În raportul său Saxo Bank evidenţiază bulele din pieţele financiare şi vrea acum să alerteze investitorii cu privire la faptul că ne aflăm la finalul unui ciclu care nu seamănă cu niciun altul.
Băncile centrale au înlocuit politicienii ca factori de decizie, iar faptul că acestea au menţinut politici ale ratelor dobânzilor scăzute şi negative şi relaxarea cantitativă a făcut să ţină pieţele într-o stare bună, dar cu efectele secundare nefericite.
Pieţele de capital de astăzi sunt într-o stare similară cu a unui zombi, cu volatilitate scăzută şi valorizări extreme pentru toate activele, fără o mărire netă a creşterii şi a productivităţii şi o creştere masivă a inegalităţii.
”Beneficiile din partea sistemului globalizat şi mai ales din partea reacţiei de pompare a activelor de către băncile centrale au crescut aproape în întregime pentru cei deja bogaţi, în timp ce participantul economic mediu a ieşit în pierdere. Acesta este procesul ce a condus la Brexit şi Trump. Deci acum avem parte de prima noastră mare confruntare de la Războiul Rece încoace, când capitalismul a reclamat victoria împotriva comunismului. Acum vine lupta dintre naţionalism şi globalizare. Naţionalismul câştigă la scară mare, în ţară după ţară perspectiva se orientează spre interior, cu o tot mai mare aruncare a vinei pe forţele externe, de la imigranţi la comportamente greşite reale sau imaginare ale partenerilor comerciali. Discuţia despre politica comercială şi protecţionism este acum etichetată drept ‘războaie comerciale’”, a spus Steen Jakobsen, economist-şef şi CIO, Saxo Bank.
”În viziunea noastră, implicaţiile unui război comercial global şi faptul că lumea e posibil să fi ajuns la un vârf al globalizării pot avea implicaţii legate de un super-ciclu. Pe frontul ratei dobânzii şi datorită excesului politicii băncii centrale, cel mai probabil vom observa finalul tendinţei de evoluţie negativă de 35 de ani a ratelor dobânzilor şi a preţului banilor. Acest lucru are implicaţii enorme, pe măsură ce lumea adunat o datorie de 237 trilioane de dolari, având o creştere mică în schimb. În acelaşi timp, am fost martorii unei revoluţii a tehnologiei informaţiei în care companiile de tehnologie au devenit monopolizatoare într-o măsură nemaiîntâlnită din secolul al 19-lea, dominaţia lor asupra pieţei şi capacitatea înfricoşătoare de colectare a datelor fiind mai puternice decât cele ale guvernelor.“
”Acest lucru se schimbă acum cu iniţiativa europeană atât cu privire consolidarea RGPD, Regulamentul general pentru protecţia datelor, cât şi la impozitul de 4% pe cifra de afaceri aplicat companiilor de tehnologie. Acest lucru va determina o reevaluare a tehnologiei deoarece o (absolut minimă) creştere este acum impozitată mai mult datorită cheltuielilor mai mari necesare pentru protecţia datelor, care nu reprezintă „vânzări”, ci costuri.”
”În acest mediu este important de avut un portofoliu nu doar cu active “soft”, ci să fii pregătit pentru schimbări bruşte ale pieţei cu un portofoliu mai diversificat ce include unele dintre activele “hard” precum mărfuri, imobiliare şi expunere la pieţele emergente. Dat fiind impulsul de creditare actual uşor negativ şi sistemul financiar îndatorat, evenimente minore pot declanşa o incertitudine mai mare în piaţă, ducând la continuarea expansiunii marjelor corporative. Un posibil război comercial între SUA şi China ar putea creşte prima de risc în pieţele de creditare. Acest lucru ar declanşa o încetinire a economiei pe măsură ce companiile s-ar confrunta cu costuri de finanţare mai mari”, spune Anders Nysteen, analist cantitativ.
”Prognoza Saxo Bank este că marjele de credit se vor mări, iar schimbarea anuală a preţurilor aurului va rămâne pozitivă. Totuşi, consensul caută ca marjele creditelor să rămână scăzute şi să nu se extindă prea mult în timp ce inflaţia va creşte”, mai spune acesta.
”Pe baza datelor actualizate cu privire la împrumuturile locale non-financiare, precum împrumuturile comerciale şi industriale din SUA, avem toate motivele să credem că elanul scăzut va continua atât în China, cât şi în SUA în contextul reducerii gradului de îndatorare şi a normalizării politicii monetare. Într-o economie cu un efect ridicat de levier cum este SUA, creditul este un factor cheie determinant al creşterii. Riscul principal pentru investitori este decalajul tot mai accentuat între viziunea optimistă a pieţei care consideră riscul de recesiune ca fiind mai mic de 10% şi ceea ce spun indicatorii de recesiune despre economie. Aceşti indicatori sugerează că SUA se află la finalul ciclului economic – ceea ce nu e vreo surpriză – şi sugerează că recesiunea e după colţ, iar politica economică a lui Trump nu pare capabilă să o evite”, a menţionat Christopher Dembik, Director Analiză macroeconomică.
“Uitându-ne la restul anului 2018 şi mai încolo, presupunem că ne apropiem de începutul sfârşitului pentru rolul USD în economia globală. Lumea financiară riscă o nouă criză de lichiditate legată de dolarul american dacă observăm o nouă panică financiară sau o schimbare a ciclului global de creditare. Un nou activ rezervă va trebui să se afle în centrul acelui nou sistem – unii au pledat pentru Dreptul Special de Tragere, un DST susţinut de aur sau ceva similar. Altfel, o nouă criză USD ar putea copleşi sistemul financiar fără o reacţie coordonată, riscând o grămadă de nereguli, o volatilitate fără precedent a ratei schimb şi o balcanizare a sistemului financiar global fără niciun singur activ rezervă şi divizarea lumii în sfere de influenţă”, spune John Hardy, Director Strategie FX.
“Întrebarea este dacă elitele globale pot scurtcircuita inevitabila criză USD lansând o aşa monumentală reconfigurare a sistemului financiar global fără permisiunea/consimţământul/îndrumarea autorităţilor politice în ţările cu lideri democratici”.
“Alocarea noastră dinamică a activelor a devenit moderat defensivă în februarie şi, în consecinţă, rămânem la perspectiva negativă asupra capitalurilor proprii deoarece raportul risc-recompensă pare scăzut în acest moment. Recomandăm investitorilor să pună mai multă greutate pe sectoarele defensive precum serviciile medicale şi articolele de consum, cât şi pe sectoarele sensibile la rata dobânzii ce includ utilităţile şi telecomunicaţiile deoarece prognozele cu privire la rate ar putea fi afectate în T2 în timp ce pieţele digeră peisajul în schimbare. Portofoliile ar trebui să fie mai echilibrate şi să încline către industrii defensive în expunerea capitalurilor proprii ale portofoliului”, spune Peter Garnry, Director Strategie capitaluri proprii.
Mărfurile – investitorii consideră în continuare aurul ca fiind sigur