Connect with us

Stiri economice

Pericolul din routere. Se creează un fel de gaură neagră în care nu ştim ce se întâmplă

Publicat

pe

“Toată lumea are un router acasă, poate chiar două. Tot internetul supravieţuieşte pe baza routerelor. Toate mărcile de routere mari pot fi sparte. Sunt foarte multe atacuri pe routere care noi nu le vedem. De ce? Pentru că nu avem cum, nu avem antivirus pe care să îl putem instala pe routere. Routerele nu suporta antiviruşi, procesoarele acestora nu sunt optimizate să ruleze antiviruşi şi ca urmare se creează un fel de gaură neagră în care nu ştim exact ce se întâmplă, a declarat Costin Raiu director, Global Research & Analysis Team din cadrul Kaspersky Lab.

Atacurile împotriva routerelor au reprezentat principala metodă prin care adversarii Statelor Unite au penetrat reţelele americane, conform unui raport FBI. Kaspersky lucrează în prezent la o soluţie de securitate pentru routere bazate pe propriul sistem de operare, iar un router care va integra aceasta soluţie va fi pe piaţă în următorii doi ani.

Ransomware pentru televizoare

Televizoarele au devenit la fel de inteligente ca smartphone-urile, iar infractorii cibernetici derulează atacuri pe aceste dispozitive. “Am văzut atacuri de tip ransomware pe televizoare care blochează setările de internet ale televizorului şi nu e foarte uşor să scapi de ele”, spune Raiu.

Există televizoare cu sisteme de operare Android unde se pot instala soluţii antivirus. Raiu spune însă că atacurile pe televizoare nu sunt la scare mare. “Până când nu vom avea atacuri multe care să deschidă ochii nu putem face nimic semnificativ pentru că nu ştim de unde vin atacurile respective, explică Raiu.

Malware pentru mobil ia amploare. “Dacă pentru Android putem să avem un antivirus, pe iOS nu putem. Dacă un atacator infectează un iPhone nu poate fi identificat. E posibil, de asemenea, să fie foarte multe atacuri de acest gen pe care nu le vedem”, mai spune Raiu.

Aşa numitele atacuri distructive a reprezintă o unealtă pe care o folosesc tot mai mulţi actori şi tot mai des. Atacurile sunt extraordinar de periculoase. “În momentul în care cineva distruge calculatoarele într-o infrastructură critică bănci sau producţie de petrol, ele pot afecta viaţa de zi cu zi a oamenilor obişnuiţi.

 

Fake news, o ameninţare reală

“Mass opinion manipulation/Manipularea opiniei publice face parte din categoria ameninţărilor cibernetice şi este înfricoşător cât de eficiente sunt”, afirmă Raiu. “Încercăm să educăm opinia publică în acest gen de ameninţări. Noi nu putem face prea multe.  Putem să blocăm site-uri,  mesaje, dar în cele din urmă se rezumă la încrederea pe care oameni o au în media şi cum pot recunoaşte informaţiile falsificate. Trebuie să facem mai mult ca industrie pentru a salva democraţia, pentru ca în viitor să avem un proces democratic normal”, a concluzionat acesta.

 

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

ALEGERI PARLAMENTARE 2024. REZULTATE PARȚIALE: PSD, PE PRIMUL LOC, URMAT DE AUR ȘI PNL

Publicat

pe

Biroul Electoral Central a numărat voturile din peste 99% dintre secții. Conform datelor de până la această oră, șapte partide vor avea reprezentanți în Senat și Camera Deputaților în viitorul mandat. În prezent, ordinea partidelor după alegerile parlamentare este PSD, AUR, PNL, USR. Este însă puțin probabil să apară schimbări având în vedere că numărătoarea voturilor la alegerile parlamentare 2024 este aproape finalizată.

Secţiile de votare organizate pe teritoriul României pentru alegerile parlamentare s-au închis duminică seara, la ora 21:00, iar cele din străinătate luni dimineață, la ora 7.00. Ultimele secții din străinătate în care s-a votat au fost cele din Canada și SUA. 

UPDATE 10.00 – Până în acest moment, au fost centralizate 20013 de procese verbale din 20059, un procent de 99,77%. Potrivit rezultatelor parțiale, PSD rămâne pe primul loc și are un procent de 22,44%, AUR pe doi cu 18,23%, urmat de PNL cu 14,33%.

UPDATE 9:00 – Doar 70 de procese verbale au mai rămas de numărat înainte de aflarea rezultatelor finale la alegerile parlamentare din acest an.

Imagine

Rezultate alegeri parlamentare 2024 Senat, după numărarea a 99,60% din procesele-verbale: 

Imagine

Imagine

Rezultate alegeri parlamentare 2024 Camera Deputaților, după numărarea a 99,60% din procesele-verbale: 

Imagine

Imagine

Citeste in continuare

Evenimente

CCR A DECIS RESPINGEREA ANULĂRII ALEGERILOR. ÎN UNANIMITATE, S-A CONFIRMAT ORDINEA PRIMILOR 2 CLASAȚI. TURUL DOI ARE LOC PE 8 DECEMBRIE

Publicat

pe

CCR a decis repingerea ANULĂRII alegerilor. În unanimitate, s-a confirmat ordinea primilor 2 clasați 

Din sursele Realitatea PLUS, se pare că ordinea candidaților s-a schimbat. Marcel Ciolacu ar fi trecut pe locul 2, iar Elena Lasconi pe 3. Ar mai fi de renumărat 650.000 de voturi din Diaspora, care ajung în țară pe 9 decembrie.

Solicitarea de anulare a fost depusă de Cristian Terheș, candidat la alegerile prezidențiale, care a contestat validitatea procesului electoral, invocând posibile nereguli. Argumentele acestuia, precum și datele rezultate din renumărarea voturilor efectuată de Biroul Electoral Central (BEC), vor constitui baza deliberării judecătorilor constituționali.

Reamintim că Elena Lasconi și Călin Georgescu au intrat, inițial, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Ulterior, CCR a decis renumărarea voturilor.

Imagine

Imagine

Citeste in continuare

Evenimente

TikTok, audiat la Parlamentul European în contextul alegerilor din Europa, inclusiv România. Manipularea informației, sub lupa europarlamentarilor

Publicat

pe

Comisia pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorului din Parlamentul European (PE) va audia marţi reprezentanţi ai TikTok asupra modului în care această companie aplică regulile digitale ale UE, în contextul alegerilor desfăşurate recent în Europa, a anunţat luni într-un comunicat de presă legislativul european.

Marţi, începând aproximativ de la ora 11:00 CET (12:00 ora României), Comisia pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorului va desfăşura o discuţie cu Caroline Greer, directoare a TikTok pentru politici publice şi relaţii guvernamentale, şi cu Brie Pegum, director global de producţie, autenticitate şi transparenţă al TikTok.

Europarlamentarii sunt aşteptaţi să pună întrebări legate de măsurile luate de companie, în conformitate cu manualul de reguli digitale al UE, pentru a garanta un spaţiu online sigur, transparent şi de încredere, mai ales în perioadele electorale.

Legea privind Serviciile Digitale ale UE (Digital Services Act – DSA), intrată deplin în vigoare pe 17 februarie 2024, stabileşte obligaţii stricte pentru furnizorii de servicii digitale, cum ar fi social media sau comerţul online, de a combate conţinutul ilegal, dezinformarea online şi alte riscuri online pentru societate.

Elena Lasconi, primele declarații după EXIT POLL-ul alegerilor parlamentare: „Roboții ruși de pe TikTok nu au cum să ne distrugă democrația”

Comisia Europeană, care în virtutea DSA dispune de prerogative de investigare şi sancţionare, a început să examineze strategiile de îndeplinire a acestor obligaţii în cazul mai multor platforme online foarte mari.

În contextul alegerilor aflate în desfăşurare în România, Comisia Europeană a adresat întrebări referitoare la procesul companiei TikTok de gestiune a riscului în ceea ce priveşte manipularea informaţiei, sistemul de recomandare (ce oferă utilizatorului sugestii pentru articolele cele mai relevante – n.r.) şi accesul terţilor la date.

Comisia a adresat anterior întrebări despre designul şi funcţionarea sistemelor de recomandare ale TikTok, YouTube şi Snapchat, şi mai precis asupra măsurilor întreprinse de TikTok pentru combaterea riscurilor legate de alegeri, asigurarea pluralismului media şi a discursului public.

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE