România stă pe o comoară. Zăcământul foarte rar care se găseşte doar la noi

0
114

Dolomita amorfa, spre deosebire de cea cristalină, are o legătură mai slabă între ionii de calciu şi magneziu ceea ce favorizează descompunerea şi asimilarea în corp/plantă mult mai rapidă. Pe scurt, calciul şi magneziul, împreună cu alte minerale precum fier, fosfor, mangan, cupru, cobalt, zinc, seleniu şi sodiu sunt extrem de importante organismelor vii.

Proprietăţile sale au fost descoperite de curând, prin demersul lui Vasile Mihoc, proprietarul singurei cariere de dolomită amorfă din ţară, localizată în satul Delniţa (judeţul Harghita). El a cumpărat cariera în anul 2000, perioadă în care se vindea foarte puţină producţie, pentru că nu se ştia la cel foloseşte. Prin 2006 s-a gândit chiar să o vândă din cauza datoriilor, dar nu a vrut să o cumpere nimeni, pentru că nu aveau ce face cu roca exploatată aici, povesteşte el. Acum Mihoc vrea să o facă îngrăşământul minune al românilor.

În mai 2010, Vasile Mihoc a început să facă cercetări asupra rocii exploatate în localitatea din Harghita.

Exploatarea de la Delniţa mai are circa 9 mil. tone de minereu. Măcinată, roca se transformă într-o pulbere similară unei făini, care se adaugă în hrana animalelor sau se foloseşte ca îngrăşământ pentru plante.

În urma cercetărilor s-a constatat că vacile dau cu un litru şi jumătate de lapte mai mult zilnic şi mult mai gras ca de obicei. La fel, găinile care consumă roca miraculoasă fac ouă mai multe şi mai mari. În cazul legumelor, producţia care foloseşte drept îngrăşământ dolomita amorfă este cu 30% mai mare. Rezultatele sunt aproape imediate, spune proprietarul carierei.

Produsul a fost deja cumpărat de fermieri şi legumicultori din Oltenia, Timiş şi din jurul Bucureştiului.

Mihoc vrea să înceapă cercetările pentru a putea administra praful de rocă şi oamenilor, sub formă de supliment de Calciu şi Magneziu pentru oase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here