”Oamenii se mută aici crezând că este paradisul”

0
54

Un exemplu îl reprezintă Jeremy Wilson, care ştia prea bine că închirierea unei locuinţe în Hawaii, într-o zonă expusă cutremurelor, erupţiilor vulcanice şi şuvoaielor de lavă, era riscantă, însă nu-şi putea permite altceva pentru familia sa compusă din şase persoane. Acum, când magma se revarsă din fisurile apărute în zona casei sale cu trei dormitoare, el se teme că aceasta s-ar putea alătura celor 26 de alte proprietăţi care au fost distruse după erupţia de joi a vulcanului Kilauea aflat la mică distanţă, potrivit Agerpres. 

Zona împădurită, semi-rurală, cu drumuri neamenajate şi multe locuinţe ”în afara reţelei”, reprezintă o pistă de aterizare pentru numeroşi nou-veniţi în Insula Mare din Hawaii care nu îşi permit să achite preţul proprietăţilor din altă parte. 

Preţurile mici din Leilani Estates sunt urmarea încadrării regiunii în „Zona 1″ (din 9) de risc de expunere la şuvoaiele de lavă, conform Serviciului american de geologie şi seismologie (USGS) din cauza ”fisurilor care s-au activat în mod repetate de-a lungul timpului”. 

Potrivit geologilor, activitatea vulcanică din ultima perioadă începe să semene cu un eveniment care a avut loc în 1955 când erupţiile din zonă au continuat timp de 88 de zile, iar aproximativ 4.000 de acri de teren au fost acoperiţi cu lavă, deşi la acea vreme zona era locuită de mult mai puţini oameni. Mai recent, în 2014, lava a ameninţat locuitorii din districtul Puna aflat în apropiere şi localitatea Pahoa. 

Pentru Jessica Gauthier, agent imobiliar în vârstă de 47 de ani din Leilani Estates, erupţia vulcanului Kilauea aflat la circa 19 kilometri distanţă, a fost un semn pentru trezirea la realitate a rezidenţilor. 

”Oamenii se mută aici crezând că este paradisul, însă descoperă că e cu totul altceva”, a spus Gauthier. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here