Economia României va crește cu 4,6% în 2018 și cu 4,2% în 2019

0
108

Comparativ cu precedentele prognoze din luna noiembrie 2017, BERD şi-a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei româneşti cu 0,4 puncte procentuale pentru acest an, de la 4,2% până la 4,6%. 

„Creşterea economică în România ar urma să se modereze treptat de la un nivel apropiat de 7% în 2017, când a fost stimulată de politica fiscală expansionistă şi creşterea salariilor. În prezent se vede o revenire la niveluri mai sustenabile de 4,6% în 2018 şi 4,2% în 2019″, subliniază BERD, citată de Agerpres. 

La nivel general, BERD şi-a îmbunătăţit semnificativ prognozele de creştere pentru 2018, dar totodată a avertizat că este posibil ca avansul economiei să fi atins vârful astfel că este nevoie de reforme structurale pentru a menţine momentul. Ritmul mediu de creştere înregistrat în ţările din regiunea în care operează BERD ar urma să fie de 3,3% în acest an, cu 0,3 puncte procentuale mai mult decât în prognozele publicate în luna noiembrie a anului trecut, urmând ca în 2019 să înregistreze o creştere de 3,2%. Cu toate acestea, comparativ cu avansul de 3,8% înregistrat în 2017 este vorba de o încetinire a ritmului de creştere, care reflectă un nivel mai mic de creştere a productivităţii precum şi evoluţiile demografice negative. 

Economistul şef al BERD, Sergei Guriev, a subliniat că majoritatea economiilor din aria de activitate a băncii şi-au epuizat stimulentele care le-au permis să înregistreze ritmuri rapide de creştere până la debutul crizei. 

„Pentru a putea dezvolta noi surse de creştere, aceste ţări trebuie să deruleze reforme structurale privind pieţele de produse, capital şi muncă”, a declarat Guriev, adăugând că ţările trebuie să îmbunătăţească guvernanţa, să promoveze integrarea în economia mondială şi să investească în capitalul uman şi infrastructura sustenabilă. 

Atrăgând atenţia asupra riscurilor la adresa acestor prognoze, BERD a menţionat creşterea semnificativă a nivelului datoriilor companiilor, spaţiul limitat de manevră a factorilor de decizie, creşterea continuă a partidelor politice populiste precum şi riscurile geopolitice. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here