Stiri economice
Ford pune în vânzare Fiesta ST cu motor EcoBoost de 1.5 litri care dezvoltă 200 CP

Modurile selectabile de pilotaj prezente în premieră pe Fiesta ST, permit configurarea sistemelor care controlează motorul, direcţia şi stabilitatea maşinii cu ajutorul setărilor Normal, Sport şi Track, transformând modelul prin simpla apăsare a unui buton dintr-un hatchback flexibil care poate fi folosit în viaţa de zi cu zi într-o maşină sport cu pedigree de circuit. Sistemul opţional Launch Control le va da ocazia celor care vor pilota noua generaţie Fiesta ST să atingă un nivel maxim de satisfacţie prin starturi foarte rapide şi consistente pe circuit. Acest sistem este sprijinit de elemente grafice dedicate pe ecranul de 4.2 inci din zona instrumentarului de bord.
Diferenţialul mecanic cu alunecare limitată, disponibil opţional şi prezent în premieră pe Fiesta ST, optimizează aderenţa în viraje. În acelaşi timp, noile arcuri vectoriale (Force Vectoring Springs), tehnologie patentată de Ford, permit intrări mai agresive în viraje şi un răspuns mai exact care oferă o experienţă excelentă de condus.
Noua generaţie Fiesta ST este disponibilă încă din momentul lansării în versiuni de caroserie cu trei sau cinci portiere, oferind sisteme de confort şi tehnologice precum conectivitatea SYNC 3, sistemul audio B&O PLAY, Lane Keeping Ai) sau Traffic Sign Recognition.
„Șoferii Hot-hatch-urilor se aşteaptă la lucruri mari de la această maşină de clasă mică. Am pus în aplicare tot ceea ce am învăţat în dezvoltarea modelelor recente din gama Ford Performance – implicit Ford Focus RS şi Ford GT – pentru a dezvolta o nouă generaţie Fiesta ST care stabileşte standarde noi în segment la capitolul plăcere a condusului. Sunetul gutural al celor trei cilindri le va «vorbi» pasionaţilor indiferent de limba în care comunică aceştia”, spune Leo Roeks, director Ford Performance Europa.
Evenimente
PROFESORUL ANTON HADĂR DEMASCĂ MANEVRA CU IMPOZITAREA PENSIILOR! CÂȚI BANI PIERD ROMÂNII
Profesorul Anton Hadăr a calculat, în exclusivitate, la Realitatea PLUS, cât ar pierde pensionarii cu pensii mici dacă ar plăti impozit pe sănătate. Totul, după ce s-a zvonit că viitoarea guvernare ar vrea să implementeze această măsură pentru a acoperi gaura de la buget.
”Dacă va fi aplicat acest CASS, cel care va fi aici cu 2.500, stânga e CASS 0, dreapta este impozitul 0. Așa cum am spus, rămâne tot cu 2.500, nu e nicio problemă.
Cel cu 3.000 de lei intră în zona de impozitare pe CASS și ia pe CASS 10% din ce depășește 2.500, 50 de lei impozitare, dar 0 pe partea de impozit sadea. Altfel zis, ajunge la 2.950 de lei. Dacă te uiți, pierde față de ceea ce are astăzi, 50 de lei.
Cei cu 3.450, deja în zona aceasta sunt impozitați mai mult: 100 de lei pe CASS și cu 50 de lei pe impozit, adică 150 de lei pierd, deci au 3.350.
La 4.000, zona aceasta de CASS -150, zona cealaltă 100, adică, practic, 250 de lei și iau 3.750 de lei.
Și la 5.000, 250 de lei pe CASS, se mărește foarte mult, mai aveau deja 200 luați, deci 450 și se duc la 4.550 de lei”, a declarat Anton Hadăr, la Realitatea PLUS.
Evenimente
Producția de gaze a scăzut cu 1,4% în primele patru luni din 2025. Importurile s-au majorat cu 72,5%
Producția de gaze naturale utilizabile a României a fost, în primele patru luni din 2025, de peste 2,532 milioane tone echivalent petrol, cu 36.800 tep sub cea din perioada similară a anului trecut (minus 1,4%), conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS).
Pe de altă parte, în perioada ianuarie-aprilie 2025, importurile de gaze naturale au crescut cu 72,5% (plus 358.000 tep) față de aceeași perioadă a anului anterior, până la 851.700 de tone echivalent petrol.
Conform estimărilor Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP), producția de gaze naturale ar urma să crească, până în 2027, cu un ritm mediu anual de 1,7%. Astfel, în ultima Prognoză a echilibrului energetic, pentru 2025 a fost estimată o producție de gaze naturale de 7,79 milioane tep (plus 1,5%), pentru 2026 una de 7,907 milioane tep (plus 1,5%) și pentru 2027 o producție de gaze naturale de 8,176 milioane tep (plus 3,4%).
În ceea ce privește importurile, se așteaptă o tendință de reducere, cu un ritm mai pronunțat la orizontul anului 2027 (de minus 6%), în concordanță cu avansul producției, prin intrarea în exploatare a unor noi capacități, dar luând în considerare și o menținere a tranzitului către piețe externe.
CNSP estimează, pentru 2025, importuri de gaze naturale de 2,211 milioane tep (-7,6%), pentru 2026 de 2,150 milioane tep (-2,7%) și pentru 2027 de 2,022 milioane tep (-6%).
Evenimente
Îngropați în datorii! CFR riscă incapacitatea de plată si oprirea trenurilor
CFR Călători riscă să se închidă pentru că nu-și mai poate acoperi cheltuielile lunare. Conform unui document oficial trimis de companie Ministerului Transporturilor, CFR Călători a anunțat că furnizorul de motorină a suspendat deja livrările de combustibil pentru locomotive din cauza datoriile neachitate.
De asemenea, trenurile pe liniile neeletrificate vor fi oprite. Și alte curse pentru călători ar putea fi anulate. Tot din cauza datoriilor, CFR Călători va suspenda și eliberea biletelor de tren cu anticipație. CFR Călători are în prezent datorii totale de 510 mii de lei. În plus, are și pierderi uriașe. Doar în primele patru luni ale anului trecut a înregistrat pierderi de aproape 150 de mii de lei.
-
Evenimenteacum 2 zile
Îngropați în datorii! CFR riscă incapacitatea de plată si oprirea trenurilor
-
Evenimenteacum 19 ore
Producția de gaze a scăzut cu 1,4% în primele patru luni din 2025. Importurile s-au majorat cu 72,5%
-
Evenimenteacum 9 minute
PROFESORUL ANTON HADĂR DEMASCĂ MANEVRA CU IMPOZITAREA PENSIILOR! CÂȚI BANI PIERD ROMÂNII