Connect with us

Stiri economice

Afacerea „FIFA World Cup 2018”, joc la ruleta rusească

Publicat

pe

Alexei Merkushkin, preşedintele comitetului de organizare a meciurilor disputate în cadrul Campionatului Mondial (CM) de Fotbal în micul oraş Saransk din Mordovia este mândru de realizările oamenilor aflaţi în subordinea sa. Pe noul stadion Mordovia Arena sunt aşteptaţi jucători, fani şi oficiali din Columbia, Danemarca, Iran, Japonia, Panama, Peru, Portugalia şi Tunisia. Ba chiar şi faimosul actor francez Gérard Depardieu care, după ce a primit paşaport rus de la preşedintele Putin, şi-a stabilit domiciliul în Mordovia. „Întreaga lume se uită la noi. Campionatul va avea un efect economic major asupra zonei noastre”, declară sigur pe el Merkushkin. Doar că nici oficialul rus şi nici altcineva dintre cei implicaţi în organizarea evenimentului nu poate spune care va fi acest efect major. Mordovia Arena este un exemplu clar al investiţiilor făcute fără prea multă logică, doar cu speranţa de a atrage turişti pe perioada Campionatului Mondial şi, eventual, ceva investitori ulterior. Noul stadion a costat circa 300 de milioane de euro, la care se adaugă alte câteva milioane cheltuiţi pentru modernizarea infrastructurii rutiere şi a micului aeroport din Saransk. Toate acestea strict pentru cele patru meciuri care se vor disputa în Mordovia pentru că, mai apoi, utilitatea arenei cu 44.000 de locuri este greu de intuit. E drept că Saransk are echipă de fotbal – FC Mordovia – dar ea evoluează în liga a doua din Rusia şi nu a adunat niciodată la stadion atâţia spectatori. Nici nu ar avea de unde dacă punem în ecuaţie faptul că întregul oraş are o populaţie de doar 300.000 de locuitori.

 

500 de kilometri către est, se află şi noul stadion din Samara, oraş mult mai mare decât Saransk – circa 1,1 milioane de locuitori – şi cu o echipă de fotbal care se zbate în coada clasamentului primei ligi ruse. Nici aici logica unui stadion cu totul nou, de 45.000 de locuri, care a costat 250 de milioane de euro, nu este uşor de găsit. Iar astfel de situaţii se repetă în majoritatea oraşelor în care autorităţile ruse au investit, pentru a putea găzdui un Campionat Mondial, nu mai puţin de 11,2 miliarde de euro.

Reţetă financiară eronată

În state precum Marea Britanie, Germania, Italia, Franţa sau Spania, un Campionat Mondial de fotbal poate genera creşteri economice majore şi venituri impresionante. Asta pentru că stadioanele cu dimensiuni croite pe măsura impusă de FIFA există deja, deci investiţiile sunt făcute doar în modernizări, dar, mai ales, pentru că întregul fenomen denumit „fotbal” din aceste state este gândit de la zero pentru a genera profit. În schimb, în ţări precum ultimele gazde ale competiţiei – Brazilia (2014) şi Africa de Sud în (2010) – şi acum în Rusia, lipsa infrastructurii, corupţia şi fotbalul fără un model financiar bine pus la punct poate duce la un rezultat economic dezastruos.

 

Alături de noile stadioane din Saransk şi Samara, cel din Kaliningrad este un alt exemplu de clacul economic deficitar. Încă de anul trecut guvernatorul regiunii, Anton Alikhanov, a solicitat preşedintelui Vladimir Putin asistenţă pentru întreţinerea stadionului din Kaliningrad după FIFA World Cup 2018. Conform Deutsche Welle, după doar câteva săptămâni, preşedintele rus a solicitat guvernului să găsească resurse pentru acoperirea costurilor operaţionale pentru şapte dintre cele 11 stadioane construite pentru Campionatul Mondial de Fotbal.

Planurile iniţiale ale organizatorilor ruşi ai CM din acest an lăsau toată povara financiară a întreţinerii noilor stadioane pe umerii autorităţilor locale, însă acest lucru s-a dovedit rapid imposibil pentru că sumele anuale necesare, calculate în funcţie de zonă, sunt între 2,6 şi 6,5 milioane de euro. Sume imposibil de acoperit pentru cel puţin şapte dintre oraşele în care s-au costruit stadioane noi. Mai ales că multe dintre ele nici măcar nu au cluburi de fotbal în prima ligă rusă. La meciurile acestor echipe cu greu sunt vândute mai mult de 5.000 de bilete şi nici chiar echipele din primul eşalon nu reuşesc de multe ori să adune 10.000 de spectatori. În acest context, şi cu spectrul unor cheltuieli anuale totale de două miliarde de ruble (27 mil. euro) la nivelul întregii federaţii ruse, autorităţile centrale vor trebui să caute soluţii. Idei care nici acum, după debutul FIFA World Cup 2018, nu au apărut. Asta în ciuda faptului că analiştii PricewaterhouseCoopers au arătat oficialilor ruşi exemplul britanic al pregătirilor pentru Olimpiada de Vară din 2012. Londra era pregătită, cu ani înaintea evenimentului, pentru a utiliza facilităţile nou-construite după încheierea jocurilor olimpice.

 

Culmea, în ciuda investiţiilor totale estimate la circa 11,2 miliarde de euro, Rusia nu va beneficia de o creştere economică majoră generată de Campionatul Mondial. Un raport Moody`s dat publicităţii la finalul lunii mai arăta că efectele economice pozitive generate de eveniment vor fi de scurtă durată, iar impactul va fi extrem de mic asupra unei economii ruse cu dimensiuni considerabile. „Nu ne aşteptăm ca CM 2018 să aducă o contribuţie semnificativă la creştere economică”, a declarat Kristin Lindow, Senior Vice President la Moody`s. Ea a menţionat însă că o mare parte dintre efectele pozitive au avut deja loc în perioada construcţiei stadioanelor şi infrastructurii asociate. Aceasta din urmă va continua să genereze venituri pentru autorităţile locale graţie şoselelor, mijloacelor de transport şi clădirilor modernizate.

Totodată, un studiu realizat chiar de guvernul rus menţionează efecte pozitive majore asupra Produsului Intern Brut al Rusiei. Acesta ar putea creşte cu sume curpinse între 22 mld. euro şi 26 mld. euro în cei zece ani cuprinşi între 2013 şi 2023.

 

2,5 milioane de bilete

Până în ziua primului meci al FIFA World Cup 2018 au fost vândute, conform forului european, circa 2,5 milioane de bilete. Începute în septembrie 2017, vânzările de bilete vor continua cu aşa-numitele „last minute sales” până pe 15 iulie. Deocamdată, cele mai multe bilete au fost achiziţionate de fani ruşi, aproape 1 milion, americani (cca. 90.000), brazilieni (75.000) şi columbieni (65.000).

3,2 miliarde de oameni au urmărit măcar un minut din meciurile Campionatului Mondial din 2014, adică aproape jumătate din populaţia planetei

892 de euro a fost preţul celui mai scump bilet pentru finala de la Moscova. Cel mai ieftin a costat 85 de euro. Ruşii pot obţine bilete „last minute” cu doar 19 euro.

 

38 milioane de euro va încasa câştigătoarea turneului, echipa de pe locul secund primind 28 mil. euro. Trecerea de faza grupelor garantează 8 mil. euro

Cifrele FIFA World Cup 2018

21 de ediţii ale Campionatului Mondial de fotbal, inclusiv cel din Rusia, au avut loc până acum

736 de jucători au fost acreditaţi la FIFA World Cup 2018. Dintre aceştia 200 au jucat la ediţii anterioare, iar unul – Rafa Marquez – chiar la alte patru ediţii

53 dintre jucătorii echipelor prezente în Rusia au marcat goluri la alte ediţii ale Campionatului Mondial

1,08 mld. euro este valoarea lotului Franţei, pe următoarele locuri în clasamentul valorii echipelor fiind Spania (1,04 mld. euro) şi Brazilia (952 mil. euro).

45 de ani are cel mai în vârstă jucător, Essam El-Hadary

28 de ani este vârsta medie a jucătorilor prezenţi la FIFA World Cup 2018

 

16 jucători ajunşi la turneul final fac din Manchester City echipa cel mai bine reprezentată. Alţi 15 vin de la Real Madrid şi 14 de la FC Barcelona

Bine de ştiut

  • Este penultimul turneu final cu 32 de echipe. Din 2026 vor fi 48 de echipe
  • Distanţa dintre cel mai estic stadion (Kaliningrad) şi cel mai vestic (Ekateringurg) este egală cu cea dintre Londra şi Moscova, 2.424 km
  • Germanul Thomas Müller este jucătorul prezent la World Cup 2018 cu cele mai multe goluri (10) şi pase de gol (6)
  • Toate Cupele Mondiale au fost cucerite de antrenori având acceaşi naţionalitate cu echipa
  • Rusia (nu URSS) nu a trecut niciodată de faza grupelor
  • Islanda este cea mai mică ţară prezentă la Campionatul Mondial (334.000 locuitori)
  • Echipa SUA nu s-a calificat la turneu, dar Fox Sports a plătit 324 mil. euro pentru drepturile de transmisie, iar 90.000 de fani au cumpărat bilete. Unii dintre ei au ajuns în Rusia cu eşarfe pe care scrie „Neînvinşi. Nu poţi pierde dacă nu joci”.
  • Este prima dată când un turneu final se desfăşioară pe două continente, Europa şi Asia
  • Luzhniki este cel mai mare stadion al FIFA World Cup 2018. Stadionul din Moscova are 80.000 de locuri
  • Moscova este singurul oraş care pune la dispoziţia Cupei Mondiale două stadioane, Luzhniki şi Spartak
Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

AMERICANII AMÂNĂ INTRAREA ROMÂNILOR FĂRĂ VIZĂ ÎN SUA. MAE SPUNE CĂ NU EXISTĂ NICIO COMUNICARE OFICIALĂ DE LA WASHINGTON

Publicat

pe

Accesul cetățenilor români în Statele Unite fără viză pare să redevină un vis mai îndepărtat. Departamentul pentru Securitate Internă al SUA a declarat că guvernul american revizuiește programul Visa Waiver. Este vorba de o amânare cu două luni a implementării programului. Ministerul Român de Externe spune că nu a primit nicio comunicare oficială despre această decizie.

Informația a fost confirmată, într-un răspuns oficial pentru presă, de Departamentul pentru Securitate Internă al SUA. „Vă putem spune că, în concordanță cu concentrarea administrației Trump pe securitatea țării, Departamentul pentru Securitate Internă reanalizează recenta desemnare a României în Programul Visa Waiver. În acest moment, nu există actualizări privind implementarea ESTA”, a transmis Departamentul pentru Securitate Internă al SUA

După apariția în spațiul public a informației că Departamentul pentru Securitate Internă al Statelor Unite a decis să revizuiască includerea României în programul „Visa Waiver”, MAE a reacționat printr-un comunicat.

„Ambasada României la Washington se află într-un dialog activ cu autoritățile americane, în contact direct cu Departamentul pentru Securitate internă (DHS), care este mandatat să implementeze accederea României în Programul Visa Waiver al Statelor Unite”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

„Nu există în acest moment nicio comunicare oficială privind modificarea datei avute în vedere pentru actualizare sistemului de autorizare a călătoriilor – ESTA. România consideră Programul Visa Waiver ca fiind un parteneriat de securitate și avem convingerea ca operationalizarea acestuia va contribui la securitatea frontierelor și la combaterea migrației ilegale”, mai scrie în comunicat.

Acest proces de reevaluare vine în contextul politicii administrației Donald Trump, care pune un accent puternic pe combaterea imigrației și întărirea granițelor în SUA, ceea ce ar putea influența negativ șansele României de a rămâne pe lista țărilor eligibile, mai spun sursele citate.

Ce însemnă „revizuirea”

În cel mai fericit caz, ar putea fi doar o verificare administrativă de rutină pentru ca Homeland Security să se asigure, din nou, că toate condițiile tehnice şi de securitate sunt îndeplinite. În acest caz, e posibil ca procesul să continue apoi fără întârzieri majore.

Pe de altă parte, însă, dacă administrația Trump consideră că includerea României în Visa Waiver ridică probleme de securitate națională sau riscuri de imigrație ilegală, departamentul de securitate internă ar putea recomanda o amânare sau chiar o revocare a deciziei, ceea ce ar fi fără precedent.

Nu este nimic oficial deocamdată, dar în acest moment, la cum arată situația, este foarte probabil că românii să nu poată călători fără vize în SUA la finalul acestei luni, aşa cum a fost anunțat iniţial. Mai ales că până acum nu a fost făcută o actualizare care să includă şi România, a sistemului electronic de aprobare a călătoriei ESTA folosit de cei care merg în SUA fără vize.

Românii ar fi trebuit să poată călători fără vize în Statele Unite, începând cu 31 martie 2025, în scop turistic sau de afaceri.

Această măsură a administrației americane este fără precedent. Nu s-a mai întâmplat până acum ca o ţară acceptată oficial în Visa Waiver să fie apoi amânată sau exclusă din program imediat după acceptare.

Au mai fost două situații când Argentina şi Uruguay au fost excluse din program din cauza crizelor economice din cele două ţări din 2002 şi 2003.

Citeste in continuare

Evenimente

REALITATEA PLUS DESCINDE LA FERMA URBANĂ A OIERULUI GIGI BECALI: TRANSMISIUNE-BOMBĂ DIN INIMA ORAȘULUI – LIVE VIDEO

Publicat

pe

Realitatea PLUS descinde la ferma urbană a oierului Gigi Becali, care și-a făcut stână chiar în oraș. Oamenii din zonă sunt disperați! 

Cum face Gigi Becali bani pe suferința vecinilor aflăm imediat, într-o  transmisiune specială de la fața locului:

DOVADA care arată MAFIA Hrebenciuc-Becali-ADS

Realitatea Plus prezintă informații despre mafia care a luat la bucată Ilfovul și l-a vandut tot la bucată.

Avem dovezi clare din partea telespectatorilor, dovezi extrem de importante, atât documente, cât și poze care dovedesc mafia Hrebenciuc-ADS- Becali, o mafie care a făcut legea în Voluntari și a vândut terenuri la bucată în mod ilegal.

Realitatea Plus prezintă o anchetă jurnalistică de amploare, demascând o mafie care a fost protejată la cel mai înalt nivel, ani la rând.  

Ancheta dovedește cum în conturile acestora au intrat sume mari de bani care nu pot fi justificate și arată felul în carte încearcă să se ferească de această răspundere.

În urma investigației, cei implicați în această mafie vor fi nevoți să răspundă în fața legii.

Citeste in continuare

Evenimente

Becali, jigniri suburbane la adresa Televiziunii Poporului. Milionarul-cioban a înjurat de 60 de ori în 3 minute. Viorel Hrebenciuc nu a vrut să comenteze dezvăluirle de la Realitatea Plus- VIDEO

Publicat

pe

Derapaj halucinant, greu de tolerat la un parlamentar, al lui Gigi Becali împotriva jurnalistei Realitatea Plus Alesia Păcuraru. Deși solicitase un drept la replică, atunci când a fost sunat acesta a revărsat un val de injurii imposibil de reprodus. Nici Viorel Hrebenciuc, descris deseori de presă drept păpușarul lui Becali, n-a vrut să comenteze dezvăluirile făcute de Realitatea Plus.

În loc să răspundă în fața probelor prezentate de Realitatea Plus privind mafia HREBENCIUC-BECALI-ADS, finanțatorul din Pipera a preferat să profereze injurii, în stilul caracteristic.

Realitatea PLUS descinde la FERMA URBANĂ a întâiului cioban al țării: DOVADA care arată MAFIA Hrebenciuc-Becali-ADS – transmisiune-bombă din inima orașului – LIVE VIDEO

Anca Alexandrescu răspunde jignirilor lui Gigi Becali: „Este un comportament jenant pentru un parlamentar”




Articolul precedentANAF ia la bani mărunți firmele de taximetrie ridesharig. Sunt vizați șoferii Bolt, Uber și Black Cab
Articolul următorMinistrul Finanțelor vrea reducerea drastică a cheltuielilor cu aparatul bugetar


Citeste in continuare

TOP ARTICOLE