Connect with us

Stiri economice

Angela Merkel susține mașinile Diesel, în timp ce primarii marilor orașe germane le interzic

Publicat

pe

Începând cu 31 mai, din pricina poluării, două străzi din cartierul Altona-Nord din Hamburg vor fi închise pentru camioanele şi autovehicule diesel mai vechi, ce nu respectă standardul Euro6 privind emisiile poluante. Iar exemplul ar putea fi lesne urmat şi de alte oraşe germane. Această mişcare este sprijinită de o hotărâre a Curţii Administrative Federale, care a declarat că interdicţiile de circulaţie vizând motoarele pe motorină sunt legale şi că prevederile privind calitatea aerului au prioritate.

Aceasta este, de asemenea, şi opinia Comisiei Europene, care a acţionat în judecată la Curtea Europeană de Justiţie şase state membre, inclusiv Germania, pentru aerul poluat din multe oraşe. CE face referire la valorile limită din UE pentru oxidul de azot, obligatorii pentru toate ţările europene începând cu 2010. Opt ani mai târziu, Germania este încă departe de a respecta aceste valori. Nivelurile de oxid de azot sunt prea mari în aproximativ 70 de oraşe germane, inclusiv din cauza faptului că guvernul federal nu a acţionat eficient pentru a implementa în timp util cerinţele UE.

Eşec politic pe toate planurile

Reducerea traficului aflat în continuă creştere nu a preocupat pe nimeni în naţiunea automobilului. Şi de ce ar fi făcut-o? Industria auto a spus din capul locului că protecţia climei, calitatea aerului şi călătoriile nestingherite cu maşina pentru cetăţenii liberi pot să coexiste.Maşinile electrice sunt încă o prezenţă exotică pe străzile germane. Ele nu sunt foarte atrăgătoare, cel puţin deocamdată, pentru potenţialii cumpărători. Lipsa infrastructurii de încărcare a bateriei şi tarifele mari la electricitate în Germania îi ţin deoparte pe clienţi. Guvernul federal s-a rezumat mult prea mult timp doar la apeluri politice fără rezultate, în loc să promoveze electromobilitatea prin stimulente financiare. Primele de cumpărare şi avantajele fiscale au venit tardiv şi nu sunt suficiente pentru a compensa dezavantajele.

Şarlatanii încă sunt activi

La mai bine de ani după scandalul „Diesel Gate” din SUA, în care a fost implicată compania VW, toţi producătorii germani au ajuns să fie afectaţi de probleme similare. Numai în luna martie, producătorul de automobile BMW a rechemat în service modelele seriilor 5 şi 7 echipate cu motoare pe motorină. În luna mai a fost rândul Audi, urmată de Porsche, ambele companii recunoscând că au instalat dispozitive ilegale în echipamentele de purificare a gazelor de eşapament. Iar acum, a venit şi rândul Daimler.


 

Deşi Daimler respinge orice acuzaţie, cine mai poate crede varianta contructorilor auto? „Desigur, industria auto germană nu numai că trebuie criticată. Este de necrezut, spun eu, câtă încredere a pierdut această branşă în urma scandalului privind motoarele diesel”, a declarat, recent, cancelara Angela Merkel în Bundestag. Se poate presupune că Angela Merkel este în continuare sceptică faţă de producătorii de maşini. Cu toate acestea, şefii cu greutate din industria auto nu au a se teme de consecinţe politice din partea şefei guvernului federal.

Merkel şi industria auto

Industria auto asigură aproximativ 800 000 de locuri de muncă în Germania şi produce aproape o cincime din totalul exporturilor. Oraşele şi comunităţile care găzduiesc uzinele producătorilor de automobile sunt cele mai prospere din ţară. Ar trebui să rămână aşa. Cei care suferă din cauza aerului murdar sunt consumatorii, care au cumpărat cu bună-credinţă vehicule diesel şi nu mai au voie să le conducă peste tot. Chiar şi contribuabilul ar putea avea de suferit, dacă acţiunea Comisiei Europene va avea succes, forţând Germania să plătească amenzi.Angela Merkel reacţionează ca o persoană ai cărei protejaţi au făcut-o de oaie. Îi ceartă, dar nu schimbă foaia. „Nu poate fi în interesul nostru ca măsurile politice să slăbească industria automobilelor, astfel încât să nu mai aibă puterea de a investi în viitor”, a spus cancelara în acelaşi discurs.

E scump, dar nu pentru industrie

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

CREȘTEREA TVA, TOT MAI PROBABILĂ DIN VARĂ. ROMÂNIA SE CONFRUNTĂ CU UN DEFICIT BUGETAR URIAȘ

Publicat

pe

În ciuda reformelor bugetare anunțate de Guvern, România s-ar putea confrunta în această vară cu o creștere a cotei TVA, o măsură care ar putea declanșa un val de scumpiri în lanț. Situația bugetară este tot mai dificilă, iar cheltuielile cu salariile, pensiile și ajutoarele sociale consumă aproximativ 90% din veniturile statului, lăsând spațiu redus pentru investiții și dezvoltare.

Țara noastră înregistrează unul dintre cele mai mari deficite bugetare din Uniunea Europeană, iar analiștii avertizează că, fără măsuri fiscale suplimentare, România riscă să-și piardă atractivitatea pentru investitori. După Ungaria, suntem statul care plătește cele mai mari dobânzi la împrumuturi, iar în 2025, estimările arată că vom cheltui nu mai puțin de 9 miliarde de euro doar pentru plata dobânzilor.

În acest context, creșterea TVA devine, în opinia experților, o măsură aproape inevitabilă pentru a asigura sustenabilitatea bugetului și pentru a evita dezechilibre economice și mai mari. Deși nepopulară, o astfel de decizie ar putea fi crucială pentru a stopa deteriorarea situației fiscale și pentru a menține România pe linia de plutire în fața creditorilor și partenerilor europeni.

Sursa: Realitatea Financiara

Citeste in continuare

Evenimente

VICEPREȘEDINTELE SUA JD VANCE, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ ÎN INDIA PENTRU DISCUȚII COMERCIALE

Publicat

pe

Vicepreședintele american JD Vance a început luni o vizită de patru zile în India, într-un moment tensionat pe plan comercial, marcat de amenințarea impunerii unor taxe vamale de până la 26% pentru exporturile indiene către Statele Unite. Măsura, anunțată de președintele Donald Trump, a fost suspendată temporar pentru 90 de zile, oferind o fereastră de oportunitate pentru negocieri.

Vizita lui Vance are ca obiectiv consolidarea relațiilor comerciale și diplomatice dintre Washington și New Delhi. Potrivit Ministerului de Externe indian, vicepreședintele american și premierul Narendra Modi vor discuta despre evoluția relațiilor bilaterale și vor face schimb de opinii privind chestiuni regionale și globale de interes comun.

În timp ce tensiunile comerciale dintre SUA și China se intensifică, India adoptă o atitudine prudentă, analizând impactul eventualelor suprataxe și posibilele oportunități economice. Washington și New Delhi sunt deja angajate în discuții pentru prima etapă a unui acord comercial reciproc avantajos, în contextul unei cooperări tot mai strânse în domeniile IT, servicii și apărare.

Optimismul este prezent de ambele părți, iar oficialii indieni speră că această vizită va duce la un progres semnificativ în relațiile economice dintre cele două democrații majore.

Sursa: Realitatea Financiara

Citeste in continuare

Evenimente

România a înregistrat în prima zi de Paște un minim ISTORIC al consumului energetic, dar a evitat penele în sistem – CIFRE OFICIALE

Publicat

pe

România a înregistrat în prima zi de Paște cel mai scăzut consum energetic din ultima perioadă, cu un minim istoric de doar 2.500 MW, arată Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România, care citează datele furnizate de Transelectrica. Producția de energie a fost redusă deliberat, pentru a evita dereglarea sistemului, din cauza consumului foarte mic.

Producția hidro a coborât și ea la un nivel extrem de redus, de 260 MW.

În acest context, țara noastră a fost alimentată preponderent din surse nucleare, hidro și fotovoltaice, un scenariu ideal din perspectiva tranziției verzi, dar care a venit cu provocări tehnice semnificative, susține președintele APCE, Dan Pîrșan, într-un comunicat transmis Agerpres.

Acesta a subliniat că 20 aprilie 2025 a reprezentat un moment relevant pentru Sistemul Energetic Național, confirmând previziunile specialiștilor și testând în mod concret capacitatea rețelelor de distribuție, precum și gradul de responsabilitate civică al prosumatorilor din România.

”Răspunsul a fost prompt și solidar: sute de prosumatori au informat Asociația că au aplicat aceste măsuri, contribuind direct la evitarea unor situații critice precum căderi de tensiune sau blackout-uri locale”, spune Dan Pîrșan.

În același timp, fenomenul de segregare a prosumatorilor este un semnal de alarmă. Din păcate, unii au fost influențați de mesaje false și manipulatoare din social media, care promovează neîncrederea și sabotajul sub masca ”revoltei civice”, a transmis reprezentantul asociației.

Chiar și așa, inițiativa APCE s-a dovedit necesară și eficientă, reușind să prevină disfuncționalități majore în rețelele de joasă tensiune, a mai transmis Pîrșan.

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE