Connect with us

Stiri economice

Inventatorul cafelei Jacobs a deschis prima clinică medicală din România dintr-un lanţ de zece programate

Publicat

pe

La finalul lunii trecute, investitorul a deschis primul centru de radioterapie MedEuropa în Constanţa, după o investiţie de peste 5 mil. euro, asigurată integral din capital propriu. Dezvoltarea proiectului a demarat în urmă cu doi ani prin obţinerea autorizaţiilor necesare. Construcţia centrului s-a desfăşurat pe parcursul a zece luni şi a fost urmată de instalarea echipamentelor şi de obţinerea autorizaţiilor necesare funcţionării, eliberate de către autorităţile locale, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare precum şi de către Ministerul Sănătăţii.

Noua clinică este localizată pe strada Ştefăniţă Vodă nr. 30 într-o clădire nouă structurată pe trei nivele, care dispune de două buncăre destinate echipamentelor de radioterapie.  Centrul funcţionează în regim de spitalizare de zi şi utilizează echipamente pentru tratarea pacienţilor oncologici.

„Am ales Constanţa pentru a deschide prima clinică MedEuropa deoarece în zona Dobrogei, la un milion de locuitori, din statisticile medicale, a rezultat un număr de peste 3.000 de pacienţi noi, cu afecţiuni  oncologice,  în fiecare an,  iar în zonă nu există unităţi medicale care să ofere servicii de radioterapie”, a declarat Dr. Bogdan Angheloiu, directorul general al MedEuropa. 

Elveţienii intenţionează să dezvolte o reţea de până la zece clinici de radioterapie în decursul a cinci ani. Dezvoltarea următoarei clinici MedEuropa este în derulare la Bucureşti, urmând ca această clinică să fie finalizată în trimestrul al treilea din 2019. În România sunt diagnosticaţi anual, conform  statisticilor medicale, peste 100.000 de pacienţi noi cu afecţiuni oncologice, iar, conform protocoalelor de practică medicală, peste 60% dintre aceştia ar trebui să aibă inclusă radioterapia că metodă de tratament. 

Planul elveţienilor a fost anunţat în exclusivitate de revista Capital în anul 2016, prin partenerul local al investitorilor, compania Ascenta Management, care dezvoltă şi operează afacerea în numele familiei Jacobs. Silviu Savin, partenerul Ascenta, spunea atunci că fiecare clinică specializată costă circa 5 mil. euro, inclusiv echipamentele, şi că familia Jacobs a alocat un buget de până la 50 mil. euro pentru dezvoltarea acestei reţele.

 

Suma necesară de bani a fost obţinută anul trecut când elveţienii au vândut complexul de birouri Coresi Business Park din Braşov diviziei imobiliare a grupului Auchan.

Echipamente performante

Centrul MedEuropa din Constanţa dispune, în prezent, de un accelerator liniar de generaţie 2018, Elekta Infinity şi de un computer tomograf Siemens Somatom Definition AS, precum şi de echipamentele de dozimetrie PTW utilizate petru calibrarea şi verificarea periodică a calităţii iradierii. Până la sfârşitul anului 2018 este programată instalarea celui de-al doilea accelerator liniar, cu aceleaşi performanţe ca şi primul.  Centrul medical  dispune  de asemenea de un salon destinat internărilor în spitalizare de zi necesar tratamentelor şi monitorizării afecţiunilor oncologice, precum şi  de cabinete pentru consultaţii de specialitate. 

Echipa medicală MedEuropa este coordonată de către Dr. Cristian Barbu, medic primar radioterapeut,  iar activitatea medicală a centrului din Constanţa este condusă de către  dr. Cora Aurelia Gache, medic primar radioterapeut. Echipa de fizicieni medicali este coordonată de către Mihai Suditu, expert în fizică medicală.

Centrul medical va putea trata prin radioterapie un număr de aproximativ 1.000 de pacienţi noi oncologici pe an. Prin asigurarea decontării radioterapiei de către Casa de Asigurări de Sănătate Constanţa, aceste tratamente vor fi gratuite. MedEuropa a început demersurile legale către Casa de Asigurări de Sănătate  Constanţa astfel încât pacienţii oncologici care se adresează centrului să beneficieze de tratamentul radioterapeutic în mod gratuit, costurile urmând să fie integral suportate de către sistemul de asigurări de sănătate prin Programul Naţional de Oncologie – Subprogramul de radioterapie al bolnavilor cu afecţiuni oncologice realizat în regim de spitalizare de zi. Pană la încheierea contractului pentru serviciile de radioterapie cu Casa de Asigurări de Sănătate Constanţa, Centrul medical MedEuropa va oferi în mod gratuit şedinţele  de radioterapie pentru un număr limitat de pacienţi.

MedEuropa este un proiect dezvoltat de Philippe Jacobs, co-preşedinte al grupului Jacobs Holdings, în parteneriat cu Ascenta Management, o companie de management de investiţii ai cărei parteneri sunt activi pe piaţa locală încă din 2007.

 

Cine este familia Jacobs

Fondat în Germania anului 1895 de Johann Jacobs, brandul de cafea Jacobs a ajuns unul dintre cele mai populare din Europa şi cel mai bine vândut brand de cafea din România. Sub conducerea lui Klaus Johann Jacobs, nepotul fondatorului, imperiul Jacobs a fuzionat cu producătorul elveţian de ciocolată Interfood în 1982 şi a format Jacobs Suchard, companie vândută în 1990 grupului american Kraft Foods (actualul Mondelez International).

Brandul Jacobs este produs din 2014 de o companie numită Jacobs Douwe Egberts din care Mondelez deţine 49%, după ce grupul american a vândut o parte din divizia de cafea holdingului german Joh. A. Benckiser, care deţine marca Douwe Egberts.

Familia Jacobs a ajuns în România prin intermediul lui Silviu Savin, care a convins investitorii să cumpere cu 15 mil. euro zona de birouri a proiectului imobiliar demarat în locul fostei fabrici Tractorul din Braşov. După investiţii suplimentare de 15 mil. euro, elveţienii au dezvoltat cel mai mare parc de afaceri din Braşov şi l-au vândut anul trecut cu circa 50 mil. euro grupului Auchan.

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

Rabla 2025. De ce scoate Ministerul Mediului mașinile diesel din programul de reînnoire a parcului auto național

Publicat

pe

Programul Rabla pentru autoturisme va veni cu mai multe modificări în 2025. În primul rând, Ministerul Mediului a decis ca, de anul acesta, să fie eliminate din program mașinile cu motoare diesel.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că printre schimbări se numără eliminarea din program a mașinilor diesel, dar și cuantumul voucherelor. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că principala modificare este legată de modul de înscriere. “Înscrierea nu se va mai face așa cum se întâmpla până acum, printr-un dealer.

Românii vor putea pur și simplu să intre în aplicația informatică și să-și genereze singuri voucherul, indiferent dacă discutăm despre motoare convenționale, mașini plug-in hybrid sau electrice”, a mai explicat ministrul. De asemenea, din program s-ar putea elimina mașinile diesel.

O altă propunere pe care am să o fac, și săptămâna aceasta vom demara procesul de aprobare a ghidului, este legată de finanțarea autoturismelor diesel. Consider că va trebui să finanțăm autoturisme din ce în ce mai prietenoase cu mediul, lucru pe care l-am făcut constant în ultimii ani.

Din acest motiv propunerea mea va fi în sensul eliminării acestei categorii de motor termic, de altfel nici nu prea mai există multe modele noi care să folosească o astfel de tehnologie”, a mai afirmat Fechet. Potrivit ministrului, programul ar putea începe înainte de luna mai.

O altă schimbare este legată de finanțarea unei sesiuni continue. “O altă chestiune pe care am discutat-o cu producătorii și importatorii de autoturisme din România este legată de finanțarea unei sesiuni continue. Nu o să mai avem sesiune de primăvară și toamnă. Practic, odată deschis programul, el va funcționa continuu până la epuizarea sumelor alocate, ceea ce generează o anumită predictibilitate de care au nevoie atât românii, cât și producătorii și dealerii de autoturisme”, a conchis Mircea Fechet.

Citeste in continuare

Evenimente

UNGARIA ȘI ROMÂNIA, STATELE CU CEA MAI MARE INFLAȚIE DIN UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN FEBRUARIE

Publicat

pe

În comparație cu ianuarie 2025, inflația scăzut în 14 state membre, inclusiv în România (de la 5,3% la 5,2%), a rămas stabilă în șase țări și a crescut în alte șapte.

România se afla, în luna februarie, printre statele UE cu cea mai ridicată inflație (5,2%), în condițiile în care rata anuală a inflației a scăzut în spațiul european până la 2,7%, arată datele Eurostat.

În februarie, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Franţa (0,9%), Irlanda (1,4%) şi Finlanda (1,5%).

La polul opus, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost Ungaria (5,7%), România (5,2%) şi Estonia (5,1%).

În comparație cu ianuarie 2025, inflația scăzut în 14 state membre, inclusiv în România (de la 5,3% la 5,2%), a rămas stabilă în șase țări și a crescut în alte șapte.

„Indicele preţurilor de consum în luna februarie 2025, comparativ cu luna ianuarie 2025, a fost 100,88%. Rata inflaţiei de la începutul anului (februarie 2025 comparativ cu decembrie 2024) a fost 1,8%. Rata anuală a inflaţiei în luna februarie 2025 comparativ cu luna februarie 2024 a fost 5,0%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2024 – februarie 2025) faţă de precedentele 12 luni (martie 2023 – februarie 2024) a fost 5,2%”, se arată în comunicatul INS.

Sursa: Realitatea Financiara

Citeste in continuare

Evenimente

Schimbări majore la transmiterea indexului AUTOCITIT pentru energia electrică. La ce trebuie să fiți atenți?

Publicat

pe

Electrica, cel mai mare furnizor de energie electrică, anunță o serie de modificări majore la transmiterea indexului autocitit. Schimbările intră în vigoare de luna aceasta îi vizează pe toți clienții.

Reprezentanții Electrica au anunțat că prin noul sistem, clienții care au mai multe locuințe și mai multe locuri de consum, în județe diferite, vor putea transmite indexul autocitit în perioada exactă afișată pe factura de energie electrică.

Această perioadă dedicată autocitirii este stabilită pentru a asigura un proces rapid și simplu.

Pentru majoritatea județelor din țară, clienții sunt obligați să transmită indexul între 20 și 30 martie.

Clienții Electrica trebuie să știe că furnizorul de energie pune la dispoziție două canale principale de transmitere a indexului autocitit: Aplicația MyElectrica, accesibilă de pe orice dispozitiv mobil și serviciul TelVerde la numărul gratuit 0800.800.048, disponibil non-stop.

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE