Stiri economice
Unde merg românii de 1 mai. Topul preferințelor
„Dacă în perioada dinainte de 1990 românii defilau pe străzi şi petreceau de dragul ideologiei comuniste, acum 1 mai aduce cu sine un adevărat plan de vacanţă. Urmărind dinamica obiceiurilor românilor în această perioadă, observăm ca o mare parte a acestora au renunţat la celebrul grătar cu prietenii în parc şi şi-au îndreptat atenţia către pachete de vacanţă în destinaţii interne sau externe. Litoralul Marii Negre, Delta Dunării şi Valea Prahovei rămân vedete şi de acest 1 mai, dar vin din urmă şi alte zone care capătă teren: Băile Felix, Mehedinţi, Covasna, Bucovina şi Maramureş”, a precizat Raluca Anghel, specialist în marketing turistic.
Aceasta apreciază că tot mai mulţi români aleg ca destinaţie Romania, pe care vor să o descopere, să experimenteze trăiri autentice asociate activităţilor în natură, vizitelor la obiective turistice consacrate precum Salina Turda, castelul Peleş, castelul Huniazilor, castre romane sau vor să se relaxeze la SPA.
Pe de altă parte, sunt şi turişti care aleg capitalele europene, beneficiind de ofertele agenţiilor de turism.
„Beneficiind de ofertele agenţiilor de turism, românii aleg o minivacanţă în Roma, Stockholm, Atena, Paris sau Barcelona. Există şi români care folosesc cele patru zile şi pleacă în destinaţii extra-europene, precum Republica Dominicană, Cuba, Maldive, Thailanda, Cambodgia, Vietnam, cu menţiunea că pachetele în aceste destinaţii sunt potrivite pentru vacanţe de minimum 7 nopţi”, spune Raluca Anghel.
După ce s-a anunţat oficial că 30 aprilie a devenit zi liberă, vânzările în agenţiile de turism au crescut spectaculos. Numeroşi clienţi au aşteptat această decizie a autorităţilor înainte să rezerve un sejur pe timpul minivacanţei de 1 mai.
„Vânzările pachetelor pentru turismul intern au înregistrat anul acesta creşteri de 5% pentru vacanţele pe litoralul românesc şi de 20% la destinaţiile balneo-montane. În ceea ce priveşte destinaţiile externe, volumul vânzărilor s-a menţinut la aceleaşi valori ca şi anul trecut. Din totalul vânzărilor, 15% din plăţi au fost făcute cu vouchere de vacanţă. Consilierii companiei i-au sfătuit pe posesorii de vouchere de vacanţă cum să profite la maximum de acestea pentru a petrece un sejur în cele mai bune condiţii”, a precizat Lucia Morariu preşedinte-fondator al Eximtur.
Pentru litoralul românesc, turiştii au preferat hotelurile din zona de Nord a staţiunii Mamaia şi pe cele din Eforie Nord, dar s-au vândut şi sejururi în staţiunile de la Sud – Costineşti, Olimp şi Neptun. În ceea ce priveşte turismul balneo şi montan, destinaţiile preferate se menţin: Felix, Sovata, Căciulata şi, bineînţeles, Valea Prahovei. Lucia Morariu spune că durata medie a pachetelor interne de 1 mai este de 3 nopţi.
„Gradul de ocupare al hotelurilor de la munte nu mai este aşa mare ca de Paşte. După o iarnă târzie, în martie, românii vor la mare. Majoritatea aleg hoteluri cu bazine încălzite. La Vama Veche, camerele pentru minivacanţa de 1 mai sunt vândute de circa o lună. Primele vânzări s-au făcut în luna ianuarie. Preţurile au variat între 100 lei/cameră cu baie comună şi jur de 200 lei/cameră/noapte cu baie privată eventual cu frigider şi televizor şi aer condiţionat, că e important de 1 mai. La vamă vor fi ceva concerte live”, a precizat Adrian Voican, director general BIBI Touring.
Acesta spune că, din vânzările de anul acesta, se observă o creştere uşoară a puterii de cumpărare. Majoritatea, 70%, au ales pachete de vacanţă de 4 zile şi 30% de 3 zile, faţă de anul trecut când majoritatea românilor au cumpărat pachete de două zile.
Pe locul secund în topul destinaţiilor interne preferate de români pentru minivacanţa de 1 mai se află Valea Prahovei – Predeal, Buşteni şi Sinaia fiind cele mai căutate staţiuni montane, apreciază cei de la Christian Tour. La un hotel de patru stele din Predeal, o noapte de cazare în perioada menţionată costă 250 lei/camera, preţ care include şi mic dejun, acces la spa, un discount la procedurile de înfrumuseţare, parcare şi loc de joacă pentru copii. Un pachet de trei nopţi de cazare cu mic dejun şi o cină tradiţională la un hotel de trei stele din Buşteni costă 490 lei/camera.
Conform datelor Asociaţiei de Promovare şi Dezvoltare a Turismului Prahova (APDT Prahova), gradul de ocupare este de 75% în Azuga, 70% în Buşteni, Sinaia – 85%, Breaza – 60% şi Câmpina – 60%. Reprezentanţii asociaţiei susţin că „toate aceste cifre sunt în creştere, rezervări încă se fac în fiecare zi”.
Pentru această perioadă, pentru 3 nopţi de cazare la un hotel de 3 stele turiştii vor achita 445 lei/persoană cu mic dejun inclus şi cină festivă şi petrecere cu DJ în data de 28 aprilie. La o vilă de 3 stele preţul este de 523 lei/persoană pentru 4 nopţi de cazare cu mic dejun inclus şi cină barbeque cu foc de tabără, iar la un hotel de 4 stele oferta pentru minivacanţa de 1 mai include 4 nopţi de cazare cu mic dejun inclus, primirea oaspeţilor cu produse tradiţionale şi cina cu barbeque la foc de tabără în data de 30 şi acces la SPA inclus cu 1.020 lei/persoană.
În ceea ce priveşte topul destinaţiilor externe alese anul acesta de turiştii Eximtur, acesta a cunoscut o schimbare semnificativă, Grecia fiind înlocuită în preferinţe de Turcia, destinaţie care cunoaşte anul acesta o revenire spectaculoasă. „În acelaşi timp, Bulgaria şi Italia au rămas destinaţiile preferate de români, numai că anul acesta durata medie a sejurului a crescut de la 3 la 4 zile. Cu excepţia pachetelor pentru Bulgaria şi Turcia, de tip all inclusive, pentru celelalte destinaţii europene au fost preferate vacanţe de tip city break cu mic dejun inclus”, spune Lucia Morariu.
La rândul său, consultantul în turism, Traian Bădulescu, a precizat că în acest an s-a observat o diversificare a destinaţiilor de 1 Mai. „Mulţi turişti aleg circuite prin ţară sau străinătate, Delta Dunării şi turism rural, pe lângă clasicul litoral. Câştigător, ca număr de turişti, este litoralul Mării Negre, dar sunt multe solicitări şi pentru Bulgaria, Grecia, Turcia. De asemenea, la mare căutare sunt city break-urile şi circuitele prin Europa, dar şi destinaţii precum Republica Moldova, pentru care se înregistrează o creştere a cererii, Maroc, Azore şi Madeira”, a subliniat Bădulescu.
Evenimente
Românii ar putea plăti facturi duble după eliminarea PLAFONĂRII la energie electrică – ANALIZĂ
Românii vor plăti mai mult decât dublu pentru facturile de energie, din momentul în care dispar schemele de compensare. Experții vorbesc despre faptul că oamenii vor începe să plătească peste 1 leu/kWh, dublu față de cel mai mic plafon din prezent. Asta înseamnă că facturile la energie vor crește din 31 martie anul viitor, după ce încetează schema de plafonare. În prezent, milioane de consumatori plătesc 0,68 lei/kWh dar în câteva luni prețul se va dubla. Între timp, Ministerul Energiei pregătește o schemă de sprijin.
O analiză a Asociației Energia Inteligentă (AEI) arată că jumătate din populația României va plăti prețuri duble la energie electrică.
De asemenea, 40% dintre consumatorii casnici vor achita prețuri cu circa 75% mai mari decât în prezent de la 1 aprilie 2025, când expiră plafonarea prețurilor. Aceste creșteri vor avea loc dacă autoritățile nu iau nicio măsură, notează AEI.
”Prețul energiei electrice după plafonare va fi cu până la 120% mai mare decât înainte de plafonare”, susține Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă.
Cum vor crește tarifele la energie după eliminarea plafonării
Până pe 31 martie 2025, românii plătesc următoarele prețuri la curentul electric:
- 0,6740 lei/kWh cu TVA inclus – pentru consumatorii casnici care în ultimele 2 luni au ales să-și schimbe furnizorul și consumă până în 100 kWh/lună;
- 0,68 lei/kWh cu TVA inclus – pentru consumatorii casnici care nu și-au schimbat furnizorul de energie electrică și consumă până în 100 kWh/lună;
- 0,80 lei/kWh cu TVA inclus – pentru consumatorii casnici care nu și-au schimbat furnizorul de energie electrică și consumă între 100-255 kWh/lună;
- cca. 1,28 Lei/kWh cu TVA inclus – pentru consumatorii casnici care nu și-au schimbat furnizorul de energie electrică și consumă peste 255 kWh/lună.
În prezent există oferte de la un singur furnizor pe platforma ANRE, pentru perioada post plafonare, cu mai multe variante de preț care variază între 1,30 și 1,43 lei/kWh cu TVA inclus.
Prețul ofertat pentru perioada post plafonare este cu 100 – 120% mai mare decât prețul de dinainte de plafonare și prețul post plafonare este:
Conform statisticilor, în categoria de consum de sub 100 kWh pe lună sunt majoritatea consumatorilor din România. Vorbim de aproximativ 5 milioane, din totalul de 9 milioane.
Evenimente
MARCEL BOLOȘ A PREZENTAT, LA CEREREA LUI NICOLAE CIUCĂ, PROIECTUL DE REINDUSTRIALIZARE A ROMÂNIEI
Marcel Boloș, în calitate de ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, a răspuns apelului premierului Nicolae Ciucă, prezentând un proiect de reindustrializare a României, care promite revitalizarea și modernizarea economiei naționale. Această inițiativă ambițioasă, menită să susțină creșterea durabilă și competitivitatea pe plan european, va fi discutată în cadrul Coaliției guvernamentale, având în vedere impactul său semnificativ asupra cererii de forță de muncă și a mediului de afaceri din țară.
În cadrul acestei prezentări, Boloș a detaliat măsurile de sprijin și ajutor pe care Guvernul le pregătește pentru a încuraja investițiile și pentru a sprijini dezvoltarea sectorului industrial, subliniind importanța colaborării între instituții pentru a transforma viziunea în realitate.
Este vorba de un pachet de măsuri consistent prin care se propune acordarea de sprijin pentru industria României. Punctul de plecare a fost investiția făcută de Nokian (650 milioane euro pe vremea Guvernului Ciucă). Domnul președinte a fost cel care a inițiat acest demers pentru ca în cele din urmă să avem o decizie a CE pentru acest tip de investiții. E proiectul care a deschis drumul pentru acest pachet de măsuri.
– Pachetul are în vedere industrii importante: metalurgică, apărare, construcții, echipamente electrice, auto, chimică.
– Prima și cea mai importantă măsură – investiții strategice în dezvoltarea României, după modelul Nokian, fiind sprijinite acele investiții și creează locuri de muncă.
– Prima măsură se bazează pe: credit fiscal la finalul implementării investiției, acces utilități publice, obținere acorduri pentru pornirea investiției, crearea mecanismelor prin expropriere să se pună la dispoziție terenul pentru implementarea investiției.
– A doua măsură, pentru micii industriași, destinată IMM-urilor care propun proiecte de investiții în aceste domenii ale industriei prelucrătoare.
– A treia măsură privește industria siderurgică și chimică.
– A patra măsură: prelucrarea metalelor neferoase, având în vedere zăcămintele, în special cupru.
Pachetul vizează procesul de reînnoire industrială, micii industriași, dar și prelucrarea resurselor naturale de care dispunem în România.
„Proiectul de reindustrializare a României este unul dintre cele mai importante proiecte ale țării din ultimii 34 ani. E pentru prima dată când vorbim despre reindustrializarea României cu măsuri clare și cu viziune. Recuperarea unor domenii unde România a avut performanță e o tema esentiala. E vorba de prelucrarea resurselor noastre naturale. E vorba de efectul multiplicator, taxe centrale, locale. Chiar este una dintre cele mai mari realizări în ultimii 34 ani”, a spus europarlamentarul PNL Dan Motreanu
Sursa: Realitatea Din PNL
Evenimente
Stațiuni vechi cu prețuri de 2024. Ce nemulțumiri au turiștii care au vizitat litoralul românesc – VIDEO
Românii sunt tot mai nemulțumiți de litoralul românesc. Pe lângă tarifele exorbitante, peisajul lasă mult de dorit, potrivit Realitatea Plus.
Hoteluri abandonate, clădiri neterminate, trotuare fără asfalt și alge pe plaje. Un turist a vizitat o stațiune de la malul mării și a postat totul pe internet.
Românii tot mai nemulțumiți de litoralul românesc
„De ce mi se pare frustrant? Pentru că litoralul arată atât de deplorabil și neîntreținut și în al doilea rând că nu este ieftin. Aici e intrarea pe plajă. Cred că și construcția asta nu s-a terminat că a venit ciclonul, nu? Să zicem că nisipul ăsta e de la ciclon…dar asta nu e de la ciclon aici. Plaja arată drăguț, o mare de șezlonguri.”, spune un turist nemulțumit.
Și nu este singurul, căci mai multe astfel de mesaje circulă în mediul online, iar oamenii spun că raportul calitate-preț nu este deloc avantajos atunci când decizi să-ți petreci vacanța pe litoralul din România.
https://youtube.com/watch?v=IsZ6tRM2txk%3Fsi%3DpTLU_9124oRd6g
-
Evenimenteacum o zi
Angajații vor putea fi plătiți cu salariul minim cel mult 2 ani. Cum se schimbă veniturile românilor în urma directiviei europene?
-
Evenimenteacum 23 de ore
România ar putea fi nevoită să înghețe cheltuielile, din cauza deficitului. Ce se întâmplă cu măririle de pensii și salarii?
-
Evenimenteacum 20 de ore
Ciolacu a anunțat RECTIFICAREA bugetară. Ce ministere primesc bani în plus?
-
Evenimenteacum o zi
De ce vom plăti dot mai mult la factura de energie? Avertismentul specialiștilor: „NU mai devreme de 2035!”
-
Evenimenteacum 14 ore
TU DECIZI! LUDOVIC ORBAN, DIALOG INCENDIAR CU ANA MARIA PĂCURARU: AM PLECAT DIN PNL PENTRU CĂ NU PUTEAM SĂ DEVIN SLUGA PSD, RĂUL ABSOLUT! VIDEO
-
Evenimenteacum o zi
Burduja: La Ministerul Energiei vrem să creăm primul Centru sectorial de răspuns la incidente de securitate
-
Uncategorizedacum 22 de ore
Asociația Credu prezintă rezultatele studiul privind percepțiile și comportamentelor legate de sănătatea mamară în rândul femeilor din România
-
Evenimenteacum 17 ore
România a avut cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din UE şi în luna august – Eurostat