Stiri economice
Au cumpărat cel mai scump parc de afaceri din România şi vor să ajungă, rapid, la investiţii de jumătate de miliard de euro

În 14 iunie 2018, compania a cumpărat complexul de birouri Oregon Park, format din două clădiri funcţionale şi o a treia în construcţie, de la dezvoltatorul acestuia, Portland Trust, contra unei sume estimate de revista Capital la peste 170 mil. euro. Costul de dezvoltare al proiectului a fost calculat la 140 mil. euro. Aceasta este cea mai mare tranzacţie imobiliară cu un singur activ realizată vreodată în Bucureşti, depăşind recordul deţinut până recent de tranzacţionarea complexului hotelier Radisson, pentru 169,2 mil. euro.
CITIŢI ŞI Proprietăţile româneşti, refugiu de miliarde pentru sud-africani
„Ţina este să ne dublăm valoarea portofoliului şi să avem active de peste jumătate de miliard de euro în decurs de un an. Ne putem dubla portofoliul în România sau prin achiziţii în alte ţări. Ne uităm la proiecte cu o valoare de minim 30 mil. euro. Nu vom investi în proiecte a căror preţuri să fie aproape de cele din Varşovia sau Praga“, a declarat Christo Iliev (foto dreapta), proprietarul AG Capital şi CEO al Lion’s Head Investments. El mai spune că în România există clădiri de o calitate bună şi închiriate unor companii importante, dar fondul său de investiţii nu achiziţionează decât la un preţ rezonabil.
Deocamdată, investitorul deţine trei parcuri de afaceri, formate din cinci clădiri, două în Sofia şi unul în Bucureşti, cu o suprafaţă totală de 235.000 mp şi o valoare totală de 310 mil. euro. Ţările vizate pentru noi achiziţii sunt România, Bulgaria, Serbia, Macedonia, Grecia, Croaţia şi Slovenia.
Masă critică
„Nu suntem fixaţi pe un sector imobiliar, căutăm orice activ imobiliar comercial, dar preferăm birourile în acest moment. Suntem în discuţii cu mai mulţi investitori atât pentru clădiri finalizate, cât şi pentru proiecte în construcţie din Bucureşti. Partenerul nostră actual este un mare grup financiar şi, din perspectiva riscului, preferă active generatoare de venituri, pentru că nu sunt obişnuiţi cu regiunea. Deocamdată, dezvoltarea unor proiecte proprii nu este considerată o opţiune, dar poate vom face şi asta la un moment dat“, a explicat Sergey Koinov (foto stânga), CEO-ul Lion’s Head Management.
Strategia fondului de investiţii implică păstrarea în portofoliu a activelor achiziţionate pe termen lung. Koinov mai spune că firma pe care o conduce este interesată să cumpere proprietăţi şi în alte oraşe mari din România, însă numai în condiţiile în care acestea fac parte dintr-un portofoliu care să constituie o masă critică suficientă pentru a justifica amplasarea unei echipe locale.
Deocamdată, investitorul a recrutat-o doar pe Lori Collin (foto centru), cea care a administrat timp de patru ani portofoliul de clădiri de birouri al sud-africanilor de la New Europe Property Investments (NEPI), pentru a conduce afacerile din România ale Lion’s Head.
„România, dar mai ales Bucureştiul, se află într-un moment bun pentru dezvoltările imobiliare. Acesta este atât rezultatul generat de cererea noilor chiriaşi internaţionali, cât şi a celor deja existenţi la nivel local, precum şi a unui pipeline de aproximativ 600.000 mp de proiecte de birouri planificate sau aflate în plin proces de construcţie. Potenţial pentru viitoare achiziţii vedem atât în rândul proiectelor deja existente, cât şi a viitoarelor dezvoltări”, explică Lori Collin, directorul Lion’s Head Romania.
De unde bani
Banii pe care fondul de investiţii îi are la dispoziţie provin din capitalul propriu al acţionarilor, care intenţionează să atragă în firmă şi investitori europeni şi asiatici. După încheierea unei tranzacţii, activele cumpărate sunt finanţate prin credite de la bănci locale. În cazul Oregon Park, Lion’s Head este în negocieri pentru a selecta un finanţator, iar Christo Iliev spune că este posibil să rămână cu BCR, bancă implicată deja în finanţarea construcţiei printr-o linie de credit de circa 100 mil. euro acordată Portland Trust. Chiar dacă dobânzile practicate de băncile româneşti sunt similare cu cele din ţările vecine, proprietarul AG Capital spune că se aştepta să fie mai bune aici.
„Piaţa imobiliară românească este mult mai lichidă decât cea din Bulgaria, dar pentru noi nu este o problemă pentru că nu cumpărăm ca să vindem în următorii 3-5 ani. Contractele de închiriere sunt mai lungi aici, ceea ce face piaţa mai atractivă pe termen lung“, mai spune antreprenorul bulgar.
Christo Iliev a pus bazele AG Capital în urmă cu 25 de ani, când funcţiona ca o agenţie imobiliară. Între timp, el se laudă că a ajuns cel mai mare broker imobiliar din ţară, cu peste 800 de agenţi, şi, de zece ani, activează şi pe zona de investiţii în locuinţe şi în spaţii comerciale. „Cu Old Mutual am început negocierile în urmă cu doi ani. Ei căutau oportunităţi în regiune, asemenea altor companii sud-africane, iar noi căutam un partener financiar. În urmă cu un an, am decis să intrăm în parteneriat“, povesteşte Iliev. Partea sud-africană este acţionar majoritar în Lion’s Head.
Companiile cu capital sud-african controlează peste un sfert din spaţiile moderne de retail ale României şi 12,8% din suprafaţa totală a clădirilor de birouri moderne existente la nivel naţional, potrivit calculelor revistei Capital. În prezent, atât sectorul de birouri, cât şi cel de retail sunt dominate de investitori sud-africani, care cumulează proprietăţi generatoare de venituri în suprafaţă de 1,3 mil. mp. Doar valoarea clădirilor funcţionale pe care sud-africanii le deţin în România depăşeşte 2,8 mld. euro. Mai bine de jumătate din această sumă a fost investită în ultimii doi ani în România, în principal prin achiziţia de acţiuni la dezvoltatori cu tradiţie în România.
Evenimente
PROTESTUL SĂRĂCIEI, LA COTROCENI. PRINTRE REVENDICĂRI, REDUCEREA SUBVENȚIILOR ȘI ELIMINAREA PRIVILEGIILOR PENTRU PARTIDE ȘI PARLAMENTARI
Sute de oameni ies în stradă, astăzi, să protesteze în fața Palatului Cotroceni. Sunt revoltați din cauza traiului tot mai greu, dar și din cauza faptului că decidenții din coaliție continuă să ignore vocea poporului. Oamenii cer stoparea imediată a măsurilor de austeritate, care lovesc în muncitori și pensionari.
Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” anunţă organizarea unui protest la Cotroceni, astăzi, începând cu ora 11:00, reclamând lipsa de transparenţă a decidenţilor politici şi lipsa unei consultări reale a societăţii. Sindicaliştii cer, printre altele, o reformă fiscală echitabilă, stoparea măsurilor de austeritate, care „lovesc în lucrători şi cetăţeni”, redimensionarea „corectă” a administraţiei publice, „nu prin tăieri, ci prin investiţii în resursă umană”, reducerea subvenţiilor şi eliminarea privilegiilor pentru partide şi parlamentari şi o Preşedinţie activă, care să medieze conflictele sociale şi să garanteze justiţia socială. Potrivit Cartel Alfa, problema deficitului este esenţial determinată de incapacitatea de colectare şi de un sistem fiscal retrograd.
„În ciuda promisiunilor post-electorale privind transparenţa, consultarea reală şi orientarea politicilor către nevoile societăţii, decidenţii din coaliţie continuă să ignore vocea lucrătorilor şi a sindicatelor. Puterea lucrătorilor este solidaritatea, iar acum, mai mult ca oricând, trebuie să ne facem auziţi! România se află într-o criză socială şi economică profundă, iar răspunsul autorităţilor constă în măsuri de austeritate, în ciuda dovezilor clare că problema deficitului este in mod esenţial determinată de incapacitatea de colectare şi de un sistem fiscal retrograd care nu asigură suficiente venituri pentru a susţine în mod adecvat infrastructura publică şi cheltuielile necesare funcţionării aparatului de stat”, menţionează CNS Cartel Alfa într-un comunicat de presă.
Potrivit sindicaliştilor, România are servicii publice esenţiale subfinanţate şi un aparat bugetar subdimensionat, nu supradimensionat.
„Tăierile de personal, blocarea angajărilor şi reducerea şi mai acută a finanţării serviciilor publice paralizează instituţiile afectează cetăţenii şi subminează orice şansă de redresare durabilă”, se arată în comunicat.
Cartel Alfa cere o reformă fiscală echitabilă, în care sarcina să fie distribuită corect între capital şi muncă, orice măsuri de reducere a cheltuielilor publice să înceapă „în primul şi în primul rând” cu decidenţii politici (partide si parlamentari) prin reducerea subvenţiilor şi eliminarea privilegiilor, stoparea imediată a măsurilor de austeritate, care lovesc în lucrători şi cetăţeni, redimensionarea corectă a administraţiei publice, nu prin tăieri, ci prin investiţii în resursă umană, dialog social real şi incluziv, cu participarea tuturor actorilor – sindicate, patronate şi societate civilă, şi o Preşedinţie activă, care să medieze conflictele sociale şi să garanteze justiţia socială.
„Este inacceptabil ca politica fiscală a ţării să fie dictată doar de mediul de afaceri şi de grupuri de lobby interesate exclusiv de păstrarea profitului existent. România are nevoie de un Preşedinte mediator, nu de un spectator care validează tacit politici nedrepte. În locul unei reforme fiscale construite împreună cu partenerii sociali, guvernanţii susţin măsuri care vor sărăci şi mai mult lucrătorii, fără a atinge cauzele reale ale dezechilibrelor bugetare”, precizează Cartel Alfa.
Sursa citată reaminteşte decidenţilor că România are printre cele mai mici taxe pe business din UE, contribuţia lucrătorilor la bugetul social (pensii şi sănătate) depăşeşte cu mult 50%, ceea ce contravine standardelor internaţionale, pe care România le-a ratificat, număr restrâns de funcţionari raportat la populaţie.
„Fără realizarea unei reforme energetice care să creeze competitivitatea companiilor din România inflaţia va eroda orice politică de echilibrare. Păstrând aceleaşi persoane din actualul guvern în viitorul guvern – miniştri care nu au realizat obligaţiile din PNRR la termen şi în sensul reformei reale –, noua echipă guvernamentală nu va fi mai eficientă”, subliniază confederaţia sindicală.
CNS Cartel Alfa cere Preşedintelui României să îşi asume rolul constituţional de mediator între stat şi societate, să apere interesele tuturor cetăţenilori, nu doar ale privilegiaţilor, să iniţieze un pact social pentru reconstrucţia României, bazat pe justiţie socială, solidaritate şi responsabilitate.
„Protestul din 12 iunie nu este doar despre salarii şi condiţii de muncă – este despre viitorul nostru comun. Este despre ce fel de societate vrem să construim: una a echităţii şi demnităţii, sau una a sacrificiului unora pentru privilegiile altora? Împreună suntem mai puternici. Ne vedem în stradă!”, încheie sindicaliştii Cartel Alfa.
Evenimente
Prețurile carburanților ar putea crește semnificativ. Scenariu de coșmar pentru români, toate prețurile ar sări în aer
Gaura din bugetul de stat ar putea fi plătită inclusiv de șoferi. La negocierile pentru stabilirea pachetului fiscal care are ca scop reducerea deficitului din România se discută, potrivit unor surse, și creșterea accizelor la carburanți cu 20%.
Această creștere a accizelor la benzină și motorină ar însemna că, la pompă, carburanții vor fi mai scumpi cu circa 40 de bani pe litru, potrivit Realitatea Plus.
Concret, șoferii vor plăti cu aproximativ 20 de lei mai mult la plinul de benzină și cu 18 lei mai mult cel de motorină.
Evenimente
Statul a trecut pragul de 1.000 de miliarde de lei datorie! Avertismentul directorului Trezoreriei
Directorul general al Trezoreriei, Ștefan Nanu, a anunțat că statul s-ar putea să fi trecut cu datoria publică peste pragul de 1.000 de miliarde de lei în aprilie, în contextul în care, în februarie, nivelul datoriei raportate s-a situat la 990,8 miliarde de lei, iar statul se împrumută în ritm alert din cauza deficitelor bugetare mari.
Ieșirea publică a directorului general al Trezoreriei, Ștefan Nanu, privind depășirea pragului de 1.000 miliarde lei datorie publică este un act excepțional cu valoare de avertisment tehnocrat de rang înalt.
Într-un context obișnuit, astfel de informații sunt comunicate prin canale instituționale și fără declarații anticipative. Faptul că directorul Trezoreriei a vorbit public înainte de publicarea oficială a datelor indică o tensiune gravă între responsabilitatea tehnică și deriva politică actuală.
-
Evenimenteacum 2 zile
PSD ar putea să nu intre la guvernare alături de USR. Mărul discordiei îl reprezintă măsurile de reducere a deficitului – SURSE
-
Evenimenteacum 2 zile
MONEDA EUROPEANĂ ȘI ALTE VALUTE IMPORTANTE SCAD ÎN RAPORT CU LEUL
-
Evenimenteacum 2 zile
Banii din pensii private, Pilonul II şi Pilonul III, vor putea fi încasaţi prin retragere programată sau pensie viageră
-
Evenimenteacum o zi
Dragoş Anastasiu, despre ajutorul de deces: Nu am discutat sau propus tăierea ori diminuarea acestuia
-
Evenimenteacum o zi
Datoria României, o bombă cu ceas care nu mai poate fi ignorată. Semnal de alarmă de la Mugur Isărescu
-
Evenimenteacum o zi
Teoria chibritului: Burduja, ministrul explicațiilor inutile și al facturilor uriașe. România, în beznă
-
Evenimenteacum 23 de ore
Energia solidarității, pe spinarea românilor: cum a ajuns Sebastian Burduja arhitectul unei inechități energetice
-
Evenimenteacum 20 de ore
INFLAȚIA A SĂRIT ÎN AER ÎN LUNA MAI. TĂVĂLUG DE SCUMPIRI PENTRU ROMÂNII DE RÂND, ÎNAINTE DE CATASTROFA FACTURILOR DE ENERGIE