Connect with us

Stiri economice

Unde sunt veniturile bugetare promise de PSD

Publicat

pe

 Spun că e frustrant nu pentru că nu ar fi adevărat ci pentru că mai toate guvernele post decembriste au cheltuit peste posibilităţi motiv pentru care datoria publică e doar la 1 an de recesiune distanţă de pragul psihologic de 40%.

În plus opoziţia se dă indignată că au crescut cheltuielile publice deşi chestia asta e în linie cu ce a promis PSD în timpul campaniei electorale, deci nimic ieşit din comun din perspectivă politic.

Pentru mine adevărata problemă a finanţelor statului e legată nu de partea de cheltuieli ci de partea de venituri bugetare. Ocazional mai sunt analişti care amintesc faptul că România are o pondere mică a veniturilor fiscale raportat la PIB şi, aşa cum vom vedea şi mai jos, deşi România are parte de creştere economică, veniturile scad dacă le raportăm la PIB.

Programul cu care PSD a câştigat alegerile însă nu duce lipsă de venituri la buget, fiind vehiculate sume consistente din investiţii şi fonduri europene. Din punctul meu de vedere problema cea mai mare vine de la fondurile europene, fundamentale în strategia PSD de a creşte încasările la buget.

Logica lor era următoarea: Statul face investiţii care sunt eligibile pentru finanţare prin fonduri europene. Statul nu construieşte drumuri aşa că face aceste investiţii prin firme private. Firmele private facturează Statul cu TVA pentru lucrări şi înregistrează un profit din lucrare.

Pe baza facturilor emise de firmele private Statului îi vor fi decontate în mare parte investiţiile de către UE. Aşadar Statul câştigă bani din decontarea investiţiilor de la UE, dar mai câştigă încă odată bani prin faptul că firmele care fac acele lucrări plătesc TVA şi impozit pe profit.

Ok, dar dacă totul sună aşa bine, unde sunt banii din TVA şi impozit pe profit generaţi de fondurile UE

Ei bine pentru a putea răspunde la întrebarea asta trebuie să vedem mai întâi cum arată cele mai recente cifre privind veniturile la bugetul de stat, adică cele aferente lunii mai 2018:


 

Execuţia bugetară la nivelul lunii mai 2018

Aşadar vom începe cu o poză a veniturilor bugetare la nivelul lunii mai 2018 pentru că ele ne vor arăta unde sunt probleme cu încasările bugetare şi apoi vom compara acele surse de venit deficitare cu cifrele din programul de guvernare al PSD din 2016.

Repet, pentru analiza asta nu mă interesează cheltuielile pentru că subiectul a fost deja dezbătut în nenumărate rânduri.

 

Per total veniturile fiscale, la nivelul perioadei ianuarie – mai 2018, comparativ cu Ianuarie – mai 2017 au scăzut de la 6,8% din PIB la 6,3% din PIB. Asta înseamnă că deşi PIB-ul creşte, încasările bugetare nu cresc la fel de repede cum creşte PIB-ul. Situaţia e şi mai nasoală dacă ne uităm la încasările efective pentru că avem practic de-a face cu o creştere a încasărilor de 0,5% în condiţiile în care inflaţia în primele 5 luni ale anului a fost în jur de 5%.

Mai rău e că, dacă ne uităm pe cifrele de mai sus, putem observa că în majoritatea cazurilor (excepţie veniturile din contribuţii sociale), cam toate celelalte surse de venit fiscal cresc mai puţin decât creşte PIB-ul, iar acolo unde există creştere, ea e sub nivelul inflaţiei.

Cauzele care au dus la situaţia sunt multiple şi le-am mai amintit de-a lungul timpului aşa că am să trec rapid în revistă rapid cele mai importante concluzii:

Dar chestiile de mai sus sunt de mult ştiute, iar PSD spunea că are soluţia pentru problemele de mai sus: investiţii şi fonduri europene care urmau să aducă venituri la bugetul de stat de ordinul miliardelor de lei.

Programul de guvernare al PSD


 

PSD câştiga alegerile la finalul lui 2016 cu un program de guvernare frumos aşezat în pagină şi formatat, dar cu nişte cifre cam fanteziste în umila mea opinie (chestie despre care am scris încă din ianuarie 2017).

Prima pagină a programului economic era următoarea:

O paranteză aici, relaxarea fiscală a fost îndeplinită:

  • TVA a scăzut de la 20% la 19%
  • Impozitul pe venit de la 16% la 10%
  • Au fost eliminate 92 de taxe parafiscale

Unde e partea cu veniturile în plus la buget? Haideţi să vedem:

 

În 2017 trebuia să avem venituri de 20,7 miliarde RON din fonduri europene, care să genereze 6,2 miliarde RON în plus ca venituri fiscale. În 2018 ar trebui să avem 18,9 miliarde RON venituri din fonduri europene care să genereze 5,7 miliarde în 2018 încasări bugetare suplimentare, ceea ce calculat la nivel de 5 luni (adică până în mai 2018) ar însemna 2,4 miliarde RON venituri adiţionale la buget.

Ce s-a întâmplat cu fondurile europene în 2017?

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

Războiul tarifelor. Trump este optimist și spune că va încheia acorduri „foarte bune” cu China și UE

Publicat

pe

După ce a lansat torpila pe piețele financiare internaționale, Donald Trump a demarat războiul negocierilor dure cu cei mai importanți parteneri economici ai americanilor, China și Uniunea Europeană. 

Președintele american Donald Trump, care a avut joi o întrevedere la Casa Albă cu șefa guvernului italian Giorgia Meloni, s-a declarat „100% sigur” că va ajunge la un acord cu Uniunea Europeană privind taxele vamale, ceea ce a afirmat de altfel și partenera sa de discuții, care a caracterizat SUA drept un „partener fiabil”, relatează AFP.

Cei doi lideri se întâlnesc în contextul în care relațiile dintre SUA și UE sunt tensionate din cauza războiului comercial declanșat de președintele american.

De asemenea, liderul de la Casă a dat asigurări că SUA vor încheia „un acord foarte bun cu China”.

Donald Trump a precizat însă că, deși se așteaptă la progrese în încheierea de acorduri comerciale, nu se grăbește să facă acest lucru, relatează Reuters.

Citeste in continuare

Evenimente

Guvernul scoate 1,5 miliarde de lei din Trezorie pentru a nu pierde banii europeni din PNRR

Publicat

pe

Înainte de alegeri și în toiul scumpirilor de Paște, Guvernul României scoate 1,5 miliarde de lei din Trezorerie pentru a acoperi creșterea prețurilor din construcții.

Ordonanța de urgență menită să evite pierderea banilor europeni din 2014–2020 și compromiterea proiectelor din PNRR a fost adoptată astăzi.

Peste 17 miliarde lei reprezintă necesarul de finanțare suplimentară pentru proiectele derulate de primării, consilii județene și alte instituții locale.

Multe dintre aceste proiecte, cum ar fi reabilitări de drumuri, spitale, școli sau sisteme de canalizare, riscă să nu fie finalizate până la sfârșitul anului 2025. Este termenul-limită pentru implementarea acestora, fără ajutorul financiar de la Guvern.

Citeste in continuare

Evenimente

Austeritate pentru angajați, belșug pentru șefii CFR Călători. Scad salariile obișnuite, dar cresc indemnizațiile de conducere

Publicat

pe

Revoltă în compania CFR Călători, după ce în proiectul de buget al companiei câștigurile salariale ale angajaților de rând ar urma să scadă, în vreme ce indemnizațiile directorului general, directorului financiar și ale membrilor Consiliului de Administrație sunt în creștere, potrivit Club Feorviar.

Potrivit proiectului prezentat de Club Feroviar, cheltuielile de natură salarială ar urma să scadă cu 4,66% față de 2024. Bonusurile vor fi și ele in scădere, la fel și numărul de angajați, care ar ajunge la 10.597, în scădere cu 279 față de cel aprobat în bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2024.

Dacă pentru majoritatea angajaților veniturile scad, nu același lucru se întâmplă și în cazul șefilor, ba dimpotrivă.

Astfel, cheltuielile aferente contractului de mandat şi a altor organe de conducere şi control, comisii şi comitete ar urma să se majoreze cu 24,36%.

De exempplu, indemnizațiile directorului general, precum și cele ale directorului financiar sunt stabilite la valoarea de 1.044 mii lei, cu 17,43% față de nivelul anului trecut, potrivit calculelor făcute de Club Feroviar.

Și indemnizația membrilor Consiliului de Administrație este în creștere față de anul trecut, cu 37,33%, o majorare pusă pe seama faptului că în perioada mai-decembrie 2024 CA a funcționat cu patru membri în loc de cinci. În ceea ce privește      cheltuielile aferente AGA și cenzori, programate la 70,80 mii lei, acestea rămân aproape constante.

În proiectul de buget, compania aflată în subordonare Ministerului Transporturilor, este previzionat un profit de trei milioane de euro.

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE