Connect with us

Stiri economice

Cât este, unde stă și cum se înmulțește rezerva României

Publicat

pe

Plăţile făcute în numele Guvernului, precum şi randamentele mici sau chiar negative oferite de plasamentele în euro (majoritare în structura investiţiilor) au făcut ca rezerva internaţională a României să scadă, anul trecut până la puţin peste 37 de miliarde de euro, arată datele prezentate de Banca Naţională a României (BNR) în Raportul anual. 

Rămâne, totuşi, un nivel extrem de ridicat, comparativ cu cea mai mare parte a perioadei care a trecut din 1989 până în prezent. 

Sub 10% din rezerva internaţională o reprezintă cele 104 tone de aur, a căror valoare, arată raportul citat, a scăzut cu 52 de milioane de euro, până la puţin peste 3,6 miliarde de euro, în luna decembrie a anului trecut.

 

„Principalele ieşiri din rezervă au vizat restituirile aferente reducerii rezervelor minime obligatorii, plăţile privind rambursările de dobânzi şi rate de capital aferente datoriei publice denominate în valută, directă sau garantată de Ministerul Finanţelor Publice (inclusiv plăţi în valoare de 1,25 miliarde euro către Comisia Europeană, reprezentând o rată de capital şi dobânzi aferente împrumutului luat de Ministerul Finanţelor Publice în anul 2009),obligaţiunile externe şi interne în valută ale Ministerului Finanţelor Publice, precum şi alte obligaţii externe denominate în valută (inclusiv plata Ministerului Apărării Naţionale în sumă de 766 milioane dolari SUA aferentă programului de înzestrare HSAM). Intrările provin din emisiunile de obligaţiuni externe şi interne în valută ale Ministerului Finanţelor Publice, precum şi din sumele virate de Comisia Europeană, în general fonduri nerambursabile“, explică specialiştii BNR evoluţiile din 2017. 

În ceea ce priveşte rezultatul obţinut din plasarea rezervei, în 2017, ca şi în 2016, a fost vorba despre pierderi. BNR a avut un minus de aproximtaiv 80 dse milioane de euro, în creştere de doar puţin peste 14 milioane de euro în 2016. Principalul factor care a cauzat acest minus a fost expunerea pe instrumente denominate în euro, monedă care a oferit ranamente slabe în 2017. 


 

„Având în vedere ponderea ridicată a monedei unice europene în totalul rezervelor valutare şi ca urmare a randamentelor în general negative pentru activele denominate în această monedă, eligibile în cadrul activităţii de administrare a rezervelor internaţionale, a avut loc reducerea veniturilor din plasamente, astfel încât rentabilitatea anuală obţinută din administrarea portofoliilor a scăzut în perioada de referinţă de la -0,04 la sută în anul 2016 la -0,24 la sută. În acelaşi interval de timp, veniturile economice aferente activităţii de administrare a portofoliilor s-au diminuat de la -18 milioane echivalent euro la -80 milioane echivalent euro“, punctează raportul. 

Totuşi, obţinerea profitului este doar o sarcină subsidiară în activitatea de administrare a rezrvei internaţionale. 

„În cadrul activităţii de administrare a rezervelor internaţionale, BNR urmăreşte asigurarea unui nivel adecvat al rezervelor, astfel încât acestea să îndeplinească cumulativ o serie de obiective. Sunt urmărite în primul rând lichiditatea şi siguranţa şi în subsidiar obţinerea de profit, administrarea rezervelor internaţionale de către BNR fiind efectuată în condiţii de aversiune ridicată faţă de risc. Astfel, maximizarea valorii rezervelor internaţionale are loc în condiţiile respectării unor limite de risc prudente, care asigură disponibilitatea permanentă a rezervelor pentru utilizare în caz de necesitate“, arată BNR. 

Care este rolul rezervei

Rolul principal al rezervei inter­naţionale este acela de a da credibilitate unei ţări şi sistemului său financiar. Aşa cum explica şi guvernatorul Mugur Isărescu, inclusiv convertibilitatea leului sau faptul că românii au carduri emise de bănci locale care pot fi folosite oriunde în lume are în spate şi un nivel semnificativ al rezervei valutare, plasate prudent. 

„Rezervele internaţionale ale României au rolul de mecanism fundamental de protejare a economiei împotriva şocurilor externe adverse şi conferă credibilitate statului în plan internaţional. În acelaşi timp, acestea constituie un instrument important în implementarea politicii monetare şi de curs de schimb a BNR, în gestionarea datoriei externe a României, publice şi private, precum şi în asigurarea stabilităţii financiare. Țările emergente cu acces la pieţele de capital la costuri rezonabile, cum este şi cazul României, folosesc de regulă rezervele valutare în scop preventiv, pentru combaterea riscurilor ce derivă din deficitul contului curent şi al celui de capital. În economiile cu regim de curs de schimb de tip flotare controlată, un factor care joacă un rol important în stabilirea nivelului optim al rezervelor îl constituie volatilitatea monedei locale, în special în momentele de turbulenţe pe pieţele financiare“, notează raportul băncii centrale.

 

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

CREȘTEREA TVA, TOT MAI PROBABILĂ DIN VARĂ. ROMÂNIA SE CONFRUNTĂ CU UN DEFICIT BUGETAR URIAȘ

Publicat

pe

În ciuda reformelor bugetare anunțate de Guvern, România s-ar putea confrunta în această vară cu o creștere a cotei TVA, o măsură care ar putea declanșa un val de scumpiri în lanț. Situația bugetară este tot mai dificilă, iar cheltuielile cu salariile, pensiile și ajutoarele sociale consumă aproximativ 90% din veniturile statului, lăsând spațiu redus pentru investiții și dezvoltare.

Țara noastră înregistrează unul dintre cele mai mari deficite bugetare din Uniunea Europeană, iar analiștii avertizează că, fără măsuri fiscale suplimentare, România riscă să-și piardă atractivitatea pentru investitori. După Ungaria, suntem statul care plătește cele mai mari dobânzi la împrumuturi, iar în 2025, estimările arată că vom cheltui nu mai puțin de 9 miliarde de euro doar pentru plata dobânzilor.

În acest context, creșterea TVA devine, în opinia experților, o măsură aproape inevitabilă pentru a asigura sustenabilitatea bugetului și pentru a evita dezechilibre economice și mai mari. Deși nepopulară, o astfel de decizie ar putea fi crucială pentru a stopa deteriorarea situației fiscale și pentru a menține România pe linia de plutire în fața creditorilor și partenerilor europeni.

Sursa: Realitatea Financiara

Citeste in continuare

Evenimente

VICEPREȘEDINTELE SUA JD VANCE, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ ÎN INDIA PENTRU DISCUȚII COMERCIALE

Publicat

pe

Vicepreședintele american JD Vance a început luni o vizită de patru zile în India, într-un moment tensionat pe plan comercial, marcat de amenințarea impunerii unor taxe vamale de până la 26% pentru exporturile indiene către Statele Unite. Măsura, anunțată de președintele Donald Trump, a fost suspendată temporar pentru 90 de zile, oferind o fereastră de oportunitate pentru negocieri.

Vizita lui Vance are ca obiectiv consolidarea relațiilor comerciale și diplomatice dintre Washington și New Delhi. Potrivit Ministerului de Externe indian, vicepreședintele american și premierul Narendra Modi vor discuta despre evoluția relațiilor bilaterale și vor face schimb de opinii privind chestiuni regionale și globale de interes comun.

În timp ce tensiunile comerciale dintre SUA și China se intensifică, India adoptă o atitudine prudentă, analizând impactul eventualelor suprataxe și posibilele oportunități economice. Washington și New Delhi sunt deja angajate în discuții pentru prima etapă a unui acord comercial reciproc avantajos, în contextul unei cooperări tot mai strânse în domeniile IT, servicii și apărare.

Optimismul este prezent de ambele părți, iar oficialii indieni speră că această vizită va duce la un progres semnificativ în relațiile economice dintre cele două democrații majore.

Sursa: Realitatea Financiara

Citeste in continuare

Evenimente

România a înregistrat în prima zi de Paște un minim ISTORIC al consumului energetic, dar a evitat penele în sistem – CIFRE OFICIALE

Publicat

pe

România a înregistrat în prima zi de Paște cel mai scăzut consum energetic din ultima perioadă, cu un minim istoric de doar 2.500 MW, arată Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România, care citează datele furnizate de Transelectrica. Producția de energie a fost redusă deliberat, pentru a evita dereglarea sistemului, din cauza consumului foarte mic.

Producția hidro a coborât și ea la un nivel extrem de redus, de 260 MW.

În acest context, țara noastră a fost alimentată preponderent din surse nucleare, hidro și fotovoltaice, un scenariu ideal din perspectiva tranziției verzi, dar care a venit cu provocări tehnice semnificative, susține președintele APCE, Dan Pîrșan, într-un comunicat transmis Agerpres.

Acesta a subliniat că 20 aprilie 2025 a reprezentat un moment relevant pentru Sistemul Energetic Național, confirmând previziunile specialiștilor și testând în mod concret capacitatea rețelelor de distribuție, precum și gradul de responsabilitate civică al prosumatorilor din România.

”Răspunsul a fost prompt și solidar: sute de prosumatori au informat Asociația că au aplicat aceste măsuri, contribuind direct la evitarea unor situații critice precum căderi de tensiune sau blackout-uri locale”, spune Dan Pîrșan.

În același timp, fenomenul de segregare a prosumatorilor este un semnal de alarmă. Din păcate, unii au fost influențați de mesaje false și manipulatoare din social media, care promovează neîncrederea și sabotajul sub masca ”revoltei civice”, a transmis reprezentantul asociației.

Chiar și așa, inițiativa APCE s-a dovedit necesară și eficientă, reușind să prevină disfuncționalități majore în rețelele de joasă tensiune, a mai transmis Pîrșan.

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE