Stiri economice
Criză în sănătate: De ce dispar medicamentele?
În ultimii ani, au dispărut de pe piaţă în jur de 2.000 de medicamente la preţuri accesibile, din cauza cadrului fiscal şi a politicii de preţuri nefavorabilă pentru industria producătoare de medicamente. Iar alte 2.000 de medicamente, din toate ariile terapeutice, sunt în pericol de a dispărea în următoarea perioadă. Criza a devenit deja cronică. Unii dau vina mai ales pe taxa clawback. De exemplu, Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice a transmis miercuri liderilor coaliţiei de guvernare, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, o scrisoare deschisă prin care solicită aplicarea unei formule diferenţiate de calcul a taxei clawback, pentru a preveni dispariţia tratamentelor ieftine din farmacii.„De ce dispar medicamentele? Pentru că taxa clawback, prin care producătorii contribuie la finanţarea consumului de medicamente se aplică în mod uniform atât medicamentelor care costă mii de euro, cât şi celor generice, ieftine. Povara taxei face ca preţul de vânzare al medicamentului să ajungă mai mic decât costul de producţie“, le-a transmis demnitarilor Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice.
Politica de calcul a preţului la medicamente practicată de Ministerul Sănătăţii nu ar fi cauza principală a dispariţiei medicamentelor, pentru că este de înţeles efortul autorităţilor de a obţine de la producători preţuri similare cu cele practicate în restul Uniunii Europene. Totuşi, problema apare atunci când, la un preţ negociat la cel mai mic nivel pentru medicamentele, producătorii sunt obligaţi să achite „taxa clawback“ de aproape 25% şi să plătească o „taxă de raft“. „Preţul medicamentelor generice şi biosimilare devine cu până la 50% mai mic decât în Europa, producătorii fiind nevoiţi fie să le retragă din comercializare fie să nu le mai lanseze deloc în România“, a declarat Dragoş Damian, Directorul Executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER). Din cauza aplicării taxei clawback la preţul de farmacie şi a sistemului reglementat de adaosuri comerciale, nivelul actual al taxei, de 24,13%, ajunge să reprezinte 34% din preţul de producător al unui medicament sub 100 de lei, mai susţine Dragoş Damian.
Astfel, aproximativ două treimi din medicamentele care riscă să dispară de pe piaţa românească ar fi medicamente care costă mai puţin de 25 de lei, utilizate de peste 8,5 milioane de pacienţi, de oameni cu venituri reduse, de bătrâni şi de bolnavii cronici, şi în marea lor majoritate sunt fabricate în România.
Soluţii pentru rezolvarea acestei probleme există, spun reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice. Aceştia cer introducerea prin Ordonanţă de Urgenţă a unei formule diferenţiate de calcul a taxei pentru medicamente în funcţie de preţul de referinţă generic, concomitent cu controlul consumului prin introducerea de noi medicamente inovative scumpe doar în regimul de compensare prin contracte individuale cu fiecare producător. O astfel de soluţie nu ar avea niciun impact asupra bugetului, însă ar asigura o distribuţie echitabilă a sarcinii fiscale.
Exportul paralel de medicamente
Exportul paralel este frecvent menţionat în România ca una dintre principalele cauze a repetatelor crize şi dispariţii temporare ale unor medicamente esenţiale sau dificil de înlocuit pentru pacienţi. Potrivit unui studiu al Observatorului Român de Sănătate, statul român cumpără, „chiar dacă ilegal“, tratamente la preţuri mai mari decât alte ţări europene. Concret, distribuitorii aduc medicamente în România, însă nu toate ajung la pacienţi. Unele pleacă în ţări în care sunt vândute la un preţ mai mare, cele mai multe dintre medicamente ajungând în Germania, Olanda şi Suedia. În Uniunea Europeană, valoarea totală a pieţei exportului paralel depăşeşte 5 miliarde de Euro, conform unui studiu comandat de Federaţia Europeană a Industriei Farmaceutice (EFPIA). Nu există cifre oficiale care să cuantifice cu exactitate amploarea exportului paralel în România, dar „cele mai multe estimări consideră că valoarea pieţei exportului paralel în România se ridică la aproape o cincime din valoarea totală a pieţei locale“, scrie în raportul Observatorului Român de Sănătate.
O altă perspectivă
Estimarea amplorii exportului paralel de medicamente din România, precum şi soluţiile care se impun, pot fi obiectiv prezentate doar de către autorităţile competente, afirmă Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM). „Deşi, la prima vedere, rapoartele sunt în detaliu documentate, la o analiză mai atentă multe date şi informaţii despre companii nu sunt actuale. Nu considerăm datele prezentate în aceste rapoarte ca fiind obiective sau relevante pentru determinarea cauzelor reale ale deficitului de medicamente“, susţine ADEM.
Potrivit reprezentanţilor ADEM, de la data intrării în vigoare a OMS 269/2017, 15 martie 2017, până în prezent, „nu a fost emisă nicio listă temporară“ de medicamente interzise temporar de la livrare intracomunitară şi de la export, pe baza datelor transmise prin Sistemul electronic de Raportare (SER) către Ministerul Sănătăţii şi Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM).
Aceştia susţin că modul în care au fost calculate procentele de export paralel de către autorii acestor studii, respectiv raportat la un consum mediu lunar şi anual, bazat pe datele de rambursare transmise către CNAS, este „complet eronat, medicamentele exportate paralel nefăcând subiectul decontărilor CNAS“.
Acest articol a fost publicat în numărul 28 al revistei Capital, disponibil la chioşcuri în săptămâna 16 – 22 iulie 2018
Evenimente
CCR A DECIS RESPINGEREA ANULĂRII ALEGERILOR. ÎN UNANIMITATE, S-A CONFIRMAT ORDINEA PRIMILOR 2 CLASAȚI. TURUL DOI ARE LOC PE 8 DECEMBRIE
CCR a decis repingerea ANULĂRII alegerilor. În unanimitate, s-a confirmat ordinea primilor 2 clasați
Din sursele Realitatea PLUS, se pare că ordinea candidaților s-a schimbat. Marcel Ciolacu ar fi trecut pe locul 2, iar Elena Lasconi pe 3. Ar mai fi de renumărat 650.000 de voturi din Diaspora, care ajung în țară pe 9 decembrie.
Solicitarea de anulare a fost depusă de Cristian Terheș, candidat la alegerile prezidențiale, care a contestat validitatea procesului electoral, invocând posibile nereguli. Argumentele acestuia, precum și datele rezultate din renumărarea voturilor efectuată de Biroul Electoral Central (BEC), vor constitui baza deliberării judecătorilor constituționali.
Reamintim că Elena Lasconi și Călin Georgescu au intrat, inițial, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Ulterior, CCR a decis renumărarea voturilor.
Evenimente
TikTok, audiat la Parlamentul European în contextul alegerilor din Europa, inclusiv România. Manipularea informației, sub lupa europarlamentarilor
Comisia pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorului din Parlamentul European (PE) va audia marţi reprezentanţi ai TikTok asupra modului în care această companie aplică regulile digitale ale UE, în contextul alegerilor desfăşurate recent în Europa, a anunţat luni într-un comunicat de presă legislativul european.
Marţi, începând aproximativ de la ora 11:00 CET (12:00 ora României), Comisia pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorului va desfăşura o discuţie cu Caroline Greer, directoare a TikTok pentru politici publice şi relaţii guvernamentale, şi cu Brie Pegum, director global de producţie, autenticitate şi transparenţă al TikTok.
Europarlamentarii sunt aşteptaţi să pună întrebări legate de măsurile luate de companie, în conformitate cu manualul de reguli digitale al UE, pentru a garanta un spaţiu online sigur, transparent şi de încredere, mai ales în perioadele electorale.
Legea privind Serviciile Digitale ale UE (Digital Services Act – DSA), intrată deplin în vigoare pe 17 februarie 2024, stabileşte obligaţii stricte pentru furnizorii de servicii digitale, cum ar fi social media sau comerţul online, de a combate conţinutul ilegal, dezinformarea online şi alte riscuri online pentru societate.
Comisia Europeană, care în virtutea DSA dispune de prerogative de investigare şi sancţionare, a început să examineze strategiile de îndeplinire a acestor obligaţii în cazul mai multor platforme online foarte mari.
În contextul alegerilor aflate în desfăşurare în România, Comisia Europeană a adresat întrebări referitoare la procesul companiei TikTok de gestiune a riscului în ceea ce priveşte manipularea informaţiei, sistemul de recomandare (ce oferă utilizatorului sugestii pentru articolele cele mai relevante – n.r.) şi accesul terţilor la date.
Comisia a adresat anterior întrebări despre designul şi funcţionarea sistemelor de recomandare ale TikTok, YouTube şi Snapchat, şi mai precis asupra măsurilor întreprinse de TikTok pentru combaterea riscurilor legate de alegeri, asigurarea pluralismului media şi a discursului public.
Evenimente
Rezervele în valută ale BNR au scăzut cu 1,6 miliard de euro în noiembrie
Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României totalizau 61,174 miliarde de euro la finele lunii noiembrie, în scădere cu 2,65% comparativ cu nivelul de la 31 octombrie 2024, informează un comunicat al Băncii Centrale.
În cursul lunii noiembrie au avut loc intrări de 4,374 miliarde euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR; alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor şi altele.
De asemenea, au avut loc ieşiri de 6,041 miliarde euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR; plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută (aproximativ 649 milioane euro); plăţi din contul Comisiei Europene şi altele.
Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 8,399 miliarde euro, scrie Agerpres.
Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 30 noiembrie 2024 au fost de 69,573 miliarde euro, faţă de 71,361 miliarde euro la 31 octombrie 2024.
Plăţile scadente în luna decembrie 2024 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 441 milioane euro.
-
Evenimenteacum 2 zile
Mega criza economică ce bate la ușă, despre care nimeni nu suflă o vorbă. Colaps major pentru cele mai mari economii ale lumii
-
Evenimenteacum 2 zile
Cum ar putea să bage Donald Trump în groapă industria auto internațională. Măsuri economice șoc
-
Evenimenteacum 2 zile
EXIT-POLL ALEGERI PARLAMENTARE 2024. PRIMELE REZULTATE SUNT PE REALITATEA.NET – PUTEREA VOTULUI ÎN CIFRE
-
Evenimenteacum o zi
CNA, NOI PRESIUNI: ȘEDINȚĂ SPECIALĂ PENTRU REALITATEA PLUS, ÎN ZIUA VOTULUI. ANCA ALEXANDRESCU: V-AU AMENDAT PE VOI, CEI CARE AȚI VOTAT! NU NE ÎNCHID GURA!
-
Evenimenteacum o zi
EXIT-POLL ALEGERI PARLAMENTARE 2024. REZULTATELE VOTULUI AU FOST FĂCUTE PUBLICE – PSD CÂȘTIGĂ ALEGERILE. PARTIDELE SUVERANISTE SOS ȘI POT, PESTE PRAGUL DE 5%
-
Evenimenteacum 18 ore
Megafuziune pe piața de energie din România. Cum va funcționa noul distribuitor
-
Evenimenteacum 21 de ore
Șomajul, în scădere ușoară, în luna octombrie. În continuare, tinerii sunt cei mai afectați
-
Retailacum 19 ore
Cutie pentru prânz Koken – practică și durabilă