Stiri economice
«Vom rezolva rapid reclamațiile șoferilor»

Autoreglementarea este cuvântul care defineşte intenţiile noului BAAR, ale cărui atribuţii au fost mult sporite începând de anul trecut. Treptat, organismul condus de Mădălin Roşu, specialist cu ştate vechi în zona daunelor, va prelua bună parte din atribuţiile Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) în ceea ce priveşte zona RCA sau, acolo unde nu va înlocui ASF, va încerca să rezolve problemele mai rapid, în folosul păgubiţilor. Cel puţin aşa susţine Mădălin Roşu, într-un interviu în care vorbeşte despre cele două mari proiecte ale Biroului: preluarea şi îmbunătăţirea bazei de date CEDAM(indipsensabilă pentru emiterea poliţelor RCA) şi înfiinţarea unui call center care să preia inclusiv reclamaţiile păgubiţilor nemulţumiţi de firma de asigurare.
Capital: Aţi anunţat deja că BAAR va lansa un call center. Când se va întâmpla, la ce va fi folosit şi cine îl va administra?
Mădălin Roşu: Serviciul va fi externalizat către o firmă specializată în domeniu. Ne vom uita în piaţă. Vom vedea ce companii de call center bune există şi o să facem o selecţie. Nu ne-am gândit încă dacă va fi un număr scurt sau număr lung, în orice caz va fi ceva simplu de apelat. O să fie un program extins, inclusiv pe week-end. Cei care sună vor putea cere orice informaţie despre poliţele RCA. Ce este poliţa RCA? Ce acoperiri există? Unde este valabilă poliţa RCA? Informaţii referitoare la daune din ţară sau din afara ţării. Poate suna omul chiar atunci când are o daună şi va primi indicaţii, dar şi un fel de asistenţă juridică. Există, de exemplu, ţări unde legislaţia spune că trebuie să mergi şi la poliţie chiar dacă faci constat amiabil. Multă lume nu ştie lucrurile acestea. Nu vreau să ma hazardez, dar la finalul lui aprilie, sau la începutul lui mai vom începe analiza. Dacă ne mişcăm repede în mai, dacă nu, în iunie, cel târziu.
Capital: Cum veţi gestiona reclamaţiile? Sunt firmele de asigurare deschise spre rezolvarea amiabilă a problemelor?
M.R: Vom direcţiona solicitările către membrii noştri şi apoi vom comunica răspunsul lor către cei care sună. Sau chiar vom facilita o comunicare directă între firma de asigurare şi clientul nemulţumit. Am discutat cu firmele, iar membrii din consiliul director au salutat ideea. Va fi şi o decizie în adunarea generală. Ei sunt deschişi la această propunere în contextul în care este, de fapt, un prim pas către autoreglementare. Uşor, uşor, începem să rezolvăm lucrurile fără a mai fi nevoie de o intervenţie legislativă sau orice altă formă de reglementare. Chiar şi în situaţia în care ar exista companii care să nu dorească să rezolve amiabil problemele sesizate, BAAR poate reclama la ASF şi poate cere chiar sancţionarea acelor companii. În ţările din Europa se merge mult pe autoreglementare şi acolo cel mult 1% din reclamaţii ajung în instanţe. La noi, procentul nu este cunoscut, dar cu siguranţă este cu mult mai mare.
Capital: Veţi lua locul ASF din acest punct de vedere?
Evenimente
Războiul tarifelor. Trump este optimist și spune că va încheia acorduri „foarte bune” cu China și UE
După ce a lansat torpila pe piețele financiare internaționale, Donald Trump a demarat războiul negocierilor dure cu cei mai importanți parteneri economici ai americanilor, China și Uniunea Europeană.
Președintele american Donald Trump, care a avut joi o întrevedere la Casa Albă cu șefa guvernului italian Giorgia Meloni, s-a declarat „100% sigur” că va ajunge la un acord cu Uniunea Europeană privind taxele vamale, ceea ce a afirmat de altfel și partenera sa de discuții, care a caracterizat SUA drept un „partener fiabil”, relatează AFP.
Cei doi lideri se întâlnesc în contextul în care relațiile dintre SUA și UE sunt tensionate din cauza războiului comercial declanșat de președintele american.
De asemenea, liderul de la Casă a dat asigurări că SUA vor încheia „un acord foarte bun cu China”.
Donald Trump a precizat însă că, deși se așteaptă la progrese în încheierea de acorduri comerciale, nu se grăbește să facă acest lucru, relatează Reuters.
Evenimente
Guvernul scoate 1,5 miliarde de lei din Trezorie pentru a nu pierde banii europeni din PNRR
Înainte de alegeri și în toiul scumpirilor de Paște, Guvernul României scoate 1,5 miliarde de lei din Trezorerie pentru a acoperi creșterea prețurilor din construcții.
Ordonanța de urgență menită să evite pierderea banilor europeni din 2014–2020 și compromiterea proiectelor din PNRR a fost adoptată astăzi.
Peste 17 miliarde lei reprezintă necesarul de finanțare suplimentară pentru proiectele derulate de primării, consilii județene și alte instituții locale.
Multe dintre aceste proiecte, cum ar fi reabilitări de drumuri, spitale, școli sau sisteme de canalizare, riscă să nu fie finalizate până la sfârșitul anului 2025. Este termenul-limită pentru implementarea acestora, fără ajutorul financiar de la Guvern.
Evenimente
Austeritate pentru angajați, belșug pentru șefii CFR Călători. Scad salariile obișnuite, dar cresc indemnizațiile de conducere
Revoltă în compania CFR Călători, după ce în proiectul de buget al companiei câștigurile salariale ale angajaților de rând ar urma să scadă, în vreme ce indemnizațiile directorului general, directorului financiar și ale membrilor Consiliului de Administrație sunt în creștere, potrivit Club Feorviar.
Potrivit proiectului prezentat de Club Feroviar, cheltuielile de natură salarială ar urma să scadă cu 4,66% față de 2024. Bonusurile vor fi și ele in scădere, la fel și numărul de angajați, care ar ajunge la 10.597, în scădere cu 279 față de cel aprobat în bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2024.
Dacă pentru majoritatea angajaților veniturile scad, nu același lucru se întâmplă și în cazul șefilor, ba dimpotrivă.
Astfel, cheltuielile aferente contractului de mandat şi a altor organe de conducere şi control, comisii şi comitete ar urma să se majoreze cu 24,36%.
De exempplu, indemnizațiile directorului general, precum și cele ale directorului financiar sunt stabilite la valoarea de 1.044 mii lei, cu 17,43% față de nivelul anului trecut, potrivit calculelor făcute de Club Feroviar.
Și indemnizația membrilor Consiliului de Administrație este în creștere față de anul trecut, cu 37,33%, o majorare pusă pe seama faptului că în perioada mai-decembrie 2024 CA a funcționat cu patru membri în loc de cinci. În ceea ce privește cheltuielile aferente AGA și cenzori, programate la 70,80 mii lei, acestea rămân aproape constante.
În proiectul de buget, compania aflată în subordonare Ministerului Transporturilor, este previzionat un profit de trei milioane de euro.
-
Evenimenteacum 2 zile
BURDUJA ASIGURĂ CĂ ROMÂNIA NU SE VA CONFRUNTA CU PENE DE CURENT DE PAȘTE: ”PRINCIPALII FURNIZORI AI SERVICIILOR DE STOCARE DE ENERGIE SUNT PREGĂTIȚI. NU AVEM MOTIVE DE ÎNGRIJORARE”
-
Evenimenteacum 2 zile
GUVERNUL APROBĂ UN PACHET AMPLU DE MĂSURI: COMPETENȚE DIGITALE, SPRIJIN FINANCIAR PENTRU UAT-URI ȘI NOI ACORDURI INTERNAȚIONALE
-
Evenimenteacum o zi
Deficitul bugetar atinge cote record, există riscul majorării taxelor – SURSE. Pensiile și salariile ar putea fi înghețate
-
Evenimenteacum o zi
România, „campioana” UE. Am avut cea mai mare inflație din întreaga Uniune Europeană, în martie
-
Evenimenteacum o zi
ROMÂNIA A REDEVENIT ȚARA CU CEA MAI MARE INFLAȚIE DIN UE, ÎN MARTIE
-
Evenimenteacum o zi
PROTEST AL SINDICATELOR DIN ASISTENȚA SOCIALĂ FAȚĂ DE SUBFINANȚAREA SISTEMULUI
-
Uncategorizedacum 21 de ore
Gama de furaje pentru pui de la Agroland – Nutriție echilibrată pentru o creștere sănătoasă
-
Evenimenteacum 11 ore
Austeritate pentru angajați, belșug pentru șefii CFR Călători. Scad salariile obișnuite, dar cresc indemnizațiile de conducere