Stiri economice
TEST BMW 320d Touring: Eficiență în stil bavarez

Cu fiecare dintre generaţiile sale popularitatea modelului a crescut constant, astfel că BMW Seria 3 a devenit cel mai galonat automobil premium din lume cu 15 milioane de unităţi vândute de-a lungul timpului. Dacă prima generaţie a avut nevoie de 66 de luni pentru a depăşi pragul de un milion de unităţi comercializate, actuala variantă s-a vândut în peste un milion de exemplare în doar 29 de luni. Când a debutat, în 1975, motoarele puternice şi reglajul sportiv al suspensiei au oferit un echilibru între dinamică şi confort, care era, pe atunci, inegalabil în segment. Mai mult, prima generaţie BMW Seria 3 a venit cu o premieră importantă: cockpitul orientat către şofer. De atunci acest element a devenit emblematic pentru designul mărcii. Actuala versiune a cockpitului organizat în jurul conducătorului, în continuare caracteristică pentru BMW Seria 3, este rezultatul unei dezvoltări continue. Afişajul central iDrive, prezintă meniurile de control în structură tip „casetă”, cu informaţii active, şi dispune, în combinaţie cu sistemul de navigaţie „Professional”, de funcţie „touch screen”. De altfel, în linie cu întreaga industrie auto, BMW pare să fi aplicat interiorului Seriei 3 un tratament de reintegrare în gamă, adăugându-i echipamente de la Seria 5. Drept urmare, vehiculul are afişaj sensibil la atingere, sistem iDrive, selector pentru stilul de condus dorit, head-up display şi echipamente de conectivitate şi divertisment de ultimă generaţie.
În exterior, designul sportiv a rămas o constantă, iar modificările aduse de designeri la fiecare nouă generaţie nu au făcut decât să accentueze idea că ai de-a face cu un vehicul care te poate surprinde plăcut prin vivacitate, stabilitate şi confort. Unde mai pui că, începând din iulie 2017, echiparea standard include faruri şi proiectoare de ceaţă LED care, prin designul specific şi lumina puternică, amplifică agresivitatea vehiculului.
Prieten la drum lung
Cum perioada concediilor este foarte aproape, dacă nu a început deja pentru mulţi, am ales să testăm varianta Touring a Seriei 3, o adevărată vedetă a şoselelor în lunile de vară. Astfel, de-a lungul a mai bine de 1.700 km parcurşi atât pe autostrăzile germane unde limita de viteză ţine doar de capacităţile vehiculului şi instinctul de conservare al şoferului, cât şi pe şoselele virajate care însoţesc cursul Rinului, BMW 320d Touring ne-a fost un partener de nădejde. Desigur, având unul dintre cele mai mici motoare din gamă – 2.0d – 163 CP – nu ne-am permis extravaganţe, însă consumul mediu afişat de computerul de bord la finalul aventurii a fost reconfortant: 5,6 l / 100 km. Deja faimoasele tehnologii Efficient Dynamics brevetate de constructorul bavarez şi-au făcut pe deplin datoria, recuperând energie de fiecare dată când pedala de frână este apăsată, informând şoferul când acceleraţia poate fi eliberată pentru a ajunge cu viteza optimă într-o localitate sau decuplând motorul de la transmisie (coasting) atunci când deplasarea pe anumite sectoare de drum nu presupune modificări ale vitezei. La prima apăsarea a acceleraţiei, cutia de viteze este recuplată automat.
Desigur, pentru cei dornici de adrenalină, un motor ceva mai puternic poate fi indicat, însă pentru cei aflaţi în concediu, 320d sau chiar 316d sunt variante economice şi suficient de potente pentru a garanta o călătorie liniştitoare şi eficientă. Și, dacă tot vrobim despre linişte şi eficienţă trebuie adăugat că actuala Serie 3 suprimă o mare parte dintre zgomotele venite din exterior, este mai spaţioasă decât varianta anterioară în special pentru pasagerii din spate şi are un portbagaj care poate „înghiţi” 495 de litri sau chiar 1.500 de litri dacă bancheta este pliată.
Preţurile cu TVA pentru achiziţionarea unui BMW 320d Touring Efficient Dynamics Edition încep de la 40.698 euro şi pot urca până la 47.331 euro în funcţie de linia de echipare aleasă.
Caracteristici tehnice BMW 320d Touring
Motor 2.0d
Capacitate cilindrică 1.995 cmc
Putere 163 CP
Combustibil motorină
Viteza maximă 220 km/h
Acceleraţie 0-100 km/h 8,1 sec.
Consum mediu 4,1 l/100 km
Emisii CO2 107 g/km
Preţ 40.698 euro
Evenimente
COTAȚIA AURULUI ATINGE UN NOU MAXIM ISTORIC
În contextul creșterii tensiunilor din Orientul Mijlociu și a incertitudinilor comerciale globale, cotația aurului a atins miercuri un nou record istoric. La aproximativ 05:40 am GMT, prețul aurului pe piața spot a urcat la 3.041,37 dolari pe uncie, după ce a înregistrat un maxim de 3.042,95 dolari. Această performanță reflectă atracția tot mai mare a metalului galben ca activ sigur în fața riscurilor economice.
Traderii sunt îngrijorați de impactul tarifelor vamale impuse de administrația Trump, care ar putea alimenta inflația și ar contribui la o încetinire economică globală. În acest context, investitorii văd aurul ca un refugiu sigur, mai ales într-o perioadă de dobânzi scăzute. Analistul Tim Waterer de la KCM Trade consideră că metalul prețios este bine poziționat pentru a face față incertitudinilor economice și geopolitice.
În aceeași zi, piețele așteaptă cu interes decizia de politică monetară a Rezervei Federale americane, care este prevăzută să rămână neschimbată, cu o dobândă de referință între 4,25% și 4,50%. Discursul președintelui Fed, Jerome Powell, va fi urmărit îndeaproape pentru posibile semnale privind viitoarele direcții ale politicii monetare. Dacă Fed va adopta o abordare mai relaxată, prețul aurului ar putea depăși pragul de 3.050 dolari pe uncie.
Sursa: Realitatea Financiara
Evenimente
ANAF a pus tunurile pe cei care-și închiriază locuințele în scop turistic pe platforme online. Val de notificări și pe venituri din urmă cu 5 ani

ANAF va începe o verificare de mare amploare care-i vizează pe cei care își închiriază locuințele personale în scop turistic pe platforme online precum Booking și Airbnb. Inspectorii au trimis deja notificări către persoane care au realizat astfel de venituri, pentru a le anunța că figurează cu datorii din perioada 2019-2024.
Direcția Generală Antifraudă Fiscala transmite, atât prin SPV cât și prin poștă, persoanelor fizice, care obțin venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, o „Scrisoare de informare/notificare – închiriere spatii cazare regim hotelier”.
„Online-ul este în vizorul ANAF și Antifraudă. Directiva care obligă la completarea declarațiilor cu privire la vânzări ne ajută și pe noi și ANAF a început deja, cu echipe specializate, să identifice nu doar vânzările de pe platformele clasice, ci și platforme de anunțuri simple online, iar acolo sunt din ce în ce mai multe companii și persoane fizice identificate.
A început analiza vânzărilor de servicii turistice prin Booking și prin Airbnb, acolo fiind identificate între 22.000 și 23.000 de persoane fizice care au realizat venituri mai mici sau mai mari, printre care și câteva sute de persoane care au realizat venituri de peste 100.000 de lei”, a declarat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.
Evenimente
Rezerva Federală a SUA menține nemodificată dobânda de referință
Rezerva Federală a SUA (Fed) a menţinut dobânda de referinţă la un interval cuprins între 4,25% şi 4,50%, în linie cu estimările.
Luând în considerare taxele vamale introduse de administraţia Trump, oficialii Fed şi-au revizuit în creştere previziunile privind inflaţia, care ar urma să se situeze la finalul anului la 2,7%, faţă de un nivel de 2,5% anticipat în decembrie. Până la finalul lui 2027, inflaţia în SUA ar urma să revină la 2%, obiectivul Fed, iar dobânda la 3,10%.
În plus, prognoza privind evoluţia economiei SUA a fost revizuită în scădere. Fed se aşteaptă acum la un avans al PIB-ului SUA de 1,7% în 2025, de la un nivel de 2,1% estimat anterior. În 2026 şi 2027, creşterea economiei SUA ar urma să se situeze la 1,8%.
Rata şomajului în SUA ar urma să se situeze la 4,4% în 2025 şi 4,3% în 2026 şi 2027. În februarie, rata şomajului a fost de 4,1%.
Oficialii Fed avertizează că au sporit riscurile şi perspectivele în acest an sunt confuze.
„Incertitudinile privind perspectivele au crescut”, se arată în comunicatul Fed. Fără a menţiona în comunicat numele lui Donald Trump sau taxele vamale, proiecţiile privind o inflaţie mai ridicată în acest an arată efectul politicilor comerciale ale Washingtonului.
-
Evenimenteacum o zi
Productivitatea în România a crescut de la 26% în 2008 la 44% în 2024
-
Evenimenteacum 2 zile
INS: PRODUCȚIA DE GAZE NATURALE ÎN SCĂDERE ÎN IANUARIE 2025. IMPORTURILE CRESC SEMNIFICATIV CU 46,5%
-
Evenimenteacum 2 zile
Ce salariu trebuie să ai ca să te poți înscrie în programul „Noua Casă” 2025?
-
Evenimenteacum 2 zile
AVERTISMENT DUR DIN PARTEA CELEI MAI MARI AGENȚII AMERICANE DE RATING FINANCIAR
-
Evenimenteacum 2 zile
ORA 13:00 – ANAMARIA GAVRILĂ, DEZVĂLUIRI INCENDIARE DESPRE CANDIDATURĂ, ÎN EXCLUSIVITATE LA TELEVIZIUNEA POPORULUI – REALITATEA PLUS
-
Evenimenteacum o zi
BOLOJAN A DESECRETIZAT CHELTUIELILE ”FARAONULUI”. ÎNTR-O SINGURĂ ZI, IOHANNIS A ”SPART” 600.000 DE EURO LA O DEPLASARE – DOCUMENT
-
Evenimenteacum o zi
VLADIMIR PUTIN ACCEPTĂ ARMISTIȚIUL DE 30 DE ZILE PROPUS DE DONALD TRUMP. RUSIA ȘI UCRAINA SUSPENDĂ ATACURILE ASUPRA INFRASTRUCTURII ENERGETICE
-
Evenimenteacum 22 de ore
Rabla pentru tractoare. 126 de dealeri de tractoare şi maşini agricole autopropulsate au fost validaţi în program