Stiri economice
Numărul clădirilor construite ilegal în Bucureşti devine ALARMANT

Spre comparaţie, AFI Palace Cotroceni, cel mai mare mall din ţară, are o suprafaţă de 90.000 mp. De remarcat este că 4% din lucrările elaborate pentru autorizare în 2017 sunt pentru intrare în legalitate, ceea ce este un semnal îngrijorător.
Pentru construcţia unei case cu etaj este nevoie de patru muncitori şi 13 specialişti, avertizează profesioniştii din domeniu. Mai grav este că aceşti specialişti nu există în foarte multe judeţe ale ţării, ceea ce forţează încălcarea legii şi, în unele cazuri, se lasă cu morţi. Citiţi aici mai multe despre acest subiect într-o analiză realizată de revista Capital în cadrul campaniei România Blocată.
Pentru a elimina riscul de corupţie şi abuzurile, arhitecţii bucureşteni propun recalcularea taxei de autorizare raportat la suprafaţa construită, nu la valoare de investiţii, deoarece se poate controla mai simplu valoarea şi nu lasă la latitudinea investitorului să declare ce vrea. Suprafaţa este direct legată de indicatorii urbanistici, deci nu poate fi falsificată.
Astăzi, valoarea de investiţie declarată în autorizaţia de construire nu reflectă valoarea reală de consturire. Este valoarea declarată pentru calcularea taxei de autorizare, care se regularizează după recepţia finală.
În Bucureşti investiţiile în construcţii supuse autorizării reprezintă 12% din totalul suprafeţei construite la nivelul ţării şi doar 7% din totalul valorii de investiţie declarate, mai arată datele Ordinului Arhitecţilor Bucureşti.
Mai puţin de lucru pentru arhitecţi
În România ponderea pieţei de arhitectură în industria construcţiilor reprezintă 0,25%, faţă de media europeană de 0,90%. În 2017 activitatea de arhitectură în Bucureşti a fost extrem de scăzută atât ca volum de muncă pentru arhitecţi, cât şi ca lucrări (suprafaţă şi valoare de investiţie). Media lucrărilor unui arhitect în Bucureşti a fost de 1,2 lucrări/an, faţă de 8 lucrări/an media pe ţară.
Faţă de 2016, activitatea arhitecţilor a scăzut cu circa 10% (10% mai puţine proiecte depuse pentru autorizare, investiţii cu 406.500.000 lei mai puţin). „Printre factorii care au contribuit la această tendinţă sunt: lipsa de concursuri de arhitectură, lipsa investiţiilor publice, timpul foarte lung de autorizare principale pentru scăderea activităţii de arhitectură. Tendinţa este îngrijorătoare, cu atât mai mult cu cât pe piaţa construcţiilor din Bucureşti apare concurenţa companiilor municipale“, se arată în raportul Ordinului Arhitecţilor Bucureşti pe 2018.
Evenimente
COTAȚIA AURULUI ATINGE UN NOU MAXIM ISTORIC
În contextul creșterii tensiunilor din Orientul Mijlociu și a incertitudinilor comerciale globale, cotația aurului a atins miercuri un nou record istoric. La aproximativ 05:40 am GMT, prețul aurului pe piața spot a urcat la 3.041,37 dolari pe uncie, după ce a înregistrat un maxim de 3.042,95 dolari. Această performanță reflectă atracția tot mai mare a metalului galben ca activ sigur în fața riscurilor economice.
Traderii sunt îngrijorați de impactul tarifelor vamale impuse de administrația Trump, care ar putea alimenta inflația și ar contribui la o încetinire economică globală. În acest context, investitorii văd aurul ca un refugiu sigur, mai ales într-o perioadă de dobânzi scăzute. Analistul Tim Waterer de la KCM Trade consideră că metalul prețios este bine poziționat pentru a face față incertitudinilor economice și geopolitice.
În aceeași zi, piețele așteaptă cu interes decizia de politică monetară a Rezervei Federale americane, care este prevăzută să rămână neschimbată, cu o dobândă de referință între 4,25% și 4,50%. Discursul președintelui Fed, Jerome Powell, va fi urmărit îndeaproape pentru posibile semnale privind viitoarele direcții ale politicii monetare. Dacă Fed va adopta o abordare mai relaxată, prețul aurului ar putea depăși pragul de 3.050 dolari pe uncie.
Sursa: Realitatea Financiara
Evenimente
ANAF a pus tunurile pe cei care-și închiriază locuințele în scop turistic pe platforme online. Val de notificări și pe venituri din urmă cu 5 ani

ANAF va începe o verificare de mare amploare care-i vizează pe cei care își închiriază locuințele personale în scop turistic pe platforme online precum Booking și Airbnb. Inspectorii au trimis deja notificări către persoane care au realizat astfel de venituri, pentru a le anunța că figurează cu datorii din perioada 2019-2024.
Direcția Generală Antifraudă Fiscala transmite, atât prin SPV cât și prin poștă, persoanelor fizice, care obțin venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, o „Scrisoare de informare/notificare – închiriere spatii cazare regim hotelier”.
„Online-ul este în vizorul ANAF și Antifraudă. Directiva care obligă la completarea declarațiilor cu privire la vânzări ne ajută și pe noi și ANAF a început deja, cu echipe specializate, să identifice nu doar vânzările de pe platformele clasice, ci și platforme de anunțuri simple online, iar acolo sunt din ce în ce mai multe companii și persoane fizice identificate.
A început analiza vânzărilor de servicii turistice prin Booking și prin Airbnb, acolo fiind identificate între 22.000 și 23.000 de persoane fizice care au realizat venituri mai mici sau mai mari, printre care și câteva sute de persoane care au realizat venituri de peste 100.000 de lei”, a declarat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.
Evenimente
Rezerva Federală a SUA menține nemodificată dobânda de referință
Rezerva Federală a SUA (Fed) a menţinut dobânda de referinţă la un interval cuprins între 4,25% şi 4,50%, în linie cu estimările.
Luând în considerare taxele vamale introduse de administraţia Trump, oficialii Fed şi-au revizuit în creştere previziunile privind inflaţia, care ar urma să se situeze la finalul anului la 2,7%, faţă de un nivel de 2,5% anticipat în decembrie. Până la finalul lui 2027, inflaţia în SUA ar urma să revină la 2%, obiectivul Fed, iar dobânda la 3,10%.
În plus, prognoza privind evoluţia economiei SUA a fost revizuită în scădere. Fed se aşteaptă acum la un avans al PIB-ului SUA de 1,7% în 2025, de la un nivel de 2,1% estimat anterior. În 2026 şi 2027, creşterea economiei SUA ar urma să se situeze la 1,8%.
Rata şomajului în SUA ar urma să se situeze la 4,4% în 2025 şi 4,3% în 2026 şi 2027. În februarie, rata şomajului a fost de 4,1%.
Oficialii Fed avertizează că au sporit riscurile şi perspectivele în acest an sunt confuze.
„Incertitudinile privind perspectivele au crescut”, se arată în comunicatul Fed. Fără a menţiona în comunicat numele lui Donald Trump sau taxele vamale, proiecţiile privind o inflaţie mai ridicată în acest an arată efectul politicilor comerciale ale Washingtonului.
-
Evenimenteacum o zi
Productivitatea în România a crescut de la 26% în 2008 la 44% în 2024
-
Evenimenteacum 2 zile
INS: PRODUCȚIA DE GAZE NATURALE ÎN SCĂDERE ÎN IANUARIE 2025. IMPORTURILE CRESC SEMNIFICATIV CU 46,5%
-
Evenimenteacum 2 zile
Ce salariu trebuie să ai ca să te poți înscrie în programul „Noua Casă” 2025?
-
Evenimenteacum 2 zile
AVERTISMENT DUR DIN PARTEA CELEI MAI MARI AGENȚII AMERICANE DE RATING FINANCIAR
-
Evenimenteacum 2 zile
ORA 13:00 – ANAMARIA GAVRILĂ, DEZVĂLUIRI INCENDIARE DESPRE CANDIDATURĂ, ÎN EXCLUSIVITATE LA TELEVIZIUNEA POPORULUI – REALITATEA PLUS
-
Evenimenteacum o zi
BOLOJAN A DESECRETIZAT CHELTUIELILE ”FARAONULUI”. ÎNTR-O SINGURĂ ZI, IOHANNIS A ”SPART” 600.000 DE EURO LA O DEPLASARE – DOCUMENT
-
Evenimenteacum o zi
VLADIMIR PUTIN ACCEPTĂ ARMISTIȚIUL DE 30 DE ZILE PROPUS DE DONALD TRUMP. RUSIA ȘI UCRAINA SUSPENDĂ ATACURILE ASUPRA INFRASTRUCTURII ENERGETICE
-
Evenimenteacum 22 de ore
Rabla pentru tractoare. 126 de dealeri de tractoare şi maşini agricole autopropulsate au fost validaţi în program