Stiri economice
Campioni și la economia neagră

Un studiu al Fondului Monetar Internaţional (FMI) arată că în 2017 economia subterană din România a reprezentat peste 26% din PIB, un nivel aproape identic cu cel din Croaţia şi cu trei puncte procentuale sub cel calculat pentru Bulgaria. Sub noi, cu proporţii cuprinse între 21% şi 24%, se află, în ordine crescătoare, Letonia, Grecia, Polonia, Ungaria, Slovenia, Malta, Cipru, Lituania şi Estonia. Asta în timp ce la celălalt capăt al clasamentului sunt, cu procente ale aşa-zisei „shadow economy“ între şase şi nouă, Elveţia, Austria, Luxemburg şi Marea Britanie.
„Economia subterană este, prin însăşi natura ei, greu de măsurat, având în vedere că cei angrenaţi în astfel de activităţi încearcă să rămână neobservaţi. Motivele pentru care activităţile respective sunt ascunse de autorităţi sunt monetare (evitarea plăţii taxelor şi a contribuţiilor sociale), de reglementare (evitarea birocraţiei sau a regulilor stricte) sau instituţionale (calitatea instituţiilor politice, corupţia, insuficienta aplicare a legii)“, explică experţii FMI. De cele mai multe ori, nu sunt luate în calcul la realizarea acestor statistici banii care se învârt în zone precum traficul de droguri ori prostituţia.
La rândul lor, cercetătorii Gheorghe Zaman şi Zizi Goschin de la Institutul de Economie Naţională din Bucureşti arată într-o lucrare pe aceeaşi temă că „economia subterană reprezintă un fenomen complex, care are fără îndoială numeroase părţi negative şi implicaţii nedorite asupra economiei şi societăţii, dar care poate avea de asemenea unele efecte pozitive, oferind auto-protecţie socială şi soluţii alternative pentru şomaj şi pentru consumul şi investiţiile insuficiente în economia oficială“. Nu în ultimul rând, evaziunea înseamnă de multe ori preţuri mai mici pentru consumatorul final.
Vegetale netaxate
Impactul economiei gri şi a celei negre asupra statului şi economiei este, aşadar, relativ discutabil (de exemplu, o parte din ceea ce statul pierde prin neplata unor taxe şi contribuţii poate recupera atunci când câştigurile nedeclarate sunt introduse în consum şi duc la colectarea de TVA şi accize sau când nu mai trebuie să achite diferite ajutoare sociale). Ceea ce este cert este că sunt domenii în care evitarea Fiscului este foarte dificilă, dacă nu chiar imposibilă, în timp ce altele parcă ar fi fost făcute pentru a permite astfel de activităţi nu tocmai curate. Cel puţin aşa ne-au spus oameni direct implicaţi în astfel de operaţiuni.
Sectorul agricol, de pildă, are o pondere importantă în evaziunea fiscală totală din România, 9% sau aproximativ 1,7 miliarde euro, potrivit unor calcule ale Consiliului Fiscal. Ce-i drept, rare sunt cazurile în care producătorii, fie că îşi vând marfa direct la piaţă sau unor intermediari, declară la Fisc sumele încasate. Mai mult, intermediarii aplică uneori adaosuri comerciale de 200%-300% şi, la rândul lor, nu înregistrează în contabilitate (dacă au aşa ceva) decât o mică parte din vânzări. „Iau marfa direct din Călăraşi sau Ialomiţa cu duba asta şi o vând în piaţă la Pucheni (o piaţă specializată în produse agricole din cartierul bucureştean Rahova – n.red.). Am nişte certificate de producător dacă mă opreşte cineva pe drum sau dacă vine vreun control. Dar cât de mult vând şi câţi bani fac nu ştiu decât eu“, povesteşte Traian, un tânăr din Capitală.
La nivel mai înalt, oamenii din domeniu vorbesc şi despre „carusel“ – o metodă de evaziune folosită de importatorii de legume şi fructe prin care sunt aduse din străinătate sute de tiruri încărcate cu produse agricole folosind ca intermediari firme care nu-şi plătesc dările şi apoi dispar. Chiar dacă ANAF a luat măsuri în ultimii ani pentru a limita fenomenul, evaziunea din acest domeniu este în continuare la cote înalte, fiind pomenită recent şi de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
Construcţiile, paradis evazionist
În cartierul în care locuiesc sunt în lucru câteva zeci de case şi vreo câteva blocuri cu două-trei etaje. O simplă plimbare pe străzile din jur arată că pe toate panourile informative scrie că respectivele construcţii urmează a fi ridicate în regie proprie. Pe şantiere sunt în realitate echipe de trei până la zece oameni care nu au nimic în comun cu beneficiarii şi care, traşi de limbă, recunosc că sunt aduşi de prin sate din Giurgiu sau Dâmboviţa şi că lucrează cu toţii la negru. „Avem un şef, el ia banii de la proprietar şi ne plăteşte sâmbăta. Luăm 100-150 de lei pe ziua de muncă, depinde ce ştii să faci şi cum negociezi“, povesteşte unul dintre ei.
Evenimente
COTAȚIA AURULUI ATINGE UN NOU MAXIM ISTORIC
În contextul creșterii tensiunilor din Orientul Mijlociu și a incertitudinilor comerciale globale, cotația aurului a atins miercuri un nou record istoric. La aproximativ 05:40 am GMT, prețul aurului pe piața spot a urcat la 3.041,37 dolari pe uncie, după ce a înregistrat un maxim de 3.042,95 dolari. Această performanță reflectă atracția tot mai mare a metalului galben ca activ sigur în fața riscurilor economice.
Traderii sunt îngrijorați de impactul tarifelor vamale impuse de administrația Trump, care ar putea alimenta inflația și ar contribui la o încetinire economică globală. În acest context, investitorii văd aurul ca un refugiu sigur, mai ales într-o perioadă de dobânzi scăzute. Analistul Tim Waterer de la KCM Trade consideră că metalul prețios este bine poziționat pentru a face față incertitudinilor economice și geopolitice.
În aceeași zi, piețele așteaptă cu interes decizia de politică monetară a Rezervei Federale americane, care este prevăzută să rămână neschimbată, cu o dobândă de referință între 4,25% și 4,50%. Discursul președintelui Fed, Jerome Powell, va fi urmărit îndeaproape pentru posibile semnale privind viitoarele direcții ale politicii monetare. Dacă Fed va adopta o abordare mai relaxată, prețul aurului ar putea depăși pragul de 3.050 dolari pe uncie.
Sursa: Realitatea Financiara
Evenimente
ANAF a pus tunurile pe cei care-și închiriază locuințele în scop turistic pe platforme online. Val de notificări și pe venituri din urmă cu 5 ani

ANAF va începe o verificare de mare amploare care-i vizează pe cei care își închiriază locuințele personale în scop turistic pe platforme online precum Booking și Airbnb. Inspectorii au trimis deja notificări către persoane care au realizat astfel de venituri, pentru a le anunța că figurează cu datorii din perioada 2019-2024.
Direcția Generală Antifraudă Fiscala transmite, atât prin SPV cât și prin poștă, persoanelor fizice, care obțin venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, o „Scrisoare de informare/notificare – închiriere spatii cazare regim hotelier”.
„Online-ul este în vizorul ANAF și Antifraudă. Directiva care obligă la completarea declarațiilor cu privire la vânzări ne ajută și pe noi și ANAF a început deja, cu echipe specializate, să identifice nu doar vânzările de pe platformele clasice, ci și platforme de anunțuri simple online, iar acolo sunt din ce în ce mai multe companii și persoane fizice identificate.
A început analiza vânzărilor de servicii turistice prin Booking și prin Airbnb, acolo fiind identificate între 22.000 și 23.000 de persoane fizice care au realizat venituri mai mici sau mai mari, printre care și câteva sute de persoane care au realizat venituri de peste 100.000 de lei”, a declarat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.
Evenimente
Rezerva Federală a SUA menține nemodificată dobânda de referință
Rezerva Federală a SUA (Fed) a menţinut dobânda de referinţă la un interval cuprins între 4,25% şi 4,50%, în linie cu estimările.
Luând în considerare taxele vamale introduse de administraţia Trump, oficialii Fed şi-au revizuit în creştere previziunile privind inflaţia, care ar urma să se situeze la finalul anului la 2,7%, faţă de un nivel de 2,5% anticipat în decembrie. Până la finalul lui 2027, inflaţia în SUA ar urma să revină la 2%, obiectivul Fed, iar dobânda la 3,10%.
În plus, prognoza privind evoluţia economiei SUA a fost revizuită în scădere. Fed se aşteaptă acum la un avans al PIB-ului SUA de 1,7% în 2025, de la un nivel de 2,1% estimat anterior. În 2026 şi 2027, creşterea economiei SUA ar urma să se situeze la 1,8%.
Rata şomajului în SUA ar urma să se situeze la 4,4% în 2025 şi 4,3% în 2026 şi 2027. În februarie, rata şomajului a fost de 4,1%.
Oficialii Fed avertizează că au sporit riscurile şi perspectivele în acest an sunt confuze.
„Incertitudinile privind perspectivele au crescut”, se arată în comunicatul Fed. Fără a menţiona în comunicat numele lui Donald Trump sau taxele vamale, proiecţiile privind o inflaţie mai ridicată în acest an arată efectul politicilor comerciale ale Washingtonului.
-
Evenimenteacum o zi
Productivitatea în România a crescut de la 26% în 2008 la 44% în 2024
-
Evenimenteacum 2 zile
INS: PRODUCȚIA DE GAZE NATURALE ÎN SCĂDERE ÎN IANUARIE 2025. IMPORTURILE CRESC SEMNIFICATIV CU 46,5%
-
Evenimenteacum 2 zile
Ce salariu trebuie să ai ca să te poți înscrie în programul „Noua Casă” 2025?
-
Evenimenteacum 2 zile
AVERTISMENT DUR DIN PARTEA CELEI MAI MARI AGENȚII AMERICANE DE RATING FINANCIAR
-
Evenimenteacum 2 zile
ORA 13:00 – ANAMARIA GAVRILĂ, DEZVĂLUIRI INCENDIARE DESPRE CANDIDATURĂ, ÎN EXCLUSIVITATE LA TELEVIZIUNEA POPORULUI – REALITATEA PLUS
-
Evenimenteacum o zi
BOLOJAN A DESECRETIZAT CHELTUIELILE ”FARAONULUI”. ÎNTR-O SINGURĂ ZI, IOHANNIS A ”SPART” 600.000 DE EURO LA O DEPLASARE – DOCUMENT
-
Evenimenteacum o zi
VLADIMIR PUTIN ACCEPTĂ ARMISTIȚIUL DE 30 DE ZILE PROPUS DE DONALD TRUMP. RUSIA ȘI UCRAINA SUSPENDĂ ATACURILE ASUPRA INFRASTRUCTURII ENERGETICE
-
Evenimenteacum 22 de ore
Rabla pentru tractoare. 126 de dealeri de tractoare şi maşini agricole autopropulsate au fost validaţi în program