Stiri economice
VIDEO Cea mai bună metodă de a ajuta pe cineva în nevoie
![](https://www.criteriulfinanciar.ro/wp-content/uploads/2018/04/sos-ajutor-465x215.jpg)
Vă prezentăm mai jos discursul susţinut de Sophie Andrews în cadrul conferinţelor TED.
După ce s-a tăiat la mână cu un ciob de sticlă, a căzut într-un somn intermitent şi epuizant pe peronul gării. Dis-de-dimineaţă, când s-au deschis toaletele din gară, s-a ridicat cu greu şi a intrat într-una din ele. Când şi-a văzut faţa în oglindă, a început să plângă. Faţa îi era murdară şi plânsă; bluza ruptă şi murdară de sânge. Arăta de parcă era pe străzi de trei luni, nu de trei zile. S-a spălat cât de bine a putut. O dureau foarte tare braţele şi stomacul. A încercat să-şi cureţe rănile, dar orice apăsare îi producea o sângerare şi mai mare. Avea nevoie de copci, însă în niciun caz nu putea merge la spital.Ar fi trimis-o înapoi acasă. Înapoi la el. Și-a strâns mai tare haina – pentru a acoperi urmele de sânge.S-a mai privit o dată în oglindă. Arăta un pic mai bine decât înainte, dar nu-i mai păsa. Un singur lucru mai putea să facă. A ieşit din gară şi a intrat într-o cabină telefonică din apropiere.
(Sună telefonul)
Femeia: Aici Samaritenii, vă putem ajuta? Bună ziua, cu ce vă putem ajuta?
Fata: (Plângând) Nu… nu ştiu.
Femeia: Ce s-a întâmplat? Pari foarte tulburată.
(Fata plânge)
Femeia: Poţi să-mi spui cum te cheamă? Eu sunt Pam. Pe tine cum te cheamă? De unde suni? Eşti în siguranţă?
Fata: E un telefon public din Londra.
Pam: Pari foarte tânără. Câţi ani ai?
Fata: Paisprezece.
Pam: Și ce s-a întâmplat de eşti aşa de supărată?
Fata: Vreau doar să mor. În fiecare dimineaţă îmi doresc să mor. Dacă nu mă omoară el, atunci vreau să o fac eu.
Pam: Îmi pare bine că ai sunat. Hai să începem cu începutul.
Pam a continuat cu delicateţe să o întrebe amănunte despre ea. Nu a vorbit prea mult; au fost multe tăceri. Dar ştia că e acolo, şi se simţea în siguranţă cu Pam la celălalt capăt al firului. Fata de 14 ani care a dat acel telefon sunt eu. Eu sunt fata din cabina telefonică. Fugisem de acasă şi dormeam pe străzile reci ale Londrei. Eram abuzată sexual de tatăl meu şi de prietenii lui. Mă automutilam în fiecare zi. Voiam să mă sinucid. Aveam 12 ani şi eram disperată când am sunat prima oară la Samariteni. De câteva luni mama mă părăsise, lăsându-mă în casa părintească. Iar abuzul pe care îl înduram de la tatăl meu şi prietenii lui mă transformase într-o epavă. Fugeam de acasă, lipseam de la şcoală, beam până mă îmbătam. Nu aveam nicio speranţă şi îmi doream să mor. Atunci au apărut Samaritenii.
Organizaţia există din 1953. Este o linie telefonică confidenţială de asistenţă 24/7 din Marea Britaniepentru oricine se simte disperat şi cu gânduri de sinucidere. Cum eram şi eu. Voluntarii răspund la telefon la orice oră şi convorbirile sunt confidenţiale. În adolescenţă, când eram în culmea disperării,Samaritenii au fost colacul meu de salvare. Mi-au promis confidenţialitate deplină. Aşa am căpătat încredere în ei. Deşi povestea mea era tulburătoare, n-au lăsat niciodată să se vadă. Au fost mereu acolo pentru mine şi au ascultat fără să condamne. Cel mai mult m-au încurajat să primesc ajutor; cu ei n-am simţit deloc că pierd controlul, o paralelă interesantă cu lipsa de control din celelalte aspecte din viaţa mea. Părea că automutilarea era singurul loc unde simţeam că am control.
Câţiva ani mai târziu, am reuşit să am ceva control în viaţa mea. Și am găsit în jurul meu sprijinul adecvat care mi-a permis să trăiesc cu trecutul meu. Am devenit supravieţuitor şi nu victimă a abuzului. Iar la 21 de ani i-am căutat din nou pe Samariteni. De data aceasta pentru că doream să fiu voluntar. Voiam să răsplătesc cumva organizaţia care îmi salvase viaţa. Știam că simplul gest de a asculta cu empatie poate avea un efect extraordinar. Știam că cineva care mă ascultase fără să mă judece a reuşit să facă cea mai mare diferenţă.
Aşa că mi-am pus la punct studiile, am găsit pe cineva să-mi ofere un loc de muncă şi am început să savurez voluntariatul la Samariteni. „Să savurez” este un mod ciudat de a spune, pentru că nimeni nu vrea ca cineva să fie disperat şi în durere. Dar cunoşteam impactul profund al unei urechi care ascultăşi prezenţa cuiva alături de mine în acea perioadă disperată a avut cel mai mare efect şi am avut un sentiment de împlinire că putusem să ajut oamenii ca un Samaritean.
În anii de voluntariat la Samariteni, mi s-a cerut să îndeplinesc multe sarcini. Dar cred că cel mai important moment a fost în 2008, când mi s-a cerut să conduc organizaţia timp de trei ani. Aşa că am ajuns de la fetiţa sensibilă din cabina telefonică cerând disperată ajutor, la conducătoarea organizaţiei la nivel naţional, responsabilă pentru 22.000 de voluntari. Chiar glumeam atunci şi spuneam că dacă ai sunat ca victimă, ai şanse să conduci organizaţia.
Ceea ce am şi făcut. Și cred că într-o lume dominată de specializare în orice domeniu, am înţeles cu adevărat că simplul gest de a asculta îţi poate schimba viaţa. Cred că este o noţiune simplă care poate fi aplicată în toate aspectele vieţii.
În anii ’80, când am sunat la Samariteni, nimeni nu vorbea despre abuzul asupra copiilor. Victima era adesea acuzată, victima era adesea judecată. Fiind un subiect ruşinos, nimeni nu voia să vorbească despre asta. Astăzi, judecarea şi ruşinea privesc o altă problemă. E un alt fel de stigmatizare. Cea de care ne lovim astăzi este aceea de a vorbi despre singurătate. Singurătatea şi izolarea au un efect grav asupra sănătăţii. Însingurarea influenţează semnificativ starea de sănătate. O analiză recentă a cercetărilor arată chiar o creştere în rata mortalităţii şi a morţii premature cu 30%. Singurătatea duce la creşterea tensiunii, un nivel ridicat de depresie, şi, corelat cu rata mortalităţii, poate fi asociată cu abuzul de alcool sau cu fumatul. Singurătatea este mai dăunătoare decât fumatul a 15 ţigări. Pe zi. Nu într-o viaţă, ci într-o zi. Este, de asemenea, asociată cu un grad mai ridicat de demenţă. Un studiu recent a arătat că oamenii singuri prezintă un risc de două ori mai mare pentru Alzheimer. Desigur, sunt mulţi oameni care trăiesc singuri, dar nu sunt singuri. Dar dacă ai în grijă partenerul de viaţă care suferă de demenţă te poţi simţi foarte singur.
Un recent studiu de referinţă ne oferă o definiţie foarte clară a ceea ce este singurătatea. Și spune că este un sentiment particular şi de nedorit al lipsei sau pierderii unui tovarăş de viaţă. Aceasta se întâmplă când există nepotrivire între calitatea şi cantitatea relaţiilor pe care le avem şi cele pe care ni le dorim. Cel mai mare ajutor pe care l-am primit în viaţa mea a fost de la acele relaţii personale şi de la faptul că am fost ascultată cu înţelegere. Specialiştii, şi sunt sigură că vorbesc unei săli plină de specialişti, au un rol foarte important. Însă pentru mine, un voluntar care şi-a dedicat timpul şi m-a ascultat fără să mă judece, păstrându-mi secretul, a avut o influenţă enormă care mi-a schimbat viaţa. Iar acest lucru a rămas cu mine multă vreme. După cum veţi fi presupus, în adolescenţa mea nu aveam nicio direcţie, gândindu-mă în fiecare zi dacă o prind pe următoarea. Dar a rămas impactul acelei voluntare care m-a ascultat. Când am ajuns, în sfârşit, într-un moment unde am simţit că pot trăi cu trecutul meu, am vrut să dau ceva înapoi. În experienţa mea, oamenii care au fost ajutaţi să se schimbe tot timpul au vrut să dea ceva înapoi. Aşa că am început să ofer înapoi devenind voluntar la Samariteni la 25 de ani.
Evenimente
PREŢUL AURULUI ATINGE UN NOU MAXIM ISTORIC, ÎN TIMP CE LEUL SE DEPRECIAZĂ ÎN RAPORT CU EURO
Gramul de aur s-a scumpit miercuri și a ajuns la 422,4014 lei, de la 420,3419 lei, cât anunţase marţi Banca Naţională a României (BNR), înregistrând din nou o valoare record.
Și leul s-a depreciat, miercuri, în raport cu euro, ajungând la 4,9768 lei, potrivit calculelor Băncii Naționale a României, în creștere cu 0,04 bani (+0,01%) faţă de cotaţia precedentă, de 4,9764 lei.
În schimb, leul a câştigat teren în faţa dolarului american, care a fost cotat la 4,7609 lei, în scădere cu 4,65 bani (-0,97%), comparativ cu marţi, când s-a situat la 4,8074 lei.
De asemenea, moneda naţională s-a apreciat şi în raport cu francul elveţian, calculat de BNR la 5,2692 lei, în scădere cu 0,86 bani (-0,16%), faţă de 5,2778 lei, cotaţia anterioară.
Sursa: Newsinn
Evenimente
Economist român de top anunță furtuna din economie: „Este ca în 2008. Se sparg toate bulele”
Economist Radu Georgescu, fost director financiar într-o bancă importantă, avertizează într-o postare recentă că actualul context mondial amintește de anul marii crize din 2008, când economiile bazate pe credite bancare s-au prăbușiri atunci când acestea au fost retrase.
„De 2 ani de zile explic copiilor mei, familiei, clienților și celor care mă urmaresc pe rețelele sociale că am un deja vu din 2008.
De aceea, explic de 2 ani că trebuie să ne pregătim financiar și mental pentru ce va veni din punct de vedere economic și social. Ca și în 2008, acum se sparg toate bulele.
1.Bula bugetarilor
În perioada 2006-2008 în sectorul bugetar a fost un El Dorado. Salariile au crescut foarte mult, până într-o zi când s-au redus toate salariile cu 25%. Acum este și mai complicat pentru bugetari deoarece încep disponibilizările. În 2009 nu s-au dat oameni afară. Acum se dau oameni afară. În 2025 și 2026 vom avea mișcări sociale: greve, demonstrații. etc.
2. Bula imobiliară
Periodic am explicat că suntem într-o bulă imobiliară. Mai mare decât în 2008. În 2009 banca executa apartamente care erau cumpărate cu 100.000 euro. Dar nu dorea să dea nimeni la licitație nici măcar 30.000 euro. Deoarece aceste apartamente nu au valorat niciodată 100.000 euro. Valoarea lor a crescut din cauza creditelor acordate de bănci. Acum, probabil vom vedea apartamente cumpărate cu 150.000 euro pe care nu va da nimeni nici măcar 50.000 euro. Deoarece aceste apartamente nu au valorat niciodată 150.000 euro.
3. Bula mașinilor
În 2009 nu mai existau parcări libere în București deoarece erau mii de mașini luate în leasing și date înapoi de către clienți. Multe bănci și firme de leasing au dus mașinile pe câmp la Balotești. Dacă în 2009 ar fi existat rețelele sociale, ar fi devenit virale poze cu mașini Ferrari lângă care pășteau oile.
4. Bula din IT
În 2008 se spunea că sunt prea putini IT-iști. În 2009 se spunea că sunt prea multi IT-iști. În 2009 nicio companie nu mai făcea dezvoltări soft. Acum, IT-iștii vor fi printre primii afectați.
5. Bula de pe Bursă
Indicele BET de pe Bursa de la Bucuresti a scăzut 80% în perioada 2008-2009. Bursa de la București are o lichiditate scăzut.
Orice vânzare de acțiuni duce la prăbușirea acțiunilor. Vezi ce s-a întâmplat în 2024 cu vânzările acțiunilor firmele imobiliare de pe bursă, deținute de către Fondurile Private de Pensii. Efectul. Toate acțiunile firmelor din imobilare au scăzut cu mai mult de 50%
6. Bula lucrurilor inutile din firme: team building, masa de tenis, PlayStation etc
In perioada 2006-2008 am făcut 2 team buildinguri în Egipt și unul în Elveția. La birou aveam masa de tenis și PlayStation. In 2009 banca nu mai avea bani să plătească chiria și utilitățile. Făceam economii și la rechizite.
7. Partea frumoasă la o criză econonomică
Criza economică este un eveniment economic logic și benefic pentru economie și oameni. Criza economică reglează toate anomaliile și se sparg toate bulele. Începi să înțelegi ce este cu adevărat important și ce este cu adevărat frumos. Deoarece nu mai aveam bani de team building, am mers cu corturile în Apuseni. Am fost surprins că răsăritul se vede mult mai frumos din vârf de munte decât dintr-o cameră de la un hotel de 5 stele din Elveția”, a scris Radu Georgescu pe pagina de Facebook.
Evenimente
Șefa BCE spune că Europa a ajuns la mâna unei Americi care și-a schimbat comportamentul
Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), a criticat inițiativa președintelui american, Donald Trump, de a introduce taxe vamale, solicitând Uniunii Europene să se pregătească pentru a implementa măsuri de răspuns.
Șefa Băncii Centrale Europene avertizează că Uniunea traversează un moment existențial critic. Christine Lagarde lasă de înțeles că Europa a ajuns acum la mâna unei Americi care și-a schimbat comportamentul.
„Predecesorul meu de la Banca Centrală Europeană, Mario Draghi a făcut un diagnostic foarte solid despre situația în care ne aflăm și despre slăbiciunile noastre. De asemenea, a identificat câteva puncte forte. Iar acum primim acest mare impuls, deoarece un alt jucător important din economia globală organizează lucrurile într-un mod diferit și amenință unii dintre partenerii și actorii cu care acea țară obișnuia să colaboreze”, a declarat, pentru CNBC, într-un interviu acordat la Davos.
Donald Trump a amenințat partenerii comerciali ai SUA, inclusiv UE, cu impunerea de taxe vamale, o politică protecționistă contrară globalizării susținute de Bruxelles și care riscă să conducă la războaie comerciale.
Obiectivul președintelui Donald Trump de a aduce în SUA producția prin sporirea barierelor comerciale este o abordare discutabilă, ținând cont de faptul că economia funcționează deja aproape de capacitatea maximă, a spus Christine Lagarde.
ADVERTISING
„Această teorie a substituției, cu alte cuvinte vrea să reducă importurile din Europa pentru a susține industria acasă, este discutabilă, deoarece economia SUA … este aproape supraîncălzită în acest moment”, a declarat Lagarde.
Rata șomajului este scăzută și capacitatea este limitată, deci instalarea de capacități suplimentare de producție va necesita timp, a argumentat Lagarde.
”Mă așteptam la evocarea impunerii taxelor. Iar, în materie de comerț, faptul că nu le-a impus imediat cred că este o abordare inteligentă, tarifele generalizate nu își oferă neapărat rezultatele așteptate. Nici măcar nu știu la ce rezultate se așteaptă, dacă este un instrument pentru tranzacții, dacă va fi un instrument pur comercial, dar nu sunt surprinsă”, a mai afirmat Christine Lagarde, în cadrul interviului.
”Nu înseamnă că nu se va întâmpla. Cred că vor fi evoluții mai selective, punctuale pe care le vom vedea în următoarele zile sau săptămâni. Aici, în Europa, noi trebuie să fim pregătiți”, a mai spus președintele BCE.
-
Evenimenteacum 2 zile
Dezvăluiri halucinante din trecutul tiktokeriței „Raisa”. Marcela Simona Fica a vrut să candideze la șefia PDL, pe vremea lui Băsescu, deși nu era nici membră de partid
-
Evenimenteacum 2 zile
Românii dau năvală în Bulgaria ca să facă plinul, după desființarea controalelor la graniță (presa străină)
-
Evenimenteacum o zi
DOAR 8% DINTRE ANGAJAȚII DIN ROMÂNIA CU VENITURI RIDICATE CONSIDERĂ ECONOMISIREA O PRIORITATE
-
Evenimenteacum o zi
Denunțuri pe bandă rulantă în dosarul primului din Sinaia, Vlad Oprea. Unul dintre cei care l-ar fi demascat este patronului Nordis – SURSE
-
Evenimenteacum 23 de ore
Cotație record pentru gramul de aur. Cum a ajuns prețul aurului la nivelul fără precedent din ultima vreme
-
Evenimenteacum 17 ore
Adio, salariul minim european. Încalcă legea, susține Curtea de Justiție Europeană
-
Evenimenteacum 20 de ore
Politicile economice ale lui Trump generează îngrijorare printre economiștii europeni: „Suntem în criză”
-
Evenimenteacum 14 ore
RATA ŞOMAJULUI S-A MENȚINUT LA 3,28%, ÎN LUNA DECEMBRIE