanţă crescută graţie trenului de rulare SKYACTIV, o dinamică îmbunătăţită şi o eficienţă aerodinamică superioară. Ca şi sedanul, varianta Combi îşi îmbogăţeşte gama de sisteme de siguranţă i-ACTIVSENSE. Alături de Mazda6 Combi, la standul constructorului japonez s-au aflat două concepte impresionante, Vision Coupe şi KAI.

Foto © RS

Articol publicat în Suplimentul Auto Capital distribuit gratuit împreună cu revista din 19 martie 2018.

Citeşte şi:

SUPLIMENT AUTO CAPITAL: Ferrari 488 Pista, Ford Ka+ Active, Ford Edge, Honda CR-V, Hyundai Kona Electric, Hyundai Santa Fe

SUPLIMENT AUTO CAPITAL: Audi A6, Bentley Bentayga Hybrid, BMW X4, Bugatti Chiron Sport

Tehnologia maşinilor viitorului, ascunsă în zăpezile din Suedia

Vânzările de autoturisme noi cresc cu 33%. Majorare moderată a pieţei second-hand

SUPLIMENT AUTO CAPITAL: Robotizare accelerată

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

ȘEFUL CASEI DE PENSII TRANȘEAZĂ PROBLEMA VÂRSTEI DE PENSIONARE. ”NE OPRIM AICI. SPERANȚA DE VIAȚĂ NU E AȘA DE MARE”

Publicat

pe

Vârsta de pensionare va rămâne 65 de ani! Este anunțul făcut în exclusivitate de șeful Casei Naționale de Pensii la Realitatea PLUS. Daniel Baciu susține că vorbim de o eșalonare pentru femei, iar în anul 2030 se vor pensiona la aceeași vârstă ca bărbații, iar speranța de viață de la noi nu permite o majorare a vârstei pentru pensionare. 

Realitatea Plus: Pentru cine crește vârsta de pensionare și la ce ne așteptăm în următorii ani?

Daniel Baciu: Nu se pune problema creșterii vârstei de pensionare nici în noua lege a pensiilor. Vorbim de vârsta standard de pensionare, de 65 de ani la bărbați, femeile încă nu au atins această vârstă. Există un grafic de esalonare prevăzut în anexa 5 din legea 360 astfel încât și femeile în anul 2030 vor ajunge la aceeași vârstă ca a bărbaților și ne oprim aici.

În prezent nu avem o speranță mai mare decât țările din Uniunea Europeană unde vârsta de pensionare este mult mai mare decât în România drept pentru care consider că ar trebui să ne oprim aici, la 65 de ani.

Realitatea Plus: Garantati că așa rămâne?

Daniel Baciu: În momentul de față speranța de viață nu e așa de mare și este corelată cu vârsta de pensionare, iar cel puțin până în anul 2030 nu avem această premisă de creștere a vârstei de pensionare, sub nicio formă.

Legea care taie pensiile speciale ale magistraților a primit UNDĂ VERDE în Camera Deputaților. Coaliția a făcut în ultima clipă o modificare ce poate pica la CCR

Sursa: Realitatea Financiara

Citeste in continuare

Evenimente

REPORTURI URIAȘE LA LOTO. PESTE 3,41 MILIOANE DE EURO LA JOKER ȘI 2,78 MILIOANE LA NOROC

Publicat

pe

Loteria Română anunță reporturi impresionante la principalele jocuri loto, cu ocazia tragerilor care vor avea loc duminică, 27 aprilie. Cel mai mare report se înregistrează la Joker, categoria I, unde este în joc o sumă de peste 17 milioane de lei (peste 3,41 milioane de euro).

La Noroc, reportul cumulat a depășit 13,88 milioane de lei (aproximativ 2,78 milioane de euro), iar la Loto 6/49, la categoria I, se află în joc peste 5,99 milioane de lei (peste 1,2 milioane de euro).

Și celelalte jocuri oferă șanse importante: Noroc Plus are un report de peste 501.800 de lei, în timp ce Loto 5/40 vine cu un premiu de peste 1,07 milioane de lei la categoria I.

La tragerile de joi, 24 aprilie, Loteria a acordat 24.032 de câștiguri în valoare totală de peste 1,44 milioane de lei. Printre acestea, se numără și un premiu de categoria a II-a la Joker, în valoare de 138.099 lei, câștigat în Oltenița, județul Călărași.

Sursa: Realitatea Financiara

Citeste in continuare

Evenimente

Mașinile fabricate în China pot fi capabile de spionaj. O țară europeană a luat deja măsuri radicale

Publicat

pe

Scandal pe piața auto din Marea Britanie, unde asaltul mașinilor chinezești nu este deloc văzut cu ochi buni. Mai nou, circulă informații potrivit cărora automobilele fabricate în China au capacitatea de a spiona.

n Marea Britanie, mașinile electrice produse de companii chinezești sunt privite cu tot mai multă suspiciune. Fără o lege oficială, dar cu reguli stricte aplicate local, autoritățile au început să restricționeze accesul acestor vehicule în apropierea bazelor militare strategice, de teama unor posibile activități de spionaj.

Tehnologia auto, problemă de securitate națională

Vehiculele moderne, mai ales cele electrice, sunt dotate cu o multitudine de senzori, camere și sisteme de conectivitate permanentă la internet. Deși aceste funcții sunt concepute pentru confortul utilizatorului și optimizarea performanțelor, ele pot deveni o vulnerabilitate serioasă atunci când datele ajung pe serverele unor companii cu legături directe cu guverne străine.

Printre producătorii vizați se numără giganți chinezi precum BYD, Great Wall Motors, Omoda și Jaecoo, tot mai populari în Regatul Unit datorită prețurilor atractive. Însă legislația din China, care obligă firmele să colaboreze cu serviciile de informații, alimentează temerile că aceste mașini ar putea transmite date sensibile fără știrea proprietarilor.

Un exemplu concret este baza RAF Wyton, unde angajații nu au voie să parcheze vehicule electrice chinezești mai aproape de trei kilometri de zonele de comandă. Riscul? Orice mașină conectată poate deveni un „ochi” sau o „ureche” electronică într-o zonă unde informațiile sunt vitale pentru securitatea națională.

Deocamdată, Ministerul Apărării din Marea Britanie nu a impus o interdicție generală, dar recunoaște că analizează constant posibilele amenințări. În contextul unor tensiuni diplomatice recente cu firme chineze implicate în infrastructura britanică, aceste măsuri ar putea fi doar începutul.

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE