Stiri economice
Secretul succesului într-o țară dăncilă

Cei mai mulţi dintre oamenii aceştia nu se vor mai întoarce decât – poate – pentru ultima suflare. Urmaşii lor, nici atât. Este cea mai mare pierdere pe care a suferit-o această ţară, iar politicienii nici măcar nu par să sesizeze nenorocirea pe care o au pe conştiinţă. Suflete mici şi meschine, fie că se bucură de o vacanţă de lux la ski, fie că încing un grătar pe o insulă de linişte şi verdeaţă retrasă din circuitul public, mai marii noştri se mişcă doar atunci când simt că le fuge scaunul de sub şezut. Chiar şi atunci, noi primim, înfăşurate în panglici roz, doar vorbe frumoase. Cu lucruri concrete, de pus pe masă sau de construit o casă, se căpătuiesc doar ăia care au deja destul, dar ar dori să aibă şi mai mult.
În ţara asta, mulţi tineri au învăţat cum să muncească, să inoveze, să fie empatici. Au deprins ştiinţa de a programa calculatoare. Au insistat să economisească resurse şi să convingă cu argumente. La ce le-a folosit? În anii ăia când ei şi-au tocit coatele pe la şcolile occidentului şi au tras ca nebunii ca să umple conturile multinaţionalelor, alţii, născuţi în zodii cu stele pe umeri, au realizat cu mult mai mult. Nu are rost să ne minţim! Cei care sunt azi în pole position pentru ranguri înalte în stat sau fotolii de şef de firmă sunt aceia care au deprins educaţia potrivită în familie. Acolo, la homeschooling-ul de tip românesc, limbile străine au fost înlocuite de cele care fericeau dosurile privilegiaţilor zilei, workshop-urile în care fraierii învăţau cele mai noi softuri au fost date pe exerciţiul de pregătit jarul de sub grătarul superiorilor de partid iar timpul pentru şedinţele de coaching pe inteligenţă emoţională a fost folosit pentru a incanta de sute de ori mantra „cine munceşte, n-are timp să fure”. Dacă eşti odrasla lui Tudorel Toader, nu e nevoie să înveţi ca să intri la facultate. Dacă eşti ginerele lui Valer Dorneanu ajungi fără probleme ministru. Iar dacă te cheamă Ștefan Valentin şi ai nume de familie care începe cu „D” şi se termină cu „ragnea”, primeşti la 18 ani cel mai puternic VW Golf de pe planetă, apoi o fermă de porci pe post de puşculiţă şi un BMW seria 7 cu care să poată merge tati împreună cu iubita la mare.
Mult prea târziu pentru mine, dar secretul succesului îmi este clar acum. Naşte-te din părinţii potriviţi şi eşti ok! Nu ai avut norocul să te lase barza pe hornul casei nimerite şi te-ai trezit într-o magherniţă din chirpici, ai măcar bunul simţ să-ţi cauţi partener de viaţă dintr-o familie înstărită! Dacă nici asta nu eşti în stare, apucă-te de furat şi împarte cu cine trebuie! Cine respectă aceste reguli simple, valabile încă de pe vremea când comuniştii l-au pus pe fugă pe Mihai I, are toate motivele să se felicite că trăieşte pe acest frumos pământ al făgăduinţei. Hai, că nu e greu! Să nu strigaţi mai apoi prin Piaţa Victoriei că vouă nu v-a explicat nimeni cum devine cazul.
Evenimente
Războiul tarifelor. Trump este optimist și spune că va încheia acorduri „foarte bune” cu China și UE
După ce a lansat torpila pe piețele financiare internaționale, Donald Trump a demarat războiul negocierilor dure cu cei mai importanți parteneri economici ai americanilor, China și Uniunea Europeană.
Președintele american Donald Trump, care a avut joi o întrevedere la Casa Albă cu șefa guvernului italian Giorgia Meloni, s-a declarat „100% sigur” că va ajunge la un acord cu Uniunea Europeană privind taxele vamale, ceea ce a afirmat de altfel și partenera sa de discuții, care a caracterizat SUA drept un „partener fiabil”, relatează AFP.
Cei doi lideri se întâlnesc în contextul în care relațiile dintre SUA și UE sunt tensionate din cauza războiului comercial declanșat de președintele american.
De asemenea, liderul de la Casă a dat asigurări că SUA vor încheia „un acord foarte bun cu China”.
Donald Trump a precizat însă că, deși se așteaptă la progrese în încheierea de acorduri comerciale, nu se grăbește să facă acest lucru, relatează Reuters.
Evenimente
Guvernul scoate 1,5 miliarde de lei din Trezorie pentru a nu pierde banii europeni din PNRR
Înainte de alegeri și în toiul scumpirilor de Paște, Guvernul României scoate 1,5 miliarde de lei din Trezorerie pentru a acoperi creșterea prețurilor din construcții.
Ordonanța de urgență menită să evite pierderea banilor europeni din 2014–2020 și compromiterea proiectelor din PNRR a fost adoptată astăzi.
Peste 17 miliarde lei reprezintă necesarul de finanțare suplimentară pentru proiectele derulate de primării, consilii județene și alte instituții locale.
Multe dintre aceste proiecte, cum ar fi reabilitări de drumuri, spitale, școli sau sisteme de canalizare, riscă să nu fie finalizate până la sfârșitul anului 2025. Este termenul-limită pentru implementarea acestora, fără ajutorul financiar de la Guvern.
Evenimente
Austeritate pentru angajați, belșug pentru șefii CFR Călători. Scad salariile obișnuite, dar cresc indemnizațiile de conducere
Revoltă în compania CFR Călători, după ce în proiectul de buget al companiei câștigurile salariale ale angajaților de rând ar urma să scadă, în vreme ce indemnizațiile directorului general, directorului financiar și ale membrilor Consiliului de Administrație sunt în creștere, potrivit Club Feorviar.
Potrivit proiectului prezentat de Club Feroviar, cheltuielile de natură salarială ar urma să scadă cu 4,66% față de 2024. Bonusurile vor fi și ele in scădere, la fel și numărul de angajați, care ar ajunge la 10.597, în scădere cu 279 față de cel aprobat în bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2024.
Dacă pentru majoritatea angajaților veniturile scad, nu același lucru se întâmplă și în cazul șefilor, ba dimpotrivă.
Astfel, cheltuielile aferente contractului de mandat şi a altor organe de conducere şi control, comisii şi comitete ar urma să se majoreze cu 24,36%.
De exempplu, indemnizațiile directorului general, precum și cele ale directorului financiar sunt stabilite la valoarea de 1.044 mii lei, cu 17,43% față de nivelul anului trecut, potrivit calculelor făcute de Club Feroviar.
Și indemnizația membrilor Consiliului de Administrație este în creștere față de anul trecut, cu 37,33%, o majorare pusă pe seama faptului că în perioada mai-decembrie 2024 CA a funcționat cu patru membri în loc de cinci. În ceea ce privește cheltuielile aferente AGA și cenzori, programate la 70,80 mii lei, acestea rămân aproape constante.
În proiectul de buget, compania aflată în subordonare Ministerului Transporturilor, este previzionat un profit de trei milioane de euro.
-
Evenimenteacum 2 zile
BURDUJA ASIGURĂ CĂ ROMÂNIA NU SE VA CONFRUNTA CU PENE DE CURENT DE PAȘTE: ”PRINCIPALII FURNIZORI AI SERVICIILOR DE STOCARE DE ENERGIE SUNT PREGĂTIȚI. NU AVEM MOTIVE DE ÎNGRIJORARE”
-
Evenimenteacum 2 zile
GUVERNUL APROBĂ UN PACHET AMPLU DE MĂSURI: COMPETENȚE DIGITALE, SPRIJIN FINANCIAR PENTRU UAT-URI ȘI NOI ACORDURI INTERNAȚIONALE
-
Evenimenteacum o zi
Deficitul bugetar atinge cote record, există riscul majorării taxelor – SURSE. Pensiile și salariile ar putea fi înghețate
-
Evenimenteacum o zi
România, „campioana” UE. Am avut cea mai mare inflație din întreaga Uniune Europeană, în martie
-
Evenimenteacum 2 zile
UNIUNEA EUROPEANĂ ANUNȚĂ UN AJUTOR FINANCIAR DE 1,6 MILIARDE DE EURO PENTRU PALESTINA
-
Evenimenteacum o zi
ROMÂNIA A REDEVENIT ȚARA CU CEA MAI MARE INFLAȚIE DIN UE, ÎN MARTIE
-
Evenimenteacum o zi
PROTEST AL SINDICATELOR DIN ASISTENȚA SOCIALĂ FAȚĂ DE SUBFINANȚAREA SISTEMULUI
-
Uncategorizedacum 21 de ore
Gama de furaje pentru pui de la Agroland – Nutriție echilibrată pentru o creștere sănătoasă