Connect with us

Stiri economice

Topul noilor cartiere rezidenţiale mari

Publicat

pe

Dezvoltatorii s-au grăbit să anunţe, în ultima jumătate de an, o serie de cartiere rezidenţiale mari în Bucureşti şi împrejurimi, frenezie care aminteşte de evenimentele care au condus la criza imobiliară din 2008. Revista Capital a contabilizat şase proiecte nou lansate care au planificate peste 1.000 de apartamente fiecare, ba două dintre ele chiar depăşesc 2.000 de unităţi locative. Acestea completează o listă cu alte nouă proiecte mari, identificate de Coldwell Banker România, care se află în dezvoltare de mai mulţi ani şi care numără peste 1.000 de locuinţe fiecare.

Din 2015 încoace, pe piaţa bucureşteană se livrează anual volume record de locuinţe. În prezent, brokerii Coldwell Banker au numărat peste 14.000 de locuinţe aflate în diverse faze de dezvoltare.

„Majorarea dobânzilor, diminuarea fondurilor Prima Casă, creşterea costurilor de dezvoltare şi evenimentele macroeconomice negative pot reprezenta un risc pe termen mediu şi lung, iar dezvoltatorii vor înregistra succes doar dacă planurile de business vor fi realizate temeinic”, a declarat recent Bogdan Voica, CEO-ul Coldwell Banker România.

Dobânda ROBOR cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care se calculează ratele la o mare parte a  creditelor în lei, a ajuns în aceste zile la un maxim al ultimelor patru luni şi jumătate, cu o tendinţă generală crescătoare, potrivit previziunilor făcute de economişti. Fondurile programului „Prima Casă“, pe care încă se bazează mulţi dezvoltatori şi cumpărători, sunt cu 20% sub plafonul din 2017, iar în primele două săptămâni de la lansare s-au epuizat 5% din bani. De cealaltă parte, creditele ipotecare clasice sunt puţin mai scumpe şi au impedimentul major al unui avans de minim 15%. În ultimul an, preţul apartamentelor vechi din Bucureşti a crescut cu 9,6% până la 1.219 euro/mp util, în timp ce locuinţele noi s-au scumpit cu 13,1% până la 1.386 euro/mp util, potrivit datelor imobiliare.ro. Inflaţia de 5%, un maxim al ultimilor cinci ani, începe să anuleze creşterile salariale şi se simte şi în preţul materialelor de construcţie.

Urmărind aceste evoluţii, dezvoltatorii de locuinţe ar trebui să fie cel puţin precauţi, stare de care nu dau dovadă deocamdată.

 

Cine pariază

Topul celor mai mari zece ansambluri rezidenţiale noi cumulează peste 12.000 de apartamente ce ar trebui livrate cumpărătorilor în următorii 3-5 ani. Doar trei dintre ele au primele clădiri în construcţie.

Cei zece investitori, dintre care doi sunt la primele proiecte, vor să plaseze peste 800 mil. euro în aceste construcţii. Spre deosebire de marile ansambluri anunţate şi abandonate înainte de criză, noile cartiere sunt în oraş şi au acces la mijloacele de transport.

Recunoscut deja drept cartierul de afaceri al Bucureştiului, zona Barbu Văcărescu – Pipera are în diferite faze de dezvoltare proiecte imobiliare ce cumulează investiţii de circa un miliard de euro, potrivit unei analize realizate de Bucharest Real Estate Club. Majoritatea sunt clădiri de birouri, însă nu lipsesc nici locuinţele. Cel mai mare ansamblu rezidenţial din zonă, cu circa 2.000 de locuinţe, va fi ridicat de omul de afaceri Mohammad Murad lângă autobaza RATB din Pipera. În apropiere, lângă reprezentanţa Porsche, compania cu capital sud-african Prime Kapital vrea să ridice un cartier cu 767 de locuinţe, construite pe un teren cumpărat de la familia Becali.  Pe malul lacului Pipera, din Voluntari, fraţii Isaac şi Ido Hagag vor să construiască primul lor proiect din afara Israelului. Într-o primă etapă, cartierul H Pipera Lake va avea cinci blocuri cu 390 de apartamente, însă întregul proiect prevede construcţia a 17 imobile.

Noul El Dorado

Cel mai nou punct apărut pe harta imobiliară a Capitalei este zona Expoziţiei. Doar anul trecut s-au încheiat aici opt tranzacţii majore cu terenuri în valoare de peste 70 mil. euro, un record pentru piaţa imobiliară locală. În câţiva ani aici ar trebui să apară peste 1.800 de apartamente, 11 clădiri de birouri şi spaţii expoziţionale. Cele mai mari proiecte de aici sunt dezvoltate de antreprenorii Dan Şucu, Valentin Vişoiu şi Gheorghe Iaciu (prin Impact Developer & Contractor). Pe o parte din fosta fabrică Laromet din Bucureştii Noi, AFI Europe a început construcţia primului său proiect de locuinţe din România, iar la câţiva kilometri depărtare, în Mogoşoaia, firma de construcţii a familiei Erbaşi, alături de antreprenorul Daniel Piţurlea, ridică un ansamblu ce va totaliza 1.000 de apartamente.

 

În cartierul Drumul Taberei, Mohamed Hassanain, proprietarul clinicilor medicale International Medical Center, alături de asociatul său Saddiq Abu Seedo, lucrează deja la primul lor ansamblu rezidenţial, pe o parte din terenul fostei fabrici Tricodava. Lângă mallul Plaza Romania, omul de afaceri Alin Niculae dezvoltă un ansamblu de proporţii ce înlocuieşte fabrica de pâine Lujerul. În cartierul Militari, Dragoş Bîlteanu vrea să înceapă şi el, în acest an, construcţia unui cartier cu 40 de blocuri.

Trebuie precizat că ponderea locuinţelor adresate clasei medii a atins în acest an cel mai ridicat nivel deţinut vreodată de acest segment în totalul locuinţelor aflate în dezvoltare, potrivit Coldwell Banker. Chiar dacă, teoretic, destinatarii acestor locuinţe sunt mai înstăriţi, ei pot îngroşa rândul românilor executaţi de bănci, în cazul unor turbulenţe economice cât de minore. 

Acest articol a fost publicat în numărul 17 al revistei Capital, disponibil la chioşcuri în săptămâna 30 aprilie – 6 mai 2018.

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

CREȘTEREA TVA, TOT MAI PROBABILĂ DIN VARĂ. ROMÂNIA SE CONFRUNTĂ CU UN DEFICIT BUGETAR URIAȘ

Publicat

pe

În ciuda reformelor bugetare anunțate de Guvern, România s-ar putea confrunta în această vară cu o creștere a cotei TVA, o măsură care ar putea declanșa un val de scumpiri în lanț. Situația bugetară este tot mai dificilă, iar cheltuielile cu salariile, pensiile și ajutoarele sociale consumă aproximativ 90% din veniturile statului, lăsând spațiu redus pentru investiții și dezvoltare.

Țara noastră înregistrează unul dintre cele mai mari deficite bugetare din Uniunea Europeană, iar analiștii avertizează că, fără măsuri fiscale suplimentare, România riscă să-și piardă atractivitatea pentru investitori. După Ungaria, suntem statul care plătește cele mai mari dobânzi la împrumuturi, iar în 2025, estimările arată că vom cheltui nu mai puțin de 9 miliarde de euro doar pentru plata dobânzilor.

În acest context, creșterea TVA devine, în opinia experților, o măsură aproape inevitabilă pentru a asigura sustenabilitatea bugetului și pentru a evita dezechilibre economice și mai mari. Deși nepopulară, o astfel de decizie ar putea fi crucială pentru a stopa deteriorarea situației fiscale și pentru a menține România pe linia de plutire în fața creditorilor și partenerilor europeni.

Sursa: Realitatea Financiara

Citeste in continuare

Evenimente

VICEPREȘEDINTELE SUA JD VANCE, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ ÎN INDIA PENTRU DISCUȚII COMERCIALE

Publicat

pe

Vicepreședintele american JD Vance a început luni o vizită de patru zile în India, într-un moment tensionat pe plan comercial, marcat de amenințarea impunerii unor taxe vamale de până la 26% pentru exporturile indiene către Statele Unite. Măsura, anunțată de președintele Donald Trump, a fost suspendată temporar pentru 90 de zile, oferind o fereastră de oportunitate pentru negocieri.

Vizita lui Vance are ca obiectiv consolidarea relațiilor comerciale și diplomatice dintre Washington și New Delhi. Potrivit Ministerului de Externe indian, vicepreședintele american și premierul Narendra Modi vor discuta despre evoluția relațiilor bilaterale și vor face schimb de opinii privind chestiuni regionale și globale de interes comun.

În timp ce tensiunile comerciale dintre SUA și China se intensifică, India adoptă o atitudine prudentă, analizând impactul eventualelor suprataxe și posibilele oportunități economice. Washington și New Delhi sunt deja angajate în discuții pentru prima etapă a unui acord comercial reciproc avantajos, în contextul unei cooperări tot mai strânse în domeniile IT, servicii și apărare.

Optimismul este prezent de ambele părți, iar oficialii indieni speră că această vizită va duce la un progres semnificativ în relațiile economice dintre cele două democrații majore.

Sursa: Realitatea Financiara

Citeste in continuare

Evenimente

România a înregistrat în prima zi de Paște un minim ISTORIC al consumului energetic, dar a evitat penele în sistem – CIFRE OFICIALE

Publicat

pe

România a înregistrat în prima zi de Paște cel mai scăzut consum energetic din ultima perioadă, cu un minim istoric de doar 2.500 MW, arată Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România, care citează datele furnizate de Transelectrica. Producția de energie a fost redusă deliberat, pentru a evita dereglarea sistemului, din cauza consumului foarte mic.

Producția hidro a coborât și ea la un nivel extrem de redus, de 260 MW.

În acest context, țara noastră a fost alimentată preponderent din surse nucleare, hidro și fotovoltaice, un scenariu ideal din perspectiva tranziției verzi, dar care a venit cu provocări tehnice semnificative, susține președintele APCE, Dan Pîrșan, într-un comunicat transmis Agerpres.

Acesta a subliniat că 20 aprilie 2025 a reprezentat un moment relevant pentru Sistemul Energetic Național, confirmând previziunile specialiștilor și testând în mod concret capacitatea rețelelor de distribuție, precum și gradul de responsabilitate civică al prosumatorilor din România.

”Răspunsul a fost prompt și solidar: sute de prosumatori au informat Asociația că au aplicat aceste măsuri, contribuind direct la evitarea unor situații critice precum căderi de tensiune sau blackout-uri locale”, spune Dan Pîrșan.

În același timp, fenomenul de segregare a prosumatorilor este un semnal de alarmă. Din păcate, unii au fost influențați de mesaje false și manipulatoare din social media, care promovează neîncrederea și sabotajul sub masca ”revoltei civice”, a transmis reprezentantul asociației.

Chiar și așa, inițiativa APCE s-a dovedit necesară și eficientă, reușind să prevină disfuncționalități majore în rețelele de joasă tensiune, a mai transmis Pîrșan.

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE