Problema Europei cu Italia, mai gravă decât Brexit-ul

0
66

“Partenerii de coaliţie nu par deloc afectaţi de povara datoriilor actuale ale Italiei, cifrate la 130% din produsul intern brut. Și nu pare să le pese nici de normele UE privind consolidarea fiscală. Programul lor nu numai că încalcă aceste reguli ci râde pur şi simplu de ele.

Iar dacă Italia nu va reuşi să se pună pe picioare cu acest program, să nu vă imaginaţi cumva că va părăsi Uniunea Europeană, aşa cum intenţionează Marea Britanie. Și tocmai aceasta face Italia mai periculoasă.

Regatul Unit a ales să plece fără un plan, renunţând la puterea de negociere pe care o avea ca stat membru. Ca urmare, negociatorul principal al Europei, Michel Barnier, nu are de ce să fie prea îngrijorat de plecarea britanicilor. UE va continua, spune el, ca şi cum nimic nu s-a întâmplat.

Aceasta nu va funcţiona cu Italia. Ea este mult mai ferm ancorată în Uniune, ca parte a zonei euro şi membru fondator al proiectului european. Ceea ce o plasează într-o poziţie mult mai bună pentru a deteriora Uniunea din interior.

Spre deosebire de Grecia, Italia este prea mare pentru a fi ignorată sau forţată să se supună. Ea are enorme probleme economice şi financiare şi dacă s-ar lovi de o nouă criză, urmările ar fi greu de limitat doar la Italia.

Și un alt aspect trebuie luat în considerare: una dintre dificultăţile persistente ale Marii Britanii cu UE a fost sentimentul că  trebuie să respecte regulile.

Cazul Italiei sugerează o perspectivă diferită. Citind programul noului guvern, nu aţi ghici că în chiar constituţia ţării se găseşte o clauză privind o construcţie bugetară echilibrată. Disponibilitatea de a ignora angajamentele pe care le vede ca fiind nedrepte se adaugă potenţialului  distructiv al Italiei”, scrie Bloomberg.

Dar cum se face că o naţiune fondatoare a Uniunii Europene a devenit într-atât de eurosceptică? The Local Italy propune câteva explicaţii.

Publicaţia a vorbit cu economistul Alberto Bagnai, senator din partea Ligii, inspirator al liderului formaţiunii, Matteo Salvini. El rezumă dezamăgirea sa faţă de Europa, redând ce le-a spus reporterilor străini despre primul lucru pe care l-a făcut după ce a fost ales în Senat în martie.


 

„M-am întors imediat să-i mulţumesc fostului prim-ministru Mario Monti, fără de care probabil nu aş fi fost niciodată ales”, a spus el.

Fostul comisar european Monti a fost numit prim-ministru după ce guvernul lui Silvio Berlusconi a căzut, în 2011, la capătul a opt ani de criză economică. Monti a impus măsuri dure de austeritate pentru a restabili încrederea pieţelor, inclusiv o reformă a sistemului de pensii, pe care Liga şi Cinci Stele vor acum să o elimine.

Lorenzo De Sio, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Luiss din Roma, a declarat pentru AFP că „70% dintre alegătorii M5S doresc să rămână în euro şi în UE – dar nu aşa cum este acum” şi că „eticheta populistă ” li se aplică în mod excesiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here