Connect with us

Stiri economice

Evoluții ciudate în exporturile și importurile României

Publicat

pe

Anul trecut, exporturile româneşti au crescut cu 9,1% faţă de 2016, până la 62,6 miliarde de euro, în timp ce importurile au urcat cu 12,2%, până la 75,6 miliarde de euro. Evident că nu toate sectoarele au evoluat la fel, iar în unele situaţii majorările sau scăderile sunt destul de greu de explicat.

De exemplu, au crescut cu aproape 19% comparativ cu anul precedent (respectiv cu peste 800 de milioane de euro) vânzările de metale şi produse din metal peste graniţe, însă în acelaşi timp au urcat cu aproape 18% (sau 1,3 miliarde de lei) importurile din aceeaşi categorie. Cu alte cuvinte, este posibil ca o bună parte a respectivelor mărfuri să ajungă în România din străinătate şi mai târziu să fie revândute peste graniţă.

Evoluţii spectaculoase au avut şi vânzările de cauciuc brut (+102%), instrumente şi aparate profesionale, ştiinţifice şi de control (+77%), gaz şi produse din gaz (+70%), îngrăşăminte minerale sau chimice (+51%) şi legume şi fructe (+40%), asta în timp ce exporturile de electricitate s-au redus cu 9%, cele din categoria aparate şi echipamente de telecomunicaţii şi pentru înregistrarea şi reproducerea sunetului şi imaginii cu 7%, iar cele de îmbrăcăminte cu 6%.

La capitolul importuri, cea mai mare majorare au avut-o produsele minerale, din care am cumpărat în 2017 cu aproape 30% mai mult (respectiv am plătit pentru ele cu aproape 1,25 miliarde de euro mai mult). În acest caz explicaţia este ceva mai simplă: o bună parte din creştere a fost cauzată de cererea internă de combustibili auto, care a urcat semnificativ anul trecut. Tot anul trecut, firmele româneşti au cumpărat de peste hotare cu 66% mai multă electricitate, cu 55% mai mult cărbune, cu 42% mai mult cauciuc brut şi cu 23% mai multe produse lactate şi ouă. Pentru o ţară care se laudă cu un sistem energetic divers şi performant, cu rezerve de cărbune, dar şi care dispune de toate resursele necesare pentru creşterea animalelor, cifrele acestea sunt cel puţin stupefiante, dacă nu chiar ruşinoase. Ne putem consola cu scăderea cu 11% a importurilor de cereale şi cu 2% a celor de gaze şi produse din gaze.

Plus şi minus


 

Variaţii importante au existat şi în ceea ce priveşte ţările de destinaţie a exporturilor autohtone. Astfel, anul trecut am vândut mărfuri în valoare de 427 de milioane de euro în Slovenia (cu 37% mai mult decât în 2016) şi de 196 de milioane de euro în Finlanda (creşterea fiind de 30%). În statele de pe continent din afara UE am reuşit să dublăm livrările către Belarus (însă valoarea totală e mică – 38 de milioane de euro) şi să le creştem cu 26% pe cele spre Moldova, până la 945 de milioane de euro. În afara Europei, vânzările de produse româneşti au crescut anul trecut de patru ori în Guineea, de trei ori în Ecuador şi Panama şi s-au majorat cu 84% în Sri Lanka, cu 68% în Tadjikistan şi cu 50% în Hong Kong. Este vorba, în aceste din urmă cazuri, de sume relativ mici, de ordinul milioanelor sau zecilor de milioane de euro, aşa că în realitate evoluţia nu este chiar aşa de spectaculoasă.

De partea cealaltă s-au înregistrat scăderi ale exporturilor comparativ cu anul precedent pe relaţia cu Irlanda (-10%, până la 133 de milioane de euro), Estonia (tot minus 10%, până la 66 de milioane de euro), Cipru (-7%) şi, destul de ciudat, Ungaria, care este unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali. Anul trecut, am vândut aici mărfuri în valoare de 2,562 miliarde de euro, cu 1,4% sau 35 de milioane de euro mai puţin decât în 2016.

Scăderi importante au avut loc şi în ceea ce priveşte livrările către state precum Emiratele Arabe Unite (-30%) ori Iordania (-23%). În aceste cazuri este vorba de vânzări de peste 150 de milioane de euro pierdute într-un an şi evoluţia ar putea avea legătură cu scăderea per ansamblu cu cinci procente a exporturilor româneşti de cereale anul trecut. Tot în zona arabă s-au micşorat cu 15% (adică aproape 80 de milioane de euro) vânzările către Egipt, lucru ce ar fi putut fi influenţat de refuzul din partea autorităţilor de la Cairo al mai multor transporturi de grâu românesc pe motiv că ar fi fost contaminat cu seminţe de mac sau cu o ciupercă. Nici exporturile către Libia (-22%) ori Tunisia (-48%) nu au stat prea bine. În primul caz este vorba cel mai probabil de influenţa conflictului armat intern, iar în cel de-al doilea ar putea fi din nou de vină problemele exportatorilor de cereale.

În acelaşi timp, au scăzut cu 18% (peste 50 de milioane de euro) exporturile către Coreea de Sud. Această din urmă evoluţie este, cel mai probabil, o urmare a problemelor şantierului naval Daewoo din Mangalia. Compania, situată pe locul 11 în topul exportatorilor pe 2016, avea acţionariat majoritar coreean şi o parte a producţiei mergea către statul asiatic. Tot în 2017 s-au înjumătăţit exporturile româneşti către Liechtenstein, dar şi cele către Pakistan, Etiopia ori Uzbekistan, au scăzut cu o treime cele către Indonezia sau Malaiezia şi au scăzut puternic (cu 70-80%) cele către Turkmenistan, Cuba sau Venezuela.

 

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

CĂLIN GEORGESCU, PREȘEDINTELE ALES, O NOUĂ EDIȚIE EXPLOZIVĂ CULISELE STATULUI PARALEL – ASTĂZI, LA ORA 21:00

Publicat

pe

Președintele ales, Călin Georgescu, vine, în această seară, la Realitatea PLUS, într-o nouă ediție incendiară Culisele Statului Paralel, alături de Anca Alexandrescu, și va răspunde la întrebările românilor. 

Călin Georgescu, candidatul care a ieșit pe locul întâi în preferințele românilor, vine la Realitatea PLUS. Într-o ediție explozivă Culisele Statului Paralel, Georgescu va răspunde întrebărilor cetățenilor români de pretutindeni.

Nu ratați, începând cu ora 21:00, o nouă ediție de colecție a emisiunii Culisele Statului Paralel. 

Citeste in continuare

Evenimente

Bomba anului pentru seniori: NU se vor indexa pensiile în 2025. Cum justifică ministrul de Finanțe această decizie

Publicat

pe

Ministrul de Finanțe a anunțat că, în 2025, pensiile nu vor fi indexate, o decizie care va afecta profund puterea de cumpărare a celor care depind de aceste venituri fixe. În contextul inflației crescute și al costurilor de trai în continuă expansiune, această măsură ridică semne de întrebare asupra sustenabilității economice a celor mai vulnerabile categorii sociale.

În cadrul ședinței de coaliție de azi, Ministrul de Finanțe, Tanczos Barna, a făcut o declarație menităsă stârnească îngrijorare în rândul seniorilor din România. În ciuda speculațiilor anterioare privind o posibilă indexare a pensiilor, Barna a precizat că, în anul 2025, nu va exista nicio indexare a acestora.

Decizia vine într-un moment în care, înainte de ședința coaliției, existau informații conform cărora liderii coaliției analizau posibilitatea indexării pensiilor începând din luna septembrie, în funcție de rata inflației. Aceasta ar fi reprezentat o majorare estimată de 12%, foarte necesară având în vedere inflația galopantă cu care se confruntă România. Cu toate acestea, răspunsul Ministrului de Finanțe a fost categoric: Nu există bani la buget pentru a susține această majorare.

Indexarea pensiilor a fost un subiect fierbinte pe agenda publică, având în vedere creșterile continue ale costului vieții și impactul economic asupra seniorilor, care depind de aceste venituri pentru a-și acoperi cheltuielile zilnice.  

Ilie Bolojan, despre indexarea pensiilor: „În prima jumătate a anului cred că acest lucru nu e posibil”

Noul ministru de Finanțe, Barna Tanczos, anunță reformă fiscală după aprobarea bugetului pentru 2025, care ar putea include și impozitarea progresivă a marilor averi. Cu toate acestea, ministrul susține că momentan este doar o idee, într-o fază incipientă și nu o promisiune reală. 

Astfel, având în vedere lipsa de asumare a guvernului față de această măsură, este posibil ca aceste discuții să aibă ca scop mulțumirea și liniștirea oamenilor într-un moment tensionat, fără a avea intenția reală de a implementa măsura. Ministerul Finanțelor a stabilit o țintă de deficit de 7% din PIB, în conformitate cu angajamentele față de Comisia Europeană. Barna Tanczos mizează pe venituri suplimentare de aproximativ 26 miliarde lei din colectări mai ambițioase din partea ANAF și pe noi reduceri de cheltuieli. 

Ședință crucială pentru banii românilor: Coaliția decide cum se împart fondurile până la finalul anului

Citeste in continuare

Evenimente

MINISTRUL FINANȚELOR: ÎN CONSTRUCŢIA BUGETULUI PENTRU 2025 NU PUNEM NICIO MODIFICARE, NICI DE TVA, NICI A IMPOZITULUI PE MUNCĂ

Publicat

pe

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a precizat, luni, că în construcția bugetului pe acest an nu se ia în calcul modificarea TVA, nici a impozitării muncii.

„În construcţia pentru 2025 nu punem nicio modificare, nici pe TVA, nici pe impozitul pe muncă„, a spus ministrul la Digi 24.

El a subliniat că anul trecut Banca Mondială a prezentat mai multe scenarii pentru România, a pus mai multe variante pe masă, însă Guvernul nu va majora TVA.

„Nu se majorează TVA. Nu s-a discutat majorarea TVA. Nu se calculează bugetul în funcţie de majorarea TVA. Nu discutăm în momentul de faţă altceva decât de aprobarea bugetului, care se face fără majorarea TVA”, a punctat Tanczos Barna.

Acesta a mai precizat că nu se ia în calcul nici modificarea impozității muncii, iar în construcția bugetului nu este uată în calcul nicio modificare a structurii actuale.

Ministrul a mai semnalat că „obiectivul pentru 2025, primordial” este să poată fi plătite pensiile şi salariile la nivelul anului 2024.

„Acesta a fost obiectivul şi în momentul în care s-a luat decizia neindexării acestor pensii şi salarii în 2025, pentru a pune în siguranţă plata la nivelul actual”, a precizat Tanczos Barna.

Sursa: Newsinn

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE