Connect with us

Stiri economice

EXCLUSIV Își schimbă proprietarul producătorul vopselurilor Savana?

Publicat

pe

«În ultima vreme ne-au tot vizitat oameni de afaceri străini, care au fost foarte interesaţi de detalii privind fluxurile de producţie şi de distribuţie», dezvăluie un angajat al fabricii Fabryo situată în Popeşti-Leordeni, la câţiva kilometri sud de Bucureşti. Aici şi în cealaltă unitate, situată tot în Ilfov, la Tunari, se fabrică, printre altele, lacuri, vopseluri, tencuieli decorative adezivi sau polistiren sub mărcile Savana, Innenweiss, Rost sau Apla. „În piaţă circulă zvonuri că Fabryo este de vânzare. Însă deocamdată nu ştim nici cine ar putea fi cumpărătorul şi nici despre ce preţ se discută“, ne confirmă directorul unei firme concurente.

În prezent, Fabryo Corporation este deţinută în totalitate de o firmă cipriotă, Fabryo Holdings Limited. La rândul ei, aceasta ar fi controlată, potrivit surselor noastre, de fondul de investiţii Oresa (cu 75%) şi de un grup de oameni de afaceri greci (printre ei ar fi John Sitinas, Nikolaos Sitinas şi Nicholas Stamboulis), cu 25%. Investitorii eleni au deţinut producătorul de materiale de construcţii Atlas, care a fuzionat cu Fabryo în 2014. Având în vedere că Oresa a achiziţionat primul pachet de acţiuni în Fabryo în 2006, de la fondatorul Daniel Guzu, şi a devenit acţionar unic în 2009, un exit ar fi cât se poate de normal.

 

Potenţiali cumpărători

Pentru moment, reprezentanţii Oresa România nu vor să comenteze nimic despre o eventuală vânzare. Fondul de investiţii este cunoscut ca unul care păstrează pentru mult timp în portofoliu companiile în care achiziţionează acţiuni, încercând să le dezvolte şi să le maximizeze profiturile. La Fabryo, de pildă, se estimează că investiţia iniţială (evaluată la acea vreme la 20 de milioane de euro) s-a amortizat deja din dividendele încasate. În plus, se pare că toate modernizările şi achiziţiile de după venirea Oresa în acţionariat s-au făcut din fondurile proprii ale Fabryo. Cu alte cuvinte, de ce te-ai grăbi să vinzi găina care face ouă din aur?

„Contează şi ofertele pe care le primeşti. Unele pot fi irezistibile. În acest moment, sectorul de producţie a materialelor de construcţii din România este foarte fragmentat şi mulţi jucători mai relevanţi simt nevoia unor consolidări. Din punctul meu de vedere, potenţialii cumpărători la Fabryo sunt olandezii de la AkzoNobel sau americanii de la PPG. Unii afirmă că şi slovenii de la Helios ar avea intenţii serioase“, ne-a spus un cunoscut consultant de business.

Preţ cu şapte zerouri

Care ar putea fi suma încasată în cazul unei potenţiale vânzări? Fabryo a încheiat 2017 cu o cifră de afaceri de aproape 216 milioane de lei, cu un profit net de aproape 16 milioane de lei, dar şi cu active de 175 de milioane de lei versus datorii de 116 milioane. În plus, firma a avut un EBIDTA (profit înainte de plata dobânzilor, datoriilor, taxelor şi amortizărilor) mediu în ultimii ani de 15% din cifra de afaceri (adică în jur de 32-33 de milioane de lei anul trecut). Luând în calcul toate cele de mai sus, precum şi modalitatea de evaluare a firmelor din domeniu (multiplu de EBIDTA de circa 10), se poate estima că Fabryo ar valora în acest moment undeva la 330 de milioane de lei (sau 70 de milioane de euro).

Desigur că există numeroase particularităţi şi detalii care se iau în calcul, plus că în cursul negocierilor se poate ajunge la diferenţe mari de preţ în funcţie de cât de hotărâte sunt părţile să vândă, respectiv să cumpere. Datoriile curente ale Fabryo, de circa 25 de milioane de euro nu pot, de asemenea, să fie ignorate. Pentru comparaţie, în 2016 concurenţii de la Deutek (care aveau o cifră de afaceri de 153 de milioane de lei) au fost cumpăraţi de PPG pentru o sumă estimată la 50 de milioane de euro.

 

Ceea ce este cert este că, în cazul în care Fabryo ar fi achiziţionat de un jucător deja prezent în România, poziţia sa de lider ar deveni şi mai greu de contestat, iar tranzacţia ar contribui la consolidarea de care este mare nevoie pe piaţa locală, cel puţin după cum spun experţii din domeniu. Lucrurile vor fi ceva mai complicate în cazul în care noul proprietar ar fi din domeniul materialelor de construcţii, dar nou-venit pe piaţă (mai direct spus, lipsit de experienţa necesară), sau ar fi un fond de investiţii clasic. Evoluţia afacerilor Fabryo în astfel de condiţii va fi greu de estimat.

Acest articol a fost publicat în numărul 19 al revistei Capital, disponibil la chioşcuri în săptămâna 14-20 mai 2018

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

ȘEFUL CASEI DE PENSII TRANȘEAZĂ PROBLEMA VÂRSTEI DE PENSIONARE. ”NE OPRIM AICI. SPERANȚA DE VIAȚĂ NU E AȘA DE MARE”

Publicat

pe

Vârsta de pensionare va rămâne 65 de ani! Este anunțul făcut în exclusivitate de șeful Casei Naționale de Pensii la Realitatea PLUS. Daniel Baciu susține că vorbim de o eșalonare pentru femei, iar în anul 2030 se vor pensiona la aceeași vârstă ca bărbații, iar speranța de viață de la noi nu permite o majorare a vârstei pentru pensionare. 

Realitatea Plus: Pentru cine crește vârsta de pensionare și la ce ne așteptăm în următorii ani?

Daniel Baciu: Nu se pune problema creșterii vârstei de pensionare nici în noua lege a pensiilor. Vorbim de vârsta standard de pensionare, de 65 de ani la bărbați, femeile încă nu au atins această vârstă. Există un grafic de esalonare prevăzut în anexa 5 din legea 360 astfel încât și femeile în anul 2030 vor ajunge la aceeași vârstă ca a bărbaților și ne oprim aici.

În prezent nu avem o speranță mai mare decât țările din Uniunea Europeană unde vârsta de pensionare este mult mai mare decât în România drept pentru care consider că ar trebui să ne oprim aici, la 65 de ani.

Realitatea Plus: Garantati că așa rămâne?

Daniel Baciu: În momentul de față speranța de viață nu e așa de mare și este corelată cu vârsta de pensionare, iar cel puțin până în anul 2030 nu avem această premisă de creștere a vârstei de pensionare, sub nicio formă.

Legea care taie pensiile speciale ale magistraților a primit UNDĂ VERDE în Camera Deputaților. Coaliția a făcut în ultima clipă o modificare ce poate pica la CCR

Sursa: Realitatea Financiara

Citeste in continuare

Evenimente

REPORTURI URIAȘE LA LOTO. PESTE 3,41 MILIOANE DE EURO LA JOKER ȘI 2,78 MILIOANE LA NOROC

Publicat

pe

Loteria Română anunță reporturi impresionante la principalele jocuri loto, cu ocazia tragerilor care vor avea loc duminică, 27 aprilie. Cel mai mare report se înregistrează la Joker, categoria I, unde este în joc o sumă de peste 17 milioane de lei (peste 3,41 milioane de euro).

La Noroc, reportul cumulat a depășit 13,88 milioane de lei (aproximativ 2,78 milioane de euro), iar la Loto 6/49, la categoria I, se află în joc peste 5,99 milioane de lei (peste 1,2 milioane de euro).

Și celelalte jocuri oferă șanse importante: Noroc Plus are un report de peste 501.800 de lei, în timp ce Loto 5/40 vine cu un premiu de peste 1,07 milioane de lei la categoria I.

La tragerile de joi, 24 aprilie, Loteria a acordat 24.032 de câștiguri în valoare totală de peste 1,44 milioane de lei. Printre acestea, se numără și un premiu de categoria a II-a la Joker, în valoare de 138.099 lei, câștigat în Oltenița, județul Călărași.

Sursa: Realitatea Financiara

Citeste in continuare

Evenimente

Mașinile fabricate în China pot fi capabile de spionaj. O țară europeană a luat deja măsuri radicale

Publicat

pe

Scandal pe piața auto din Marea Britanie, unde asaltul mașinilor chinezești nu este deloc văzut cu ochi buni. Mai nou, circulă informații potrivit cărora automobilele fabricate în China au capacitatea de a spiona.

n Marea Britanie, mașinile electrice produse de companii chinezești sunt privite cu tot mai multă suspiciune. Fără o lege oficială, dar cu reguli stricte aplicate local, autoritățile au început să restricționeze accesul acestor vehicule în apropierea bazelor militare strategice, de teama unor posibile activități de spionaj.

Tehnologia auto, problemă de securitate națională

Vehiculele moderne, mai ales cele electrice, sunt dotate cu o multitudine de senzori, camere și sisteme de conectivitate permanentă la internet. Deși aceste funcții sunt concepute pentru confortul utilizatorului și optimizarea performanțelor, ele pot deveni o vulnerabilitate serioasă atunci când datele ajung pe serverele unor companii cu legături directe cu guverne străine.

Printre producătorii vizați se numără giganți chinezi precum BYD, Great Wall Motors, Omoda și Jaecoo, tot mai populari în Regatul Unit datorită prețurilor atractive. Însă legislația din China, care obligă firmele să colaboreze cu serviciile de informații, alimentează temerile că aceste mașini ar putea transmite date sensibile fără știrea proprietarilor.

Un exemplu concret este baza RAF Wyton, unde angajații nu au voie să parcheze vehicule electrice chinezești mai aproape de trei kilometri de zonele de comandă. Riscul? Orice mașină conectată poate deveni un „ochi” sau o „ureche” electronică într-o zonă unde informațiile sunt vitale pentru securitatea națională.

Deocamdată, Ministerul Apărării din Marea Britanie nu a impus o interdicție generală, dar recunoaște că analizează constant posibilele amenințări. În contextul unor tensiuni diplomatice recente cu firme chineze implicate în infrastructura britanică, aceste măsuri ar putea fi doar începutul.

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE