Connect with us

Stiri economice

Criză în sănătate: De ce dispar medicamentele?

Publicat

pe

În ultimii ani, au dispărut de pe piaţă în jur de 2.000 de medicamente la preţuri accesibile, din cauza cadrului fiscal şi a politicii de preţuri nefavorabilă pentru industria producătoare de medicamente. Iar alte 2.000 de medicamente, din toate ariile terapeutice, sunt în pericol de a dispărea în următoarea perioadă. Criza a devenit deja cronică. Unii dau vina mai ales pe taxa clawback. De exemplu, Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice a transmis miercuri liderilor coaliţiei de guvernare, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, o scrisoare deschisă prin care solicită aplicarea unei formule diferenţiate de calcul a taxei clawback, pentru a preveni dispariţia tratamentelor ieftine din farmacii.„De ce dispar medicamentele? Pentru că taxa clawback, prin care producătorii contribuie la finanţarea consumului de medicamente se aplică în mod uniform atât medicamentelor care costă mii de euro, cât şi celor generice, ieftine. Povara taxei face ca preţul de vânzare al medicamentului să ajungă mai mic decât costul de producţie“, le-a transmis demnitarilor Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice.

Politica de calcul a preţului la medicamente practicată de Ministerul Sănătăţii nu ar fi cauza principală a dispariţiei medicamentelor, pentru că este de înţeles efortul autorităţilor de a obţine de la producători preţuri similare cu cele practicate în restul Uniunii Europene. Totuşi, problema apare atunci când, la un preţ negociat la cel mai mic nivel pentru medicamentele, producătorii sunt obligaţi să achite „taxa clawback“ de aproape 25% şi să plătească o „taxă de raft“. „Preţul medicamentelor generice şi biosimilare devine cu până la 50% mai mic decât în Europa, producătorii fiind nevoiţi fie să le retragă din comercializare fie să nu le mai lanseze deloc în România“, a declarat Dragoş Damian, Directorul Executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER). Din cauza aplicării taxei clawback la preţul de farmacie şi a sistemului reglementat de adaosuri comerciale, nivelul actual al taxei, de 24,13%, ajunge să reprezinte 34% din preţul de producător al unui medicament sub 100 de lei, mai susţine Dragoş Damian. 

Astfel, aproximativ două treimi din medicamentele care riscă să dispară de pe piaţa românească ar fi medicamente care costă mai puţin de 25 de lei, utilizate de peste 8,5 milioane de pacienţi, de oameni cu venituri reduse, de bătrâni şi de bolnavii cronici, şi în marea lor majoritate sunt fabricate în România.

Soluţii pentru rezolvarea acestei probleme există, spun reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Medi­ca­mente Generice. Aceştia cer introducerea prin Ordonanţă de Urgenţă a unei formule diferenţiate de calcul a taxei pentru medicamente în funcţie de preţul de referinţă generic, concomitent cu controlul consumului prin introducerea de noi medicamente inovative scumpe doar în regimul de compensare prin contracte individuale cu fiecare producător. O astfel de soluţie nu ar avea niciun impact asupra bugetului, însă ar asigura o distribuţie echitabilă a sarcinii fiscale.

 

Exportul paralel de medicamente

Exportul paralel este frecvent men­ţi­onat în România ca una dintre principalele cauze a repetatelor crize şi dispariţii temporare ale unor medicamente esenţiale sau dificil de înlocuit pentru pacienţi. Potrivit unui studiu al Observatorului Român de Sănătate, statul român cumpără, „chiar dacă ilegal“, tratamente la preţuri mai mari decât alte ţări europene. Concret, distribuitorii aduc medicamente în România, însă nu toate ajung la pacienţi. Unele pleacă în ţări în care sunt vândute la un preţ mai mare, cele mai multe dintre medicamente ajungând în Germania, Olanda şi Suedia. În Uniunea Europeană, valoarea totală a pieţei exportului paralel depăşeşte 5 miliarde de Euro, conform unui studiu comandat de Federaţia Europeană a Industriei Farmaceutice (EFPIA). Nu există cifre oficiale care să cuantifice cu exactitate amploarea exportului paralel în România, dar „cele mai multe estimări consideră că valoarea pieţei exportului paralel în România se ridică la aproape o cincime din valoarea totală a pieţei locale“, scrie în raportul Observatorului Român de Sănătate.

O altă perspectivă

Estimarea amplorii exportului paralel de medicamente din România, precum şi soluţiile care se impun, pot fi obiectiv prezentate doar de către autorităţile competente, afirmă Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM). „Deşi, la prima vedere, rapoartele sunt în detaliu documentate, la o analiză mai atentă multe date şi informaţii despre companii nu sunt  actuale. Nu considerăm datele prezentate în aceste rapoarte ca fiind obiective sau relevante pentru determinarea cauzelor reale ale deficitului de medicamente“, susţine ADEM.

Potrivit reprezentanţilor ADEM, de la data intrării în vigoare a OMS 269/2017, 15 martie 2017, până în prezent, „nu a fost emisă nicio listă temporară“ de medicamente interzise temporar de la livrare intracomunitară şi de la export, pe baza datelor transmise prin Sistemul electronic de Raportare (SER) către Ministerul Sănătăţii şi Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM). 

Aceştia susţin că modul în care au fost calculate procentele de export paralel de către autorii acestor studii, respectiv raportat la un consum mediu lunar şi anual, bazat pe datele de rambursare transmise către CNAS, este „complet eronat, medicamentele exportate paralel nefăcând subiectul decontărilor CNAS“.

Acest articol a fost publicat în numărul 28 al revistei Capital, disponibil la chioşcuri în săptămâna 16 – 22 iulie 2018

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

Războiul tarifelor. Trump este optimist și spune că va încheia acorduri „foarte bune” cu China și UE

Publicat

pe

După ce a lansat torpila pe piețele financiare internaționale, Donald Trump a demarat războiul negocierilor dure cu cei mai importanți parteneri economici ai americanilor, China și Uniunea Europeană. 

Președintele american Donald Trump, care a avut joi o întrevedere la Casa Albă cu șefa guvernului italian Giorgia Meloni, s-a declarat „100% sigur” că va ajunge la un acord cu Uniunea Europeană privind taxele vamale, ceea ce a afirmat de altfel și partenera sa de discuții, care a caracterizat SUA drept un „partener fiabil”, relatează AFP.

Cei doi lideri se întâlnesc în contextul în care relațiile dintre SUA și UE sunt tensionate din cauza războiului comercial declanșat de președintele american.

De asemenea, liderul de la Casă a dat asigurări că SUA vor încheia „un acord foarte bun cu China”.

Donald Trump a precizat însă că, deși se așteaptă la progrese în încheierea de acorduri comerciale, nu se grăbește să facă acest lucru, relatează Reuters.

Citeste in continuare

Evenimente

Guvernul scoate 1,5 miliarde de lei din Trezorie pentru a nu pierde banii europeni din PNRR

Publicat

pe

Înainte de alegeri și în toiul scumpirilor de Paște, Guvernul României scoate 1,5 miliarde de lei din Trezorerie pentru a acoperi creșterea prețurilor din construcții.

Ordonanța de urgență menită să evite pierderea banilor europeni din 2014–2020 și compromiterea proiectelor din PNRR a fost adoptată astăzi.

Peste 17 miliarde lei reprezintă necesarul de finanțare suplimentară pentru proiectele derulate de primării, consilii județene și alte instituții locale.

Multe dintre aceste proiecte, cum ar fi reabilitări de drumuri, spitale, școli sau sisteme de canalizare, riscă să nu fie finalizate până la sfârșitul anului 2025. Este termenul-limită pentru implementarea acestora, fără ajutorul financiar de la Guvern.

Citeste in continuare

Evenimente

Austeritate pentru angajați, belșug pentru șefii CFR Călători. Scad salariile obișnuite, dar cresc indemnizațiile de conducere

Publicat

pe

Revoltă în compania CFR Călători, după ce în proiectul de buget al companiei câștigurile salariale ale angajaților de rând ar urma să scadă, în vreme ce indemnizațiile directorului general, directorului financiar și ale membrilor Consiliului de Administrație sunt în creștere, potrivit Club Feorviar.

Potrivit proiectului prezentat de Club Feroviar, cheltuielile de natură salarială ar urma să scadă cu 4,66% față de 2024. Bonusurile vor fi și ele in scădere, la fel și numărul de angajați, care ar ajunge la 10.597, în scădere cu 279 față de cel aprobat în bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2024.

Dacă pentru majoritatea angajaților veniturile scad, nu același lucru se întâmplă și în cazul șefilor, ba dimpotrivă.

Astfel, cheltuielile aferente contractului de mandat şi a altor organe de conducere şi control, comisii şi comitete ar urma să se majoreze cu 24,36%.

De exempplu, indemnizațiile directorului general, precum și cele ale directorului financiar sunt stabilite la valoarea de 1.044 mii lei, cu 17,43% față de nivelul anului trecut, potrivit calculelor făcute de Club Feroviar.

Și indemnizația membrilor Consiliului de Administrație este în creștere față de anul trecut, cu 37,33%, o majorare pusă pe seama faptului că în perioada mai-decembrie 2024 CA a funcționat cu patru membri în loc de cinci. În ceea ce privește      cheltuielile aferente AGA și cenzori, programate la 70,80 mii lei, acestea rămân aproape constante.

În proiectul de buget, compania aflată în subordonare Ministerului Transporturilor, este previzionat un profit de trei milioane de euro.

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE