Memorandum de înţelegere România-Emiratele Arabe Unite, semnat de miniştrii de Externe ai celor două state

0
92

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban, a declarat, în deschiderea evenimentului, că există între cele două părţi schimburi comerciale solide. „Avem schimburi comerciale semnificative comparându-ne cu alte ţări din zona Golfului, vorbim de 366 de milioane de euro în schimburi comerciale şi de 70 de milioane de euro în schimburi în servicii. Avem 74 de agenţi economici cu capital din Emiratele Arabe cu capital subscris de 24 de milioane de euro.  Sperăm în dezvoltarea relaţiilor viitoare, sperăm ca pe viitor să avem mai multe rute aeriene în Bucureşti, operate, bineînţeles, fie de Etihad, fie de Emirates, aşeptăm acest lucru. Suntem în continuare deschişi dialogului”, a spus Daraban, în cadrul forumului de afaceri România – Emiratele Arabe Unite.

Ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat că în 2017, comerţul bilateral a atins 366 de milioane de dolari şi importurile româneşti din Emiratele Arabe Unite au crescut cu 39%, la 53 de milioane de dolari. 

„De-a lungul timpului, relaţiile dintre România şi Emiratele Arabe Unite au format un parteneriat puternic şi reciproc avantajos, iar colaborarea dintre statele noastre s-a deschis în cele mai diverse domenii. Emiratele Arabe Unite sunt principalul partener economic al României în zona Golfului şi al treilea din lumea arabă”, a declarat Meleşcanu. 

El a arătat că cele două părţi au identificat, pe parcursul discuţiilor de marţi, care sunt sectoarele de interes pentru România: comerţ, infrastructură, energie, industrie, agricultură, educaţie, cultură, inovare şi cercetare. 

„Va trebui să lucrăm împreună pentru a identifica în toate aceste domenii proiecte care sunt de interes pentru ambele părţi. Am semnat astăzi, împreună cu domnul Sultan Al Jaber, memorandumul de înţelegere privind crearea unui comitet de cooperare între Guvernul României şi al Emiratelor Arabe Unite. Această structură se va reuni cu regularitate din doi în doi ani în ţările noastre, iar între timp grupurile de experţi vor lucra la proiectele concrete care vor face obiectul discuţiilor la nivel de comitete”, a mai spus Meleşcanu. 

La rândul său, ministrul emirat de Externe, Sultan Al Jaber, a afirmat, în cadrul conferinţei, că este timpul ca relaţiile dintre cele două ţări să treacă la un nivel superior. 

„Vrem să extindem exporturile către România, vrem să fructificăm mai multe oportunităţi pe care le vedem aici, pentru un interes comun mai mare, în beneficiul ambelor părţi. Oamenii de afaceri români şi cele din Emiratele Arabe Unite ar trebui să exploreze beneficiile de afaceri din cele două ţări”, a spus oficialul. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here