Sunt absolut sigur că în această viaţă vor intra în vigoare

0
97

„Sunt absolut sigur că, în această viaţă, aceste legi vor intra în vigoare şi vor reprezenta un pas important într-o reformă a Justiţiei necesară şi dorită”, a declarat Dragnea.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că a decis să trimită la Curtea Constituţională pachetul legilor Justiţiei, dar şi la Comisia de la Veneţia. 

„În forma în care se prezintă acum, pachetul legislativ de modificare a legilor justiţiei nu corespunde nici exigenţelor unui stat de drept şi democratic, aşa cum Constituţia României proclamă emblematic în articolul 1, şi nici aşteptărilor românilor, care îşi doresc o justiţie independentă, bazată pe lege şi neinfluenţabilă. Am decis, ca atare, să trimit întregul pachet legislativ înapoi la Curtea Constituţională şi, în paralel, să sesizez Comisia de la Veneţia. De aceea, fac un apel către Curtea Constituţională de a nu se grăbi şi a conlucra cu organismul european care contribuie de aproape 30 de ani la dezvoltarea unui patrimoniu constituţional comun în Europa şi care sprijină statele care doresc să pună structurile juridice şi instituţionale în acord cu standardele şi bunele practici internaţionale în materie de democraţie, preeminenţă a dreptului şi a protecţiei drepturilor omului, inclusiv prin acordarea unui sprijin constituţional de urgenţă”, a spus Iohannis.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a adăugat că există „o foarte mare groază” în legătură cu unele prevederi din legile Justiţiei şi că „cei îngroziţi” l-au influenţat pe şeful statului să întârzie intrarea lor în vigoare. 

„În primul rând, nu o să-l cert (pe preşedinte – n.r.) pentru că nu vreau să păţesc ceva când merg la Cotroceni. Eu am observat aşa: există o foarte mare groază în legătură cu unele prevederi din aceste legi şi probabil cei îngroziţi l-au influenţat pe preşedinte să facă orice pentru a întârzia intrarea în vigoare a acestei legi. Am înţeles că a sesizat Curtea Constituţională după ce s-a pronunţat Curtea privind constituţionalitatea în ansamblu a legilor. O să vedem ce spune Curtea. Ceea ce mi s-a părut puţin, doar puţin, exagerat a fost faptul că preşedintele şi-a permis să spună Curţii să nu decidă acum şi să mai aştepte. Nu cred că este corectă această abordare. Cred că este o foarte mică exagerare. Dar o să vedem ce spune Curtea, după care, probabil, preşedintele o va trimite la Parlament, identificând nişte articole pe care trebuie să le modificăm”, a mai spus Dragnea. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here