UE luptă pentru combaterea reţelelor de socializare online care difuzează ştiri false

0
110

Bruxellesul avertizează că scandaluri precum utilizarea în scop electoral a datelor Facebook riscă „subminarea sistemelor democratice” înaintea scrutinului europarlamentar, potrivit Mediafax.

„Comisia Europeană se teme că viitorul scrutin pentru desemnarea membrilor Parlamentului European este vulnerabil la campanii online pentru „dezinformare” eurosceptică. Preocupările s-au accentuat după dezvăluirile conform cărora compania de analize politice Cambridge Analytica a colectat ilegal datele a peste 50 de milioane de utilizatori Facebook pentru a le folosi în scop electoral în scrutinul prezidenţial din Statele Unite. Firma Cambridge Analytica a negat utilizarea datelor Facebook în activităţi de configurare a profilurilor electorale”, observă editorialiştii Mehreen Khan şi Michael Peel într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul „Bruxellesul intenţionează contracararea ştirilor false pe reţelele online / Scandalul Cambridge Analytica amplifică preocupările privind scrutinul europarlamentar”.

Avertismentul Bruxellesului intervine în contextul în care numeroase state din cadrul Uniunii Europene elaborează „legi contra ştirilor false”, pe fondul suspiciunilor privind ingerinţe ale Rusiei în alegeri desfăşurate în Europa în ultimul an.

Julian King, comisarul european pentru Securitatea UE, a cerut un plan „clar” referitor la modul în care reţelele de socializare online îşi desfăşoară activităţile în perioade electorale sensibile, începând cu scrutinul europarlamentar programat în mai 2019.

Julian King pledează pentru o „abordare mai constrângătoare” în locul autoreglementărilor, inclusiv prin stabilirea unor „indicatori de performanţe definiţi clar”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here