Alro Slatina, o nouă lovitură: Culisele vânzării de acțiuni

0
148

UPDATE În momentul închiderii ediţiei, a fost publicat un amendament aprobat de ASF la prospectul de vânzare al acţiunilor Alro. Astfel,  perioada de ofertă se prelungeşte cu 3 zile lucrătoare, până la data de 19.07.2018, iar preţul  va fi stabilit în intervalul 3,5 RON şi 4 RON pe acţiune, investitorii de retail putând subscrie la limita superioară a intervalului de preţ. În plus, investitorii de retail vor beneficia de un discount de 7% din preţul de ofertă.

Industria grea din România a trecut prin perioade foarte dificile după 1990. Lipsa de tehnologie modernă, provocată de absenţa investiţiilor înainte de 1990, eficienţa redusă şi lipsa de capital au dus la închiderea multor fabrici şi uzine pe care nu le-a dorit niciun investitor. Au rămas câteva unităţi din industria grea, printre acestea aflându-se şi Grupul Alro. 

O vizită în cadrul fabricii de producţie de la Slatina îţi oferă o imagine a modului în care s-a putut păstra o unitate construită în perioada de avânt a comunismului. Mai exact, în timp ce clădirile, de la birouri la hale de producţie, arată la fel ca acum 50 de ani (desigur, modernizate), majoritatea echipamentelor folosite, de la uniformele muncitorilor până la centrele de control, sunt noi şi moderne. O imagine contradictorie deoarece echipamente de cea mai modernă tehnologie nu sunt primele lucruri pe care te aştepţi să le vezi printre clădiri şi coloane de beton turnat acum câteva decenii. Dar este o imagine pe care o poţi regăsi la mai toate fabricile sau uzinele mari construite în urmă cu mulţi ani, dar modernizate şi eficientizate. 




 

Este, în fapt, un exemplu de succes. Mai ales într-o eră în care companiile care cresc rapid sunt axate pe tehnologie sau pe utilizarea ei în diferite scopuri. Facebook, Google sau Apple valorează sute de miliarde de dolari, dar depind de telefoane sau alte produse, care la rândul lor încă depind de materiale precum aluminiu sau siliciu, pe care cineva trebuie să le producă. 

Materiale de care avem nevoie  şi pentru diversificarea economiei astfel încât să nu depindem doar de unul sau două sectoare economice. Uniunea Europeană are în plan să readucă industria la circa 25% din PIB pentru a elimina dezechilibrele după ce a renunţat la majoritatea unităţilor de producţie în favoarea importurilor din state capabile să le producă mult mai ieftin. În România, industria ocupă în jur de 22% din PIB, cu diferenţa că noi ne aflăm pe un trend mai degrabă de scădere decât deschidere de noi unităţi. 

Vânzare de acţiuni

Grupul Alro derulează în această perioadă o ofertă publică secundară pentru cel mult 383,791 milioane de acţiuni, pentru care ar putea încasa până la 2,371 miliarde lei. Vânzătorii sunt acţionarii Vimetco N.V. (acţionar majoritar cu peste 84%) şi Conef S.A. Perioada de subscriere se va încheia pe 16 iulie, iar 15% din ofertă este destinată investitorilor mici şi restul de 85% celor instituţionali. 

Grupul este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu in­te­graţi pe verticală din Europa după capacitatea de producţie, cu activităţi în toate segmentele semnificative ale producţiei de aluminiu. Bauxita, materia primă pentru unităţile de producţie, este extrasă din minele din Sierra Leone în Africa, iar din aceasta este rafinată în fabrica de la Tulcea, Alum. 

Minele acoperă integral necesităţile de bauxită ale Grupului, iar totalul resurselor identificate sunt estimate la 53,6 milioane de tone, suficiente pentru a acoperi producţia din următorii 20 de ani la actualele niveluri de producţie. Anul trecut, Grupul a produs 1,787 milioane de tone de bauxită şi 472.606 de alumină. 

Grupul fabrică şi vinde un portofoliu diversificat şi flexibil de produse din aluminiu, inclusiv produse din aluminiu primar, cum ar fi sârmă, bare, plăci şi lingouri, precum şi produse laminate plate, cum ar fi table, bobine şi plăci şi o gamă largă de profile extrudate. Clienţii companiei sunt din sectoare diferite, precum industria aeronautică, auto, maritimă, ca şi din sectorul de construcţii. 

Investiţii în eficientizare

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here